Έλλειμμα εκατομμυρίων ευρώ, αποκαλύφθηκε στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Λαγκαδά, όπου φαίνονται διαγραφές και καταχωρίσεις δεκάδων χιλιάδων λογαριασμών, με στόχο την αλλοίωση των ταμειακών ελλειμμάτων.

Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την τοπική ιστοσελίδα «lagadas.net» δείχνουν μια σειρά από οικονομικές ατασθαλίες, όπως αυτές περιγράφονται στην έκθεση της εταιρίας «Softworks», η οποία έλεγξε το πρόγραμμα «Τρίτων», που χρησιμοποιεί η ΔΕΥΑ Λαγκαδά.
Για το θέμα μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση και η ΔΕΥΑ, η νέα διοίκηση της οποίας παρήγγειλε το διαχειριστικό έλεγχο και μάλιστα έστειλε όλη την έκθεση με τα στοιχεία για τις ατασθαλίες στις αρμόδιες αρχές.
Ο διαχειριστικός έλεγχος αφορά στα έτη 2013 και 2014. Όπως προκύπτει από την έκθεση, έγιναν δεκάδες χιλιάδες μαζικές διαγραφές εισπράξεων και πιο συγκεκριμένα 64.000 διαγραφές, των οποίων η αξία ξεπερνά τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, διαπιστώθηκαν καταχωρίσεις χιλιάδων ετεροχρονισμένων εισπράξεων. Πέρσι έφτασαν τις 36.326 και η αξία τους έφτασε στα 3,5 εκ. ευρώ. Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι γινόταν ετεροχρονισμένες καταχωρήσεις εισπράξεων μαζικά σε συγκεκριμένες μέρες. Αναφέρεται ως παράδειγμα η 4η Ιουλίου 2014, όταν καταχωρήθηκαν 906 εισπράξεις, που αφορούσαν στις 4 Απριλίου 2014.
Ακόμη, αναφέρεται ότι καταχωρήθηκε «πλασματικός καταναλωτής στον οποίο καταχωρήθηκαν δύο χρεώσεις 789.672,70 ευρώ και 835.395,99 ευρώ και στη συνέχεια πιστώθηκε με τις παραπάνω εισπράξεις. Ο κωδικός του καταναλωτή αλλάχτηκε περισσότερες από οκτώ φορές και τελικά η καρτέλα του τέθηκε εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί τελείως η καρτέλα από το πρόγραμμα της ΔΕΥΑ Λαγκαδά».
Η έκθεση, όπως αποκαλύπτει η διοίκηση της ΔΕΥΑ Λαγκαδά, ολοκληρώθηκε στις 13 Μαΐου 2015 (την είχε παραγγείλει η διοίκηση στις 22 Ιανουαρίου 2015) και παρελήφθη στις 18 Μαΐου 2015.
«Η παραπάνω έκθεση αποστάλθηκε την ίδια ημέρα μέσω courier στους αρμόδιους οικονομικούς επιθεωρητές που διεξάγουν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στην επιχείρηση. Το ίδιο γίνεται εδώ και μήνες και με κάθε έγγραφο που ζητείται από τους οικονομικούς επιθεωρητές ή τον αρμόδιο εισαγγελέα, όπως προβλέπει ο νόμος και η τηρουμένη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι ο διαχειριστικός έλεγχος στην ΔΕΥΑΛ ξεκίνησε κατόπιν της υπ΄αριθ. 129/21-10-2014 απόφασης του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης, για το περιεχόμενο της οποίας ακολούθησε ενημέρωση και στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά στην συνεδρίαση της 4ηςΝοεμβρίου 2014. Σε εκτέλεση της παραπάνω απόφασης, η Νέα Διοίκηση της επιχείρησης απηύθυνε αίτημα με το υπ΄ αριθ. 2083/29-10-2014 έγγραφο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης για την διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού και ταμειακού ελέγχου στα οικονομικά της Επιχείρησης, το οποίο κοινοποιήθηκε και στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Επιπλέον, η παραπάνω απόφαση με το υπ΄ αριθ. 2090/31-10-2014 έγγραφο κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΔΕΥΑΛ.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Ηλίας Τζαγγάνας, «η διοίκηση θα συνεχίσει να τηρεί ως οφείλει την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στην οικονομική διαχείριση της δημοτικής επιχείρησης, καταθέτοντας τα ζητούμενα στοιχεία άμεσα και υπεύθυνα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές».
Τα ελλείμματα και η προβληματική λειτουργία της ΔΕΥΑ Λαγκαδά από την προηγούμενη διοίκηση επισημαίνονται και στην οικονομική έκθεση της εταιρίας «Πρόβλεψη ΑΕ», που είχε τη λογιστική και φορολογική κάλυψη της εταιρίας, από τον προηγούμενο Νοέμβριο.
Αποτέλεσμα τότε ήταν ο κ. Τζαγγάνας να κάνει λόγο για «τεράστια ελλείμματα», τα οποία υπολογίστηκαν σε 6.875.000 ευρώ!
Έτσι ζητήθηκε η διενέργεια έκτακτοι διαχειριστικού ελέγχου για τα έτη 2011-2014, αλλά και η παρέμβαση του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.