Στ' αυτιά μας ηχούν ακόμα οι διαβεβαιώσεις Τσίπρα "Δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις". Αλλά όπως πολύ καλά το μάθαμε από τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο: "άτιμη κοινωνία, άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους κατεβάζεις" ....

Κανονικά και χωρίς μειώσεις θα καταβληθούν στα τέλη Ιουλίου οι συντάξεις του Αυγούστου για όλους τους συνταξιούχους. Η τριπλή μείωση των συντάξεων -με 6% τον μήνα για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο- θα γίνει με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου.

Όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η νέα εισφορά ασθενείας (6% από 4% στις κύριες συντάξεις και επιπλέον 6% από 0% στις καταβαλλόμενες επικουρικές) θα αρχίσει να παρακρατείται από τον Σεπτέμβριο. Άγνωστο είναι ακόμα αν η παρακράτηση θα γίνει σε δόσεις ή άπαξ.

Η επιβάρυνση -απώλεια εισοδήματος- για τους συνταξιούχους θα είναι ανάλογη με το ύψος των συντάξεων. Για παράδειγμα, συνταξιούχος του Δημοσίου με κύρια σύνταξη 1.445,44 ευρώ και επικουρική 324,42 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 144,60 ευρώ στο τρίμηνο (επιπλέον 48,20 ευρώ τον μήνα έναντι των 58 ευρώ που πλήρωνε), ενώ χαμηλοσυνταξιούχος του ΙΚΑ με 486,84 ευρώ κύρια σύνταξη και επικουρική από το ΤΕΑΥΕΚ - ΕΤΕΑ 236,75 ευρώ θα χάσει επιπλέον 72 ευρώ (24 ευρώ x 3 μήνες έναντι 19,50 ευρώ που πληρώνει κάθε μήνα έως σήμερα υπέρ του ΕΟΠΥΥ).

Σημειώνεται ότι με το νέο μνημόνιο, οι 8 νέες μειώσεις στις συντάξεις επέρχονται με τα παρακάτω μέτρα:

1- Χαμηλότερα ποσά συντάξεων (με βάση αποκλειστικά τις εισφορές που έχουν καταβληθεί) θα δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε όλους όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιουλίου 2015 και μόνο μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 67 ετών θα λαμβάνουν ως συμπλήρωμα τη βασική - εγγυημένη από το κράτος σύνταξη ή τα όποια επιπλέον ποσά δίνονται έως το ύψος της κατώτατης σύνταξης. Το μέτρο αυτό σημαίνει ότι επιφέρει περιορισμό των «νέων» συντάξεων στο καθαρά ανταποδοτικό ποσό (χωρίς κανένα επιπλέον «μπόνους» προνοιακό ή άλλο όπως για παράδειγμα στις κατώτατες συντάξεις ή τα 220 ευρώ που δίνονται από το TEBE).

Πρόκειται για ασφαλισμένους με 15 έτη ασφάλισης και κατά συνέπεια χαμηλές αποδοχές. Σήμερα, οι συνταξιούχοι με τα κατώτατα όρια λαμβάνουν σύνταξη 486,84 ευρώ. Για παράδειγμα: Στο TEBE με 15ετία στην 6η ασφαλιστική κατηγορία θα καταβάλλεται σύνταξη 420 ευρώ αντί 640 ευρώ. Στο IKA με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ θα καταβάλλεται σύνταξη 315 ευρώ αντί 486 ευρώ. Σημαντικά μειωμένη θα είναι η σύνταξη κυρίως στις μητέρες με ανήλικο που συνήθως κάνουν χρήση της 15ετίας αλλά και οι δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου.

2- Πρόσθετες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό τον ερχόμενο Οκτώβριο προμηνύει το «πάγωμα» στα φετινά επίπεδα της κρατικής χρηματοδότησης των Ταμείων έως το 2021 σε συνδυασμό με τα διευρυνόμενα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν αυξηθούν τα έσοδα από τις εισφορές θα χρειαστεί να γίνει οριζόντια μείωση 8% σε όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

3- Μειώσεις περιμένουν και τους συνταξιούχους του ΟΓΑ και ΝΑΤ καθώς από 01.07.2105 μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση (ο ΟΓΑ αντλεί 3,5-4 δισ. ευρώ ετησίως) προκειμένου να εναρμονιστεί με τα επίπεδα του ΙΚΑ. Οι συντάξεις του ΟΓΑ από την 1/1/2016 που εφαρμοστεί το νέο ασφαλιστικό θα μειωθούν ακόμα και κατά 50%. Επίσης εναρμονίζονται οι εισφορές των αγροτών σύμφωνα με τα πρότυπα του ΙΚΑ εκτός αν ο ΟΓΑ συγχωνευθεί με άλλα ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα κληθούν να καταβάλουν τριπλάσιες εισφορές.

4- Από 01.07.2015 αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6% και παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις . Η παρακράτηση υπολογίζεται στο μικτό ποσό πριν αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές. Δηλαδή σε μια κύρια σύνταξη 1250 ευρώ (αρχικό ποσό πριν τις περικοπές 1780 ευρώ) η παρακράτηση θα ανέρχεται σε 35,6 ευρώ το μήνα.

5- Μειώσεις θα επέλθουν και στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες θα ξεκινήσουν από 1-7-2015 μέσω της επιβολής της εισφοράς υπέρ υγείας 6% . Ένας συνταξιούχος με επικουρική ύψους 200 ευρώ θα υποστεί μείωση 24 ευρώ .

6- Μειωσεις στις συντάξεις θα σημειωθούν με την πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/2010 από την 1-7-2015- με άξονα τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που θα εφαρμοστεί οδηγεί σταδιακά σε μειώσεις των συντάξεων από 7% έως και 25%.

7- Κατάργησή του ΕΚΑΣ έως τα τέλη του 2019. Θα προηγηθεί μια περικοπή για το 20% των δικαιούχων με τα υψηλότερα εισοδήματα και από το 2016 θα τεθεί σε εφαρμογή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με χρηματοδότηση από την ανακατανομή όλων των προνοιακών επιδομάτων (τίθεται ο στόχος για εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ).

8- Από 1ης Ιανουαρίου 2015 όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται μόνον από τις δικές τους συνεισφορές. H ρύθμιση αυτή μεταφράζεται σε νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.