Δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει. Είναι κι αυτή η κυβέρνηση εφευρετική. Καταφέρνει να διαστρέφει την πραγματικότητα εισάγοντας νέες, εύηχες και καλοπροαίρετες ονομασίες για τα πιο ανθρωποκτόνα μέτρα περικοπών που εφαρμόζει.
Έτσι διαπιστώνουμε πως το υπουργείο Εργασίας βαφτίζει  τον αλγόριθμο που θα πετσοκόψει τις συντάξεις «κοινωνικό συντελεστή» καθώς δεν προλαβαίνουν να επαναϋπολογίσουν 4 εκατ. συντάξεις βάσει του μισθού εισφορών και του ποσοστού αναπλήρωσής τους.

Ο συντελεστής- καρμανιόλα  θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα «υποθέτει» τα παραπάνω δεδομένα και θα επιβάλει την «ποινή» της σύνταξης. Για παράδειγμα, αν κάποιος συνταξιούχος του ΙΚΑ είχε αρχική σύνταξη πριν από τις μνημονιακές περικοπές 1.400 ευρώ, εκτιμάται ότι θα είχε μισθό 2.000 και ότι κατέβαλε εισφορές 310 ευρώ.

Παρ' όλες τις καλές προθέσεις του υπουργού Κατρούγκαλου  οι δανειστές, που συναντήθηκαν μαζί του, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί σχετικά με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, πριν δουν την «ποσοτικοποίηση» της μεταρρύθμισης. 
Για να δοθεί το πράσινο φως από τους δανειστές θα πρέπει η εξοικονόμηση δαπανών που θα προκύψει από φέτος μέχρι το 2018 ανέρχεται στο 1,9% του ΑΕΠ ή περίπου σε 3,5 δισ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά που παρουσίασε στο κουαρτέτο τη συνολική πρόταση, προβάλλει ως «σημαία» της τη διάσωση του ΕΚΑΣ στην προσπάθειά της να πείσει τους δανειστές ότι η εθνική ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα ψαλιδίσει εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις αποτελεί ένα γενναιόδωρο ισοδύναμο έναντι των μέτρων του μνημονίου.

Η πρώτη «νίκη» αν εγκριθεί η πρόταση είναι να μη διακοπεί η χορήγησή του ΕΚΑΣ σε 70.000 «προνομιούχους» χαμηλοσυνταξιούχους (20% του συνόλου των δικαιούχων) το Μάρτιο του 2016. Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να ενσωματώσει το επίδομα στη βασική σύνταξη των 390 ευρώ η οποία θα αντιστοιχεί στο 60% του μέσου εισοδήματος καθώς αποτελεί προτεραιότητα όπως τόνισε χθες και ο πρωθυπουργός η διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων και η αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού ακόμα και αν δεν υπήρχαν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας.

Ωστόσο οι θεσμοί που μιλούν μόνο τη γλώσσα των αριθμών επιμένουν ότι χρειάζεται ποσοτικοποίηση και ακριβής ανάλυση του μέτρου, για να γίνει αποδεκτό.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας μία πρώτη εικόνα της ποσοτικοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα υπάρχει την Παρασκευή και τα στοιχεία θα παρουσιαστούν στα τεχνικά κλιμάκια.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.