14 Οκτωβρίου 2015: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) ενημερώθηκαν ότι έχει ενεργοποιηθεί η Διεθνής Ανθρωπιστική Διερευνητική Επιτροπή (International Humanitarian Fact-Finding Commission IHFFC). 
Πρέπει να γνωρίζουμε αν οι κανόνες του πολέμου έχουν αλλάξει, όχι μόνο για την περίπτωση της Κουντούζ, αλλά και για την ασφάλεια των ομάδων μας που εργάζονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη έρευνα για την επίθεση που δέχθηκε το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν στις 3 Οκτωβρίου 2015. Η IHFFC αναμένει τώρα τη συγκατάθεση των κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Αφγανιστάν για να προχωρήσει.
«Έχουμε λάβει συγνώμες και συλλυπητήρια. Ωστόσο, για εμάς δεν είναι αρκετά. Βρισκόμαστε ακόμα στο σκοτάδι σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ένα νοσοκομείο, γνωστό σε όλους,  γεμάτο ασθενείς και ιατρικό προσωπικό βομβαρδιζόταν επανειλημμένα για περισσότερο από μία ώρα», δηλώνει η Δρ Τζοάν Λιου (Joanne Liu), Διεθνής Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Χρειάζεται να καταλάβουμε τι συνέβη και γιατί».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν μπορούν να στηριχθούν μόνο στις εσωτερικές έρευνες που ήδη υλοποιούνται από τα αντιμαχόμενα μέρη και παραμένουν αμετακίνητοι στην έκκλησή τους για την διενέργεια ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας από την IHFFC.
Οι αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ κατέστρεψαν ολοσχερώς το κεντρικό κτίριο του Κέντρου Τραύματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να μην είναι πλέον λειτουργικό. Το γεγονός αυτό αφήνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς καμία πρόσβαση σε επείγουσα ιατρική και χειρουργική φροντίδα, σε μία πόλη που σπαράσσεται από σφοδρές μάχες επί εβδομάδες.

   
    © Andrew Quilty/Oculi
«Πρέπει να γνωρίζουμε αν οι κανόνες του πολέμου έχουν αλλάξει, όχι μόνο για την περίπτωση της Κουντούζ, αλλά και για την ασφάλεια των ομάδων μας που εργάζονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο», συμπληρώνει η Λιου.
Η Διεθνής Ανθρωπιστική Διερευνητική Επιτροπή ιδρύθηκε με το Πρώτο Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο των Συμβάσεων της Γενεύης και είναι ο μοναδικός μόνιμος φορέας που έχει συσταθεί ειδικά για τη διερεύνηση παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η IHFFC έχει ήδη αποστείλει επιστολές προς τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Αφγανιστάν προσφέροντας επίσημα τις υπηρεσίες της και αναμένει την απάντησή τους.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.