Εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και απλοί πολίτες από πολλούς δήμους του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εναλλακτικής Δράσης και του Δικτύου Προστασίας Σαρωνικού και συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο π. Δημαρχείο της Δραπετσώνας  με θέμα την αποτροπή των εκποιήσεων δημόσιων χώρων και δημόσιων υποδομών σε όλη την έκταση του Σαρωνικού Κόλπου. Εκ μέρους των οργανωτών τοποθετήθηκαν ο Μάκης Σταύρου που μίλησε για τις επικείμενες εκποιήσεις του π. αεροδρομίου του Ελληνικού και της χερσονήσου της Βουλιαγμένης, η Ολυμπία Γεράρδη που μίλησε για την προωθούμενη αυτή την περίοδο εκποίηση του ΟΛΠ και ο Θανάσης Καλογιαντσίδης που μίλησε για την εκποίηση του χώρου του π. εργοστασίου λιπασμάτων και του παραλιακού μετώπου Κερατσινίου Δραπετσώνας.  Και οι τρείς ομιλητές επεσήμαναν ότι ο Σαρωνικός κόλπος είναι το μεγάλο φιλέτο από όπου επιχειρείται να ξεκινήσει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας που επιβάλει και το τρίτο μνημόνιο και επιχειρεί να υλοποιήσει το ΤΑΪΠΕΔ. Επικέντρωσαν στο γεγονός ότι κινδυνεύουν να χαθούν   δημόσιοι ελεύθεροι χώροι που  τους έχει μεγάλη ανάγκη η κοινωνία και δημόσιες υποδομές απαραίτητες για την εθνική οικονομία, ενώ διατρέχουν κίνδυνο καταστροφής  σημαντικά φυσικά οικοσυστήματα (δάσος Βουλιαγμένης, ρέμα Πικροδάφνης, δέλτα Ιλισού  και άλλα.) Ιδιαίτερη όμως έμφαση έδωσαν στον κίνδυνο εκποίησης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της ιστορίας και του  πολιτισμού (Ηετιώνεια Πύλη και Θεμιστόκλειο τείχος στον Πειραιά, Ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή στη Δραπετσώνα, Αρχαίο Λιμάνι Σαλαμίνας, Ναός Απόλλωνα Ζωστήρα, Ιερή Οικία και Ελληνιστικός Πύργος στη Βουλιαγμένη, κ.α)
Οι εκπρόσωποι των φορέων και οι πολίτες που πήραν το λόγο τόνισαν  ότι είναι απαράδεκτα  και εγκληματικά τα σχέδια για εκποίηση των δημόσιων ελεύθερων χώρων, των δημόσιων υποδομών, των  φυσικών οικοσυστημάτων και πολύ περισσότερο των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της ιστορίας και αποφάσισαν σειρά εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων για να αποτραπούν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις  δημόσιας περιουσίας στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού. Οι δραστηριότητες θα ξεκινήσουν από τον Πειραιά, για να αποτραπεί η εκποίηση  του ΟΛΠ και θα επεκταθούν σε όλο τα παραλιακό μέτωπο.
Συγκεκριμένα αποφασίσθηκε:
-Να γίνει μεγάλη εκδήλωση στον Πειραιά το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στην αίθουσα  του Συλλόγου “ΖΗΝΩΝ”
-Να πραγματοποιηθεί ξενάγηση διαμαρτυρίας στην Ηετιώνεια Πύλη το Σάββατο 21 Νοεμβρίου
-Να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Νοεμβρίου επιστημονική ημερίδα για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού από την Ελευσίνα μέχρι το Σούνιο
Στη σύσκεψη παραβρέθηκε η περιφερειακή σύμβουλος  κ. Μεταξά Ειρήνη εκπροσωπώντας την Περιφερειάρχη Αττικής κ. Δούρου Ρένα. Η κ. Μεταξά αφού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κίνδυνο που διατρέχει το αρχαίο λιμάνι της Σαλαμίνας, όπως και ο βιότοπος που βρίσκεται εκεί, δήλωσε ότι η Περιφέρεια της Αττικής με κείμενα της και δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων της είναι  αντίθετη στις προωθούμενες εκποιήσεις  και ότι η Περιφέρεια Αττικής θα στηρίξει τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ 

Πληροφορίες
6977990887-6937450241- 6979775853

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.