Σοβαρές διαφωνίες κατατέθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού από την κ. Ντίνα Μόραλη εκπρόσωπο της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με την απόφαση για ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και για την συλλογή και ανακύκλωση χρησιμοποιημένων μαγειρικών λιπών και ελαίων (τηγανέλαια).
Ας παρακολουθήσουμε την άποψή τους διαβάζοντας το σχετικό δελτίο τύπου που μας έστειλαν:

Αποφάσεις με γυαλιστερό περιτύλιγμα  και πικρή γεύση.

30/9/2015, το ΔΣ αποφασίζει κατά πλειοψηφία (μία ψήφος κατά από τη Λαϊκή Συσπείρωση) να επεκτείνει την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας περαιτέρω. Σαν μέσο και επιχείρημα μαζί χρησιμοποιεί τις ανάγκες και τα θέλω της κοινωνίας για περιβάλλον καθαρό, για εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας, για καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης, για διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Εν προκειμένω, ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και ότι γενικότερα δεν συλλέγεται στους κάδους, συγκεντρωμένες μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων από πολίτες, επιχειρήσεις, υπηρεσίες, σχολεία.

Αποτελεί πάγια τακτική των τοπικών διοικήσεων στο σύνολό τους, και όχι μόνο, να χρησιμοποιούν περιτύλιγμα αστραφτερό με απαλή και λεία υφή για να ξεγελάσουν ή να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους , συσκοτίζοντας τις συνέπειες και τα αποτελέσματα που επιφέρει στις τσέπες και στη ζωή της λαϊκής οικογένειας η εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση οποιασδήποτε παροχής ή δομής ή οποιουδήποτε τομέα.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Οι δήμοι και μέσα από τον ¨Καλλικράτη¨ φορτώνονται ένα πρόσθετο κομμάτι της διαχείρισης των αποβλήτων διαθέτοντας χρήματα, έμψυχο δυναμικό και ελεύθερους χώρους. είναι τα λεγόμενα ¨πράσινα σημεία¨ ,για τη συγκέντρωση υλικών που δεν κατευθύνονται στους κάδους, όπως αναφέραμε παραπάνω. Αυτό προωθείται από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ), σαν συνέχεια του Νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Ως καταναλωτές, έχουμε πληρώσει, με την αγορά των παραπάνω προϊόντων, το κομμάτι που αφορά την ανακύκλωσή τους, μιας και είναι ενσωματωμένο στην τιμή πώλησης τους. Με τα χρήματα αυτά όμως χρηματοδοτούνται επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανακύκλωσης. Επίσης με τα λεγόμενα ¨πράσινα σημεία¨, οι δήμοι διασφαλίζουν μεγάλες και συγκεντρωμένες ποσότητες αποβλήτων, εξασφαλίζοντας στους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου μεγαλύτερα κέρδη σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος.

Το όλο σύστημα βέβαια στηρίζεται στη λογική της ανταποδοτικότητας, ενώ εξαπολύεται μεγαλύτερη επίθεση (και στον τομέα της αποκομιδής), υιοθετώντας την αρχή της ΕΕ ¨πληρώνω όσο πετάω¨ για τον καθορισμό των τελών καθαριότητας που χαρακτηρίζεται ως κίνητρο για την προώθηση της ανακύκλωσης.

Έτσι το τέλος καθορίζεται με βάση την ποσότητα των απορριμμάτων και όχι τα τετραγωνικά μέτρα απαλλάσσοντας σε μεγάλο βαθμό τα μεγάλα σπίτια , εμπορικά κέντρα, μεγάλους χώρους, από τέλη καθαριότητας.

Στην ίδια λογική και η απόφαση για την υλοποίηση Προγράμματος Ανακύκλωσης μεταχειρισμένων μαγειρικών ελαίων (τηγανέλαιων) με εφαρμογή κυρίως στα σχολεία. Ο Δήμος θα προβεί σε Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς εταιρείες ανακύκλωσης για τη συλλογή και διαχείριση αποβλήτων, οι οποίες θα αναλάβουν τα έξοδα διαφήμισης και προώθησης την ιδέας της συλλογής και ενεργειακής αξιοποίησης του απόβλητου φυτικού ελαίου και ζωικού λίπους στους κατοίκους του δήμου, έχοντας «ανταποδοτικά οφέλη» για το Δήμο και τις Σχολικές Επιτροπές από την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων και τη μετατροπή τους σε βιοκαύσιμο. Όμως η αξιοποίηση των βιοκαύσιμων σήμερα γίνεται από ιδιωτικές εταιρίες, χρησιμοποιώντας και τρόπους που δεν προστατεύουν πάντα το περιβάλλον και την τσέπη του εργαζόμενου.

Εκτός από εταιρείες, ο Δήμος όμως πρέπει να ψάξει και για πρόθυμους γονείς, μαθητές και δασκάλους για να παίξουν το ρόλο του προμηθευτή και πελάτη των εταιρειών που θα αναλάβουν το έργο.

* Να μην τους επιτρέψουμε να εκμεταλλευτούν την ανάγκη και το δικαίωμα μας να ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον για να αποδεχτούμε την εμπορευματοποίηση του τομέα της καθαριότητας.

* Να μην τους επιτρέψουμε να χρησιμοποιούν την ευαισθησία μας πάνω σε θέματα περιβάλλοντος για να ανεχτούμε την όποια επιχειρηματική δράση στον τομέα της ανακύκλωσης.

* Να μην τους επιτρέψουμε να μετατρέψουν την προστασία της δημόσιας υγείας σε θυσία της δημόσιας υγείας, καθιστώντας και εμάς συμμέτοχους. Και τέλος…

* Να μην τους επιτρέψουμε να αξιοποιήσουν το σεβασμό μας στους φυσικούς πόρους και στην εναλλακτική αξιοποίησή τους για παραγωγή ενέργειας, για να στηριχτούμε για τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών στα «ανταποδοτικά», που θα τα πληρώσουμε, γονείς και εκπαιδευτικοί, πολλαπλά ως καταναλωτές.

* Να μην τους επιτρέψουμε να νομίζουν ότι τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας θα την εκχωρήσουμε στις εταιρείες ακυρώνοντας στην πράξη το έργο και το ρόλο των δασκάλων τους.

Το σύστημά τους, καπιταλισμό το λένε, στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, πρέπει λοιπόν να στερήσει το δικό σου εισόδημα για να το χαρίσει στους ομίλους και στις εταιρείες.


Εσύ όμως μην χαρίζεις τις απαιτήσεις σου και τις ανάγκες σου σε κανέναν, πάλεψε για τη δημιουργία και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου - αποκομιδής και διαχείρισης όλων των ανακυκλώσιμων υλικών σε πανελλαδική κλίμακα, με δημόσιο χαρακτήρα, χωρίς επιχειρηματική δράση.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Έλεος ρε παιδιά εκεί στη Λαϊκή Συσπείρωση, και στο ΚΚΕ γενικότερα!!!! Γιατί δεν χρησιμοποιείται και ένα παράδειγμα καλής πρακτικής από την Βόρεια Κορέα ή την Κούβα για να μας πείσετε καλύτερα για τη λειτουργία αντίστοιχων συστημάτων διαχείρισης;;; Έλεος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.