Οργή και αποτροπιασμό στους Ρώσους προκάλεσε ο τρόπος που σχολιάζει το γαλλικό σατυρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» το αεροπορικό δυστύχημα στο Σινά με καρικατούρες των Ρώσων επιβαινόντων στη μοιραία πτήση.
Τόσο τα ρωσικά κοινωνικά Μέσα, όσο και οι εφημερίδες εξέφρασαν την οργή τους για το προκλητικό δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού.
Από το Twitter ο Ρώσος δημοσιογράφος ερωτά την σύνταξη του «Charlie Hebdo», γιατί δεν δημοσίευσαν και καρικατούρα των συναδέλφων τους που πυροβολήθηκαν από τζιχαντιστές στο Παρίσι τον Ιανουάριο. «Θα έσπαγαν πολύ πλάκα κι εκείνοι».
Ρώσος βουλευτής χαρακτήρισε την γελοιογραφία, που δείχνει το ρωσικό αεροσκάφος να πέφτει δίπλα σε τζιχαντιστή οπλοφόρο του Ισλαμικού Χαλιφάτου (Daesh) «βλασφημία και προσβολή».
«Πιστεύω πως είναι βλασφημία να προσβάλεις τη μνήμη εκείνων που χάνουν τη ζωή τους σε καταστροφή», είπε ο Igor Morozov μέλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας.
Ένα από τα σκίτσα, δείχνει τμήματα του αεροσκάφους και έναν επιβάτη να πέφτουν προς τη γη κι έναν τζιχαντιστή οπλοφόρο να προσπαθεί να καλυφθεί από τα συντρίμμια. Από κάτω η λεζάντα γράφει: «Daesh: Η ρωσική αεροπορία εντείνει τους βομβαρδισμούς της».
Ο Morozov είπε ακόμη πως «η τραγωδία στο Σινά δεν δίνει δικαιώματα γελοιοποίησης».
Ένα άλλο σκίτσο δείχνει μια νεκροκεφαλή και αποκαΐδια του αεροπλάνου με λεζάντα: «Οι κίνδυνοι από τις φτηνές ρωσικές πτήσεις. Καλύτερα να έπαιρνα την Air Cocaine». Προφανώς το περιοδικό αναφέρεται στην ιστορία δύο Γάλλων πιλότων που διέφυγαν στην Δομινικανή Δημοκρατία για να αποφύγουν τη σύλληψη επειδή είχαν προσπαθήσει να μεταφέρουν 680 κιλά κοκαΐνης.
Η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έγραψε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook:
«Είναι άραγε κάποιος ακόμη Charlie;», θυμίζοντας το σύνθημα «Είμαστε όλοι Charlie» («Je Suis Charlie») έκφρασης συμπαράστασης , μετά την επίθεση που είχε γίνει στο σατυρικό περιοδικό τον Ιανουάριο και τη δολοφονία από εξτρεμιστές ισλαμιστές, 12 μελών της σύνταξής του, επειδή είχε δημοσιεύσει σατυρικό σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ.
Ο Σέρβος σκηνοθέτης Emir Kusturica μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό REN-TV χαρακτήρισε το τελευταίο αυτό δημοσίευμα του Charlie Hebdo «καθαρή προβοκάτσια».
Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Σπούτνικ» χαρακτηρίζει το δημοσίευμα «Άρρωστο αστείο» με τις δύο καρικατούρες που προσβάλλουν τη μνήμη των 224 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία του ρωσικού αεροσκάφους.
Το «Charlie Hebdo» είναι γνωστό πως δημοσιεύει προκλητικά σχόλια και καρικατούρες και είχε γίνει παγκοσμίως γνωστό μετά την επίθεση στα γραφεία του στο Παρίσι στις 7 Ιανουαρίου και τον φόνο 12 συντακτών του.

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.