του ακτιβιστή

Έντονη επίθεση, με προσβλητικές αποχρώσεις, εξαπέλυσε στη χθεσινή συνεδρίαση ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης εναντίον δύο μελών του δημοτικού συμβουλίου, φανερώνοντας έναν ιδιότυπο εκνευρισμό και αποκαλύπτοντας την αδυναμία του να δεχθεί ερωτήσεις που δεν του άρεσαν, διαφορετική άποψη ή στοιχειώδη κριτική σε πράξεις και επιδιώξεις της διοίκησής του.

Και ήταν αναπάντεχη η φρασεολογία, και κυρίως οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιήθηκαν από τον δήμαρχο που έδειξε να τον ενοχλούν δύο τοποθετήσεις (μια ερώτηση και μια άποψη) εκφρασμένες από τους δημοτικούς συμβούλους της Συμπολιτείας...

Σε πρώτη φάση εκνευρίστηκε από την ερώτηση του Γιάννη Τσακμάκα που ζήτησε να γίνουν γνωστές οι πηγές χρηματοδότησης των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου. Μάλιστα στην διατύπωση του ερωτήματος ο δημοτικός σύμβουλος της Συμπολιτείας υπενθύμισε ότι ούτε στα "Μηχανιώτικα" γνωστοποιήθηκαν οι χορηγοί, ώστε να τους αναγνωριστεί η προσφορά τους και από το δημοτικό συμβούλιο, δέσμευση που είχε δώσει και προφανώς αθέτησε ο Δήμαρχος.

Τι ήθελε να το πει; Λάβρος ο Δήμαρχος του επιτέθηκε σε προσωπικό επίπεδο, συσχετίζοντας την απάντησή του με την απουσία ανάλογων εκδηλώσεων την περίοδο που ήταν εκείνος αντιδήμαρχος. Προφανώς ενοχλημένος από την "αναιδή" απαίτηση του δημοτικού συμβούλου και μη θέλοντας να δώσει πληροφορίες για τους χορηγούς (που όπως ο ίδιος είπε "έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη" προσφέροντας περίπου 25.000 €) περιορίστηκε στην ανάδειξη του έργου του ΔΗΠΠΑΚΥΘ επί των ημερών του, και εκθείαση των περισινών (αποτυχημένων κατά την ταπεινή μας γνώμη) και των προγραμματισμένων φετινών εκδηλώσεων. Να σημειώσουμε πως υπήρξε και μια διφορούμενη απάντηση για το ίδιο θέμα μετά από σχετική ερώτηση του Χρήστου Βογιατζή όταν ενώ αρχικά δηλώθηκε πως οι χορηγίες θα εισπραχθούν από την ΤΕΘ αυτό αναιρέθηκε από την τοποθέτηση της Προέδρου του ΔΗΠΠΑΚΥΘ. Η κα Χατζηχριστοφή πληροφόρησε πως το νομικό πρόσωπο του οποίου προεδρεύει θα λάβει (και προφανώς θα διαχειριστεί) τις χορηγίες.
Να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στον κ. Τσακμάκα επί προσωπικού, μετά την καθαρά προσωπική επίθεση που δέχτηκε από τον δήμαρχο.
Όταν απευθυνθήκαμε στον κ. Τσακμάκα για το θέμα, μας δήλωσε:

Η παρέμβαση μου είχε να κάνει με το γεγονός ότι σε ανάλογη προηγούμενη ερώτηση του συναδέλφου Χ.Βογιατζή ο Δήμαρχος απάντησε ότι την αποδοχή των χορηγιών θα την έκανε η ΤΕΘ ,ωστε να είναι "ευκολότερη" η εκταμίευση ,ενώ αμέσως μετά η πρόεδρος του ΔΗΠΠΑΚΥΘ ,δήλωσε πως το νομικό πρόσωπο θα αποδεχθεί τα ίδια χρήματα. Αντί απάντησης λάβαμε τις γνωστές έντασεις ,προσωπικές κατηγορίες και την μπάλα στην κερκίδα. Αν η γυναίκα του Καίσαρα θέλει να φαίνεται τίμια τότε η συμπεριφορά της διοίκησης στο αίτημα μου να λάβω γνώση ως δημοτικός σύμβουλος το ύψος των χορηγιών και τους χορηγούς, είναι τουλάχιστον ενοχική...


Το ίδιο επιθετικά συμπεριφέρθηκε ο δήμαρχος και απέναντι στον Θοδωρή Ζδούκο. Ο σύμβουλος αντιτάχθηκε με επιχειρήματα στον κανονισμό "Απονομής τιμητικών διακρίσεων"που επιχείρησε και τελικά "πέρασε" με τις ψήφους της συμπολίτευσης αλλά και των συμβούλων της παράταξης Τσαμασλή. Σύμφωνα με αυτόν "στήνεται" δημοσιοσχετίστικος μηχανισμός απόδοσης μεταλλίων, βραβείων και χρυσών κλειδιών σε πρόσωπα που θα επιλέγονται από την εν λόγω επιτροπή που προβλέπεται από τον κανονισμό. Και χωρίς να αρνείται την περίπτωση της απόδοσης τιμών σε πρόσωπα που λόγω της αυτοθυσίας, της προσφοράς τους, των γνώσεών τους κλπ μπορεί να τιμηθούν και από τον Δήμο, διαφώνησε στην αναγκαιότητα της παρασημοφόρησης ή της επίδοσης των κλειδιών της πόλης σε Προέδρους, Αρχιεπισκόπους, Πατριάρχες και άλλα πολιτικά κυρίως πρόσωπα στο βωμό του πολιτικαντισμού και της δημοσιοσχετίστικης πολιτικής λογικής.

Εκεί ο δήμαρχος Θερμαϊκού για άλλη μια φορά έδειξε πως δεν ανέχεται κριτική και αντίλογο στις επιδιώξεις του, που μάλλον στην προκειμένη περίπτωση κοντύτερα στην μικροπολιτική θεωρούμε πως εντάσσονται παρά καλύπτουν υπαρκτή αναγκαιότητα, και δεν δίστασε να παραλληλίσει την τοποθέτηση με αναρχική και μη θεοσεβούμενη προσέγγιση του κ. Ζδούκου.

Θελήσαμε και επικοινωνήσαμε με τον σύμβουλο της Συμπολιτείας ο οποίος υποβάθμισε το γεγονός λέγοντάς μας ότι κατά τη γνώμη του σοβαρότερα ατοπήματα της διοίκησης και του δημάρχου είναι η μη επίδοση στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου εγγράφων απαραίτητων για την δημιουρική συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις. Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετικά με την λειτουργία των ρεμάτων στον Θερμαϊκό που δεν έχει ακόμα σταλεί (ούτε καν σε ηλεκτρονική μορφή) αλλά και άλλων,  κατά καιρούς, απαραίτητων εισηγήσεων.


Από την πλευρά μας, ως ιστολόγιο, θα επιθυμούσαμε να γνωρίσουμε σε τι ακριβώς θα εξυπηρετήσει την διοίκηση ένας επιπλέον κανονισμός για έκδοση τίτλων και τιμών σε επωνύμους (κατά βάση) καθώς κάθε περίπτωση (και πόσες θα είναι τέλος πάντων ;;;) θα δύναται να εξεταστεί ξεχωριστά από το δημοτικό συμβούλιο. Άλλωστε εισηγητικός θα είναι ο ρόλος της ψηφισθείσης τελικά επιτροπής.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη συζήτηση για τον κανονισμό και την απονομή τιμητικών διακρίσεων και  το τελευταίο τμήμα από τη συζήτηση για τις χορηγίες:





Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Θεωρώντας έγκυρο το ρεπορτάζ θεωρώ απαράδεκτη τη στάση του Δημάρχου. Αυτή είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης. Να ελέγχει και να ζητά διευκρινήσεις για τις πράξεις της διοίκησης. Τελικά τα λεφτά των χορηγιών από ποιον φορέα θα εισπραχθούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.