του Μπάμπη Κουρουνδή


Ύστερα από ένα θυελλώδες δεκαπενθήμερο, με τη μεγαλύτερη πανεργατική απεργία και τους αγρότες να διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, η πολιτική παρέμβαση του Τσίπρα είναι μια συνέντευξη στην Κυριακάτικη Αυγή όπου δηλώνει ότι όλα τα μέτωπα θα κλείσουν σύντομα και όταν αυτό συμβεί «η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα».
Είναι μόνιμο χαρακτηριστικό των ρεφορμιστικών ηγεσιών η αυταπάτη ότι μπορούν να διαχειριστούν τον καπιταλισμό καλύτερα από όλους («να τον σώσουν από τον κακό εαυτό του» όπως έλεγε ο Κέινς και ο Βαρουφάκης), αλλά ο Τσίπρας σπάει ρεκόρ σε όλα τα επίπεδα. Θέλει να περάσει τα χειρότερα μέτρα στη μέση της μεγαλύτερης επιδείνωσης της κρίσης και έτσι «να γυρίσει σελίδα».
Βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι οικονομικές εξελίξεις τινάζουν στον αέρα την πολιτική της αμερικάνικης κεντρικής τράπεζας, του Σόιμπλε και της Ιαπωνίας, αλλά ο Κατρούγκαλος θα κάνει «βιώσιμο» το Ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα τσακίζοντας τις συντάξεις και ανεβάζοντας τις εισφορές.
Η πτώση της κερδοφορίας στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις οδηγεί την αμερικάνικη οικονομία σε ύφεση και η Fed αναγκάζεται να κάνει κωλοτούμπα για τα επιτόκια, η Ντόιτσε Μπανκ κλυδωνίζεται και όλοι βλέπουν ότι το διεθνές τραπεζικό σύστημα απειλείται από την επιστροφή της ύφεσης, ενώ το χρηματιστήριο στο Τόκιο καταγράφει τη χρεοκοπία των «Αμπενόμικς». Ο Τσίπρας, όμως, φαντάζεται ότι το τρίτο μνημόνιο που υπόγραψε είναι «απαραβίαστο» και κανένας δεν θα του ζητήσει να πάρει χειρότερα μέτρα, απλά ο Τόμσεν παίζει παιχνίδια. Η απαίτηση να κόψουν και τις κύριες συντάξεις και των ήδη συνταξιούχων έχει ήδη μπει στο τραπέζι, αλλά ο Τσίπρας λέει «ελάτε στο διάλογο, όλα θα πάνε καλά».
Ακόμη χειρότερες είναι οι αυταπάτες για την πορεία της κρίσης στη Μέση Ανατολή και το «προσφυγικό». Ο αγώνας δρόμου ανάμεσα στις ανταγωνιζόμενες δυνάμεις που ξεσκίζουν τη Συρία φτάνει σε παρόξυνση βομβαρδισμών και απειλές χερσαίων επεμβάσεων αλλά ο Τσίπρας καλεί το ΝΑΤΟ και επιμένει ότι το «κλειδί είναι να μεταφερθεί το επίκεντρο της διαχείρισης του προσφυγικού στην Τουρκία», σφραγίζοντας το Αιγαίο όπως σφράγισαν και τον Έβρο.
Χωρίς επαναστατική προοπτική, χωρίς το ανατρεπτικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, κάθε απόπειρα ρεφορμιστικής διαχείρισης ενός καπιταλισμού μέσα στην επιδείνωση της κρίσης του μόνο στα χειρότερα οδηγεί και όχι στο «γύρισμα σελίδας». Κανένα μέτωπο δεν κλείνει, στηρίζουμε τους αγώνες που ξεδιπλώνονται σε όλα τα μέτωπα και κινηματικά αλλά και στρατηγικά: Διαγραφή του χρέους, ανοιχτά σύνορα, έξω το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, εργατικός έλεγχος παντού – αυτή είναι η πραγματική προοπτική να «αλλάξουμε σελίδα».
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.