Με ένα σιβυλλικό δελτίο τύπου ο δήμος Θερμαϊκού επιχειρεί να ενημερώσει τους δημότες του για την σημερινή επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής  Αμυνας Δημήτρη Βίτσα.
Γιατί παρ' ότι είναι ένα μακροσκελές ενημερωτικό σημείωμα και περιγράφει τις προθέσεις του δημάρχου δεν μας κάνει σοφότερους σχετικά με την τοποθεσία που θα εγκατασταθεί το νέο camp προσφύγων στον Θερμαϊκό.
Προφανώς πρέπει να επήλθε συμφωνία αλλά με το δελτίο τύπου καλείται ο αναγνώστης να μαντεύσει (από τα συμφραζόμενα) αν υπήρξε συναίνεση για αποκλειστική διάθεση της κατασκήνωσης Απόδημου Ελληνισμού ή μερική παράλληλα με φιλοξενία παιδιών αποδήμων Ελλήνων. Το μόνο που μάλλον ξεκαθαρίζεται είναι η άρνηση δημιουργίας hotspot  σε περιοχές (τσαΐρια και κάμπινγκ Επανομής) που πρόκειται να αξιοποιηθούν τουριστικά.
Παρ' όλα τα παραπάνω ανησυχία προκάλεσε η επίσκεψη του υπουργού στο Δήμο Θερμαϊκού χωρίς να αποφεύγονται και δυσοίωνες εκτιμήσεις από σκεπτικιστές που φοβούνται τη χειρότερη εξέλιξη που θα περιλαμβάνει και τα τσαΐρια αλλά και έναν χώρο στην Επανομή. 
Παράλληλα ρεπορτάζ σε διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης μιλούν, άγνωστο από ποιες πηγές,  για τρία κέντρα στην έκταση του δήμου Θερμαϊκού.
Το δελτίο τύπου της διοίκησης, που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επεξηγηματικό των προθέσεων, πόσο δε μάλλον των αποφάσεων:

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, είχε σήμερα ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, για το ζήτημα του προσφυγικού. Παρουσία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι κ.κ. Βίτσας και Μαυρομάτης είχαν εκτενή συζήτηση για τη δυνατότητα δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων και στην περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού.
Ο Δήμαρχος, στη συνάντησή του στο Δημαρχείο με το κλιμάκιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επισήμανε την αντίθεση της διοίκησης στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή δίπλα στις κεραίες της ΕΡΤ και στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΚΑΠΠΑ 2000» και εξήγησε στον Υπουργό τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη περιοχή κρίνεται ακατάλληλη. Παράλληλα όμως εξέφρασε στον κ. Βίτσα και τη διάθεση του Δήμου να φιλοξενήσει έναν αριθμό προσφύγων στη βάση του αναλογικού επιμερισμού τους σε όλη τη χώρα και σε όλους τους Δήμους.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος επισήμανε στον Υπουργό την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από το Δήμο προς τους πρόσφυγες, αλλά και το σύνολο των ενεργειών που κάνει η δημοτική αρχή, ώστε να παράσχει τη μέγιστη δυνατή βοήθεια προς τους ανθρώπους αυτούς που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας.
Με διάθεση συνεργασίας, οι δυο άνδρες πραγματοποίησαν αυτοψία στις εγκαταστάσεις του κάμπινγκ του ΕΟΤ στην Επανομή, αλλά και της κατασκήνωσης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, στην περιοχή «Όρμος» Επανομής.
Στο κάμπινγκ του ΕΟΤ, ο κ. Μαυρομάτης εξήγησε στον κ. Βίτσα ότι ο χώρος είναι συνέχεια της μεγάλης περιοχής φυσικού κάλλους του υδροβιοτόπου της Επανομής και ο προσδιορισμός του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του εξετάζεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο χώρος προορίζεται για τουριστική αξιοποίηση και μάλιστα για το σκοπό αυτό εκπονείται σχετική μελέτη.
Ακολούθως, ο Δήμαρχος, έδειξε στον κ. Βίτσα το χώρο της κατασκήνωσης Αποδήμου Ελληνισμού και του εξήγησε τις προσπάθειες που κάνει από κοινού η Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να λειτουργήσει από φέτος το καλοκαίρι ένα μέρος της κατασκήνωσης για τα παιδιά των αποδήμων Ελλήνων.
«Στο συγκεκριμένο χώρο είχαμε έρθει τον Ιανουάριο με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, συναποφασίσαμε να αποκαταστήσει ο Δήμος τους οχτώ κοιτώνες σταδιακά και να επαναλειτουργήσει η κατασκήνωση για τα παιδιά των αποδήμων. Το φετινό καλοκαίρι θα λειτουργήσουν μόνο ορισμένοι από τους κοιτώνες και οι άλλες εγκαταστάσεις (αθλητισμού, ψυχαγωγίας κτλ.). Το σύνολο των επεμβάσεων συντήρησης και αποκατάστασης που σχεδιάζουμε θα ολοκληρωθεί το 2017, ώστε το καλοκαίρι του επόμενου έτους να λειτουργήσει πλήρως η κατασκήνωση. Ο Δήμος έχει τη διάθεση να φιλοξενήσει τον αριθμό των προσφύγων, που του αναλογεί, όπως έχει και όλη την καλή διάθεση να συνεργαστεί με το Υπουργείο. Ως διοίκηση του Δήμου εξηγήσαμε στον κ. Βίτσα τις ενστάσεις μας για τη φιλοξενία προσφύγων σε χώρους που προορίζονται για τουριστική αξιοποίηση. Δεν μπορούμε να υποθηκεύσουμε σε τέτοιες εποχές την κύρια πηγή εισοδήματος για την τοπική οικονομία. Πιστεύω ότι με καλή διάθεση θα βρούμε τις απαιτούμενες λύσεις», τόνισε ο κ. Μαυρομάτης.

Περαία, 5 Απριλίου 2016
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. αν και δεν βλεπω αναφορα στο πανεπιστημιο μακεδονια....να υποθεσουμε για τα υπολοιπα, οτι κατατεθηκαν στον υπουργο και τα σχεδια τα χρονοδιαγραμματα οι οικονομικες μελετες......βεβαια..!  ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.