της Kωνσταντίνας Πορφυρού
Χαίρεται εραστές (και μη) της Ιστορίας

Όταν ένας πιτσιρίκος με αυτισμό βρίσκεται για πρώτη φορά σε συναυλία του αγαπημένου του συγκροτήματος, των Coldplay, και ακούει live το αγαπημένο του τραγούδι ξεσπώντας σε λυγμούς, τότε ναι, δέχομαι το να γίνει viral. Το χαμόγελο που φέρνει στα χείλη μας, η ανατριχίλα και η θετική ενέργεια που μας μεταδίδει το κάνει να αξίζει. Το παραδέχθηκε άλλωστε και το ίδιο το συγκρότημα σε tweet του...



Με τον όρο "αυτισμός" αναφερόμαστε στην αναπτυξιακή διαταραχή εκείνη που δεν επιτρέπει στα άτομα να ερμηνεύουν σωστά τα δεδομένα που προσλαμβάνουν με τις αισθήσεις τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται αρκετά στην επικοινωνία τους. Μέχρι σήμερα είναι μη ιάσιμος, ενώ ούτε στις αιτίες που τον προκαλούν το τοπίο είναι ιδιαίτερα καθαρό (έρευνες τον συσχετίζουν με γενετικούς και νευρολογικούς παράγοντες). Πολύ σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση, καθώς η κατάλληλη θεραπευτική και εκπαιδευτική παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά.



Σ' αυτήν την κοινωνία με τα χίλια δυο στραβά, εικόνες σαν τις παραπάνω έρχονται να μας διδάξουν δύο πράγματα, που καλά θα κάνουμε να τα καταλάβουμε πάρα πολύ καλά:

Α) Είμαστε όλοι διαφορετικοί. Οφείλουμε λοιπόν να μην αποκλείουμε κανέναν από το παιχνίδι της ζωής και να μην κρατάμε κανέναν έξω απ'΄τον κύκλο μας με κριτήριο τη διαφορετικότητά του, καθώς έτσι απλά κάνουμε το προαναφερθέν παιχνίδι λίγο πιο μίζερο. Λίγο πιο "σούπα" που λένε και οι ποδοσφαιρόφιλοι.

Β) Πάρτε παράδειγμα απ' αυτήν την οικογένεια κι απ' αυτόν τον πιτσιρίκο και ξεζουμίστε τη ζωή σας. Όχι σήμερα! Χθες! Κι αν φράσεις όπως το "Carpe diem" κατάντησαν τσιτάτα αποδυναμωμένα λόγω του μηρυκασμού τους στα ανθρώπινα χείλη, χωρίς να συγκινούν κανέναν πλέον, ίσως έφτασε η ώρα να αναθεωρήσουμε και να τα επαναπροσεγγίσουμε.


Αναδημοσίευση από το φιλικό ιστολόγιο  www.yannidakis.net 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.