του ακτιβιστή

Πολλές φορές καλό θα είναι να μην μιλάς ....
Να εφαρμόζεις το ρητό επιτυχίας των συμβατικών συνανθρώπων μας: Βλέπε, άκου, σώπα ...
Έλα όμως που κάποιοι είτε γιατί δεν τους αρέσει να είναι μουγκοί, είτε γιατί τους γαργαλάει το πληκτρολόγιο (φαγουριάρηδες τους λένε κάποιοι ντόπιοι συμπολίτες μας) δεν λένε να το "βουλώσουν". Και προκαταβολικά γνωρίζοντες ότι δεν πάμε με το ρεύμα θα εξωτερικεύσουμε τη γνώμη μας για άλλη μια φορά. Άλλωστε είναι γνωστό ότι με το ρεύμα ακολουθούν τα "ψόφια ψάρια"...

Αφορμή στάθηκε η συζήτηση που διεμήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού στο 9ο θέμα που σχετιζόταν με τη "παράταση της μίσθωσης του αναψυκτηρίου Ριβιέρα".
Και εδώ πολλές "σώφρονες" φωνές θα διαμαρτυρηθούν λέγοντας: "τί θέλεις και ασχολείσαι ρε ακτιβιστή με ένα παραθαλάσσιο μπαράκι και ένα επιχειρηματία που στηρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας της Μηχανιώνας;"  Και ειδικά τώρα "που πέρασε η παράταση της μίσθωσης με μόλις τρεις διαφροποιήσεις και χωρίς κανείς να τολμήσει να θέσει το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις;"

Είπαμε είναι παράξενο πράγμα το γαργαλητό του πληκτρολογίου - αδυνατούμε να το αγνοήσουμε.

Μία μικρή ιστορική αναδρομή


Πριν το 2007 ο τότε δήμος Ν.Μηχανιώνας ξεκίνησε αλληλογραφία με το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης για το αν επιτρέπεται η δημιουργία αναψυκτηρίου στην περιοχή Τούζλα. Και αυτό  έγινε γιατί προφανώς γνώριζε ο τότε δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης ότι η περιοχή αυτή έχει ενταχθεί στις περιοχές "Natura", περιοχές δηλαδή ιδιαίτερου φυσικού κάλους όπου επιτρέπονται μόνο δραστηριότητες  που σχετίζονται με ήπιες παρεμβάσεις, όπως παρατηρητήρια της φύσης, πεζόδρομοι, χώροι αναψυχής, δράσεις δηλαδή που δεν ενοχλούν τη φυσική ζωή. Με αυτό το σκεπτικό το Δασαρχείο γνωστοποίησε πως δεν είναι δυνατός άλλος χαρακτηρισμός της περιοχής και κατ' επέκταση ήταν αντίθετο στην έκδοση οικοδομικής άδειας για αναψυκτήριο - beach bar.
Ο δήμαρχος, παρ' όλα αυτά, νοίκιασε έκταση 500 τετραγωνικών μέτρων από μια συνολική και ενιαία έκταση 900 περίπου στρεμμάτων σε ιδιώτη, ο οποίος τον Μάϊο του 2007 υπέβαλε αίτηση στο Δήμο Μηχανιώνας για έκδοση άδειας, ίδρυσης και λειτουργίας της επιχείρησής του. Χωρίς να προσκομίσει τα αναγκαία δικαιολογητικά και χωρίς την άδεια στα χέρια του λειτούργησε την πρώτη θερινή σεζόν του 2007. Το μίσθωμα είχε οριστεί στο ποσό των 3500 € ετησίως.
Υπάρχουν παράλληλα μια σειρά αδιευκρίνιστων στοιχείων ή και παραβάσεων αναφορικά με τη λειτουργία της επιχείρησης και το ρόλο που διαδραμάτησε η δημοτική αρχή, όπως πως δόθηκε τελικά οικοδομική άδεια αφού εκμισθώθηκε υπαίθριος χώρος (τμήμα αγροτεμαχίου) χωρίς να έχει προηγηθεί έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, γεγονός που απαγόρευε κάθε πολεοδομική παρέμβαση.
Έκτοτε και αφού η πρώτη πενταετής σύμβαση εκμίσθωσης έγινε στις 2/2/2006 μεταξύ δήμου και του επιχειρηματία "ΙΚΑ Χατζηχριστοφή Ο.Ε", πραγματοποιήθηκε παράταση της μίσθωσης για άλλα 5 χρόνια από 14-12-2010 έως 13-12-2015 και ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης μετρούσε τις τελευταίες 15 μέρες της τότε θητείας του, αφού ήδη είχε χάσει τις εκλογές στον καλλικρατικό δήμο Θερμαϊκού από τον Γιάννη Αλεξανδρή.
Εδώ θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε την αναδρομή μας αναφέροντας σκοτεινές πτυχές που περιλαμβάνουν την πυρκαγιά (χωρίς να βρεθούν οι υπαίτιοι έως σήμερα) που κατάκαυσε τη Ριβιέρα τον Οκτώβρη του '10, ή ανεξήγητες συμπεριφορές μελών της διοίκησης Αλεξανδρή που ενώ γνώριζαν τις παραβάσεις συναίνεσαν στην παροχή της άδειας λειτουργίας "κρεμώντας" συναδέλφους τους, ή δικαστήρια που έγιναν από τον Γιάννη Μαυρομάτη και χάθηκαν, ή για τα πάμπολλα "σφραγίσματα" του αναψυκτηρίου. Δεν θα το κάνουμε κι αυτό γιατί θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην προχθεσινή συνεδρίαση και στα όσα ενδιαφέροντα ακούστηκαν και ιδιαίτερα σε όσα δεν ακούστηκαν.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο



Με έναν ιδιαίτερα επαινετικό λόγο υπέρ του ιδιώτη - ιδιοκτήτη της Ριβιέρα  ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης επέλεξε να υποστηρίξει την παράταση μίσθωσης με το ίδιο μίσθωμα, του παραθαλάσσιου αναψυκτηρίου. Μάλιστα για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του δεν δίστασε να τον μετατρέψει σε "φιλιππικό" κατά όσων μιλούν εναντίον των επενδυτών και της επιχειρηματικότητας.
Φυσικά, όπως μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε ακούγοντας το πλήρες ηχητικό ντοκουμέντο που ακολουθεί, το παράξενο είναι πως ουδείς ήταν αντίθετος στην παράταση της μίσθωσης και κανένας δεν μίλησε ούτε καν κριτικά για τον επιχειρηματία και το beach bar, πολύ δε περισσότερο για την επιχειρηματικότητα γενικότερα. Έτσι αδυνατούμε να εξηγήσουμε τη ζέση (εν μέσω καύσωνος) του δημάρχου, μη υπάρχοντος αντιλόγου (θεωρούμε ότι η αντιπολίτευση έκανε για άλλη μια φορά "γαργάρες") με την οποία μας έπλεξε το εγκώμιο ενός επιχειρηματία που κατέχει δημοτική έκταση σε μια ΝΑΤΟΥΡΑ περιοχή και βομβαρδίζει με λαϊκά και άλλα σουξέ υψηλών ντεσιμπέλ την πανίδα της προστατευόμενης περιοχής και ο οποίος πληρώνει το ετήσιο ενοίκιό του με την είσπραξη από μόλις 700 περίπου καφέδες  που πουλά (ενδεχόμενα σε λιγότερο από μια μέρα).
Όπως μας είναι δύσκολο να ερμηνεύσουμε την ιδιαίτερα επιθετική στάση του δημάρχου προς όποιους έχουν την άποψη ότι το μίσθωμα είναι πραγματικά εξευτελιστικό για την ιδιαίτερου κάλλους τοποθεσία που παραχωρείται σε συνδυασμό και με την αποκλειστικότητα που εξασφαλίζεται. Και εδώ να πούμε ότι ο μόνος που έβαλε αντιρρήσεις για το χαμηλό μίσθωμα ήταν ο Σπύρος Κουζινόπουλος, ο οποίος και μετουσίωσε την αντίρρησή του σε αρνητική ψήφο. Υπήρξαν και δύο λευκές ψήφοι, αυτές του Νίκου Παράσχου και του Χρήστου Βογιατζή. Του Χρήστου Βογιατζή, που ούτε καν τοποθετήθηκε, αν και ως αντιδήμαρχος δεν υπέγραφε την έγκριση για την άδεια λειτουργίας της Ριβιέρας επί 2 σχεδόν χρόνια και η οποία εδόθη από την για δύο μήνες αντικαταστάτριά του Ζιφκοπούλου.
Να τι  είπε ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης, στην "εμπνευσμένη" αυτή τοποθέτησή του για να δικαιολογήσει την εισήγησή του:
  • ότι η διοίκηση στέκεται αρωγός στον επαγγελματία εισπράττοντας μόνο 10 €/τμ για κοινόχρηστους χώρους την ώρα που στη Θέρμη ο εκεί δήμος χρεώνει με 40 €/τμ, χαριτολογώντας ότι εκεί ο πελάτης βλέπει "ντουβάρια".
  • Ότι είναι μια περιοχή με υποβαθμισμένη θάλασσα (Δεν είναι Ποταμός είπε χαρακτηριστικά) Αλλά εδώ ας του θυμίσουμε ότι το μίσθωμα που εισηγήθηκε και ψηφίστηκε είναι μόλις το 12,5% του μισθώματος ενός μπιτσόμπαρου του Ποταμού.
  • Μόνο άγιο δεν έκανε τον κ. Χατζηχριστοφή, που συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά τόνισε πως πρέπει να του είμαστε ευγνώμονες
  • Σε 50 άτομα ανέβασε τον αριθμό των απασχολουμένων στο αναψυκτήριο, μη διστάζοντας να θεωρήσει την επένδυση (αλήθεια είναι τόσο μεγάλη;;) ισοδύναμη με αυτή του  Γεροβασιλείου
  • Θεωρεί ότι είναι πολύ καλό το επάγγελμα του γκαρσονιού στα μπιτσόμπαρα με τις άπειρες ώρες εργασίας, τα υποβαθμισμένα μεροκάματα, την ατέλειωτη ορθοστασία και την κατά περίπτωση ανασφάλιστη εργασία όπως επεσήμανε στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ντίνας Μόραλη, η οποία ούτε καν αστερίσκους έβαλε για το απαράδεκτο μίσθωμα και τις επιπτώσεις του μπιτσόμπαρου στον υδροβιότοπο Αγγελοχωρίου και ψήφισε θετικά.
Να υπενθυμίσουμε στον δήμαρχο ότι προφανώς δεν έχει ιδίαν εμπειρία από γιο ή κόρη που δουλεύει επί 15 ώρες για 20 ή 30 € δύο ή τρεις φορές τη βδομάδα, με ένα ή και κανένα ένσημο τη βδομάδα .... Δεν αρκεί η εμπειρία της προσέγγισης του προβλήματος από την πλευρά αυτού που προσπαθεί να λύσει ψιλορουσφετάκια  ευκαιριακής πρόσληψης δυνητικών ψηφοφόρων σε φίλους επιχειρηματίες της περιοχής. Χρειάζεται μια άλλη θεώρηση πραγμάτων και αξιών στην αισχρή κοινωνία που οδηγηθήκαμε με την υποδούλωση της εργασίας στο κεφάλαιο και κυρίως στους κομπραδόρους, μεταπράτες και τα τσιράκια τους.

Ακούστε την συζήτηση που έγινε, την ομιλία του Δημάρχου, τις σιωπές όσων δεν μίλησαν και κρίνετε το επίπεδο των δημοτικών αρχόντων που μας εκπροσωπούν:



Και επειδή κάποιοι δεν γνωρίζουν "πόσο υποβαθμισμένη είναι η περιοχή σε σχέση με τον Ποταμό" να δώσουμε και ένα βιντεάκι του Panos Paramotor P i l o t, όπως και διάφορες φωτο που θα τους βοηθήσουν να σχηματίσουν δική τους άποψη.



Τέλος του "σεντονιού". Όσοι κατάφεραν να το διαβάσουν κερδίζουν λουκούμι σε μπιτσόμπαρο της περιοχής :) Οι αντιρρήσεις κατατίθενται ως σχόλια :)




Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

9 comments:

  1. Κ.Ακτιβιστή να προσέχεις γιατί αν το μπιτσόμπαρο καεί ,μετά το κείμενο σου ,ίσως θεωρηθείς κι εσύ ηθικός αυτουργός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως η συγκεκριμένη οικογένεια έχει και δεύτερο μαγαζί που μπάζει από παντού ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπραβο σου, που εχεις τα κοτσια και γραφεις αυτα που πρεπει χωρις φοβο !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λίγο μπερδεύτηκα με το άρθρο σας... το πρόβλημα είναι γιατί υφίσταται εκεί το beach bar? ή γιατί δόθηκε στον συγκεκριμένο επιχειρηματία? ή γιατί δεν συμφωνείτε με το μίσθωμα? εμείς ως δημότες και λογικά ο δήμος μας γενικότερα σε τι ακριβώς ζημιώνεται?
    Σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ανώνυμε 9:09 : Λυπάμαι δεν μπορώ να σας βοηθήσω περισσότερο. Διαβάστε το άρθρο, ακούστε τη συζήτηση και ίσως καταλάβετε και ξεμπερδευτείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εάν μπάζει το δεύτερο μαγαζί από παντού όπως λέει ο 5:26, τότε καλό θα είναι να βάλουν τα κατάλληλα υποστρώµατα για την εφαρµογή του στεγανωποιητικού :
    Σκυρόδεμαµα, αµιαντόπλακες, γαρµπιλοµωσαικό, ταρατσόπλακες, ανθεκτικές ακρυλικές και ασφαλτικές επαλείψεις, ξύλινες επιφάνειες, οξειδωµένα µέταλλα (όχι γαλβάνιζε και αλουµίνιο χωρίς primer).

    Εάν κάνουν σωστά τις εργασίες, ίσως σώσουν και την Ριβιέρα αργότερα....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς τον 9:43

    Δεν χρειάζονται να γίνουν όλα αυτά για καλή "μόνωση". Ένα χέρι "ΜΑΥΡΟΜΑΤΕΞ" αν περαστεί μόνο, φτάνει για τα επόμενα τρία τουλάχιστον χρόνια.
    Τότε κατά σύμπτωση θα ξαναέχουμε Δημοτικές εκλογές !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα επισημάνω μερικά τεχνικά όσον αφορά τις "μονώσεις".

    Πράγματι το "ΜΑΥΡΟΜΑΤΕΞ" είναι υλικό ευρείας χρήσης και κάνει καλά την δουλειά του, από τότε που εμφανίστηκε στην αγορά, εδώ και δύο χρόνια περίπου.
    Παλιά στην αγορά υπήρχε η ισοπροπυλική τσαμασλιδόλη, αλλά είναι εξαφανισμένη εδώ και πολύ καιρό από τα μαγαζιά, τουλάχιστον του Δήμου Θερμαϊκού.
    Θα χάσετε μόνον τον καιρό σας αν ψάξετε να την βρείτε.

    Κάποιοι χρησιμοποιούν ακόμη την ασετυλική κουζινοπουλίνη, αλλά κι αυτή ενδείκνυται για πολύ ειδικές περιπτώσεις, απεδείχθη δε σε πολλές περιπτώσεις αναποτελεσματική.
    Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε τέτοιες περιπτώσεις "μόνωσης", αν αναμείξουμε στο "ΜΑΥΡΟΜΑΤΕΞ" και 100 γραμμάρια χατζηχριστοφιλική ακεταλδεϊδη.

    Ενδείκνυται και για παραθαλάσσια μπαρ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.