Ενας στους τέσσερις συνταξιούχους θα δει εντός του καλοκαιριού τη σύνταξή του μειωμένη, καθώς, μετά την υπογραφή και των τριών τελευταίων υπουργικών αποφάσεων από το υπουργείο Εργασίας, ξεκινά η υλοποίηση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, που επιφέρει μειώσεις σε τουλάχιστον 600.000 συντάξεις και παροχές. Σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, όλες ανεξαιρέτως οι καταβαλλόμενες συντάξεις θα «αναπροσαρμοστούν», καθώς σύμφωνα με αλλαγές, κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, στις υπουργικές αποφάσεις (με νέες αποφάσεις) όπου υπήρχε αναφορά για «επανυπολογισμό» διορθώθηκε με τη λέξη «αναπροσαρμογή». Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας πρόκειται για τεχνική διόρθωση, όμως, ενισχύονται οι φωνές που θέλουν όλες τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και τις προσωπικές διαφορές, να κινδυνεύουν με μελλοντικές περικοπές.

Η αρχή των περικοπών έγινε με την εγκύκλιο για το ΕΚΑΣ, η μείωση του οποίου θα γίνει αναδρομικά από τον Ιούνιο και θα αγγίξει περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Στη συνέχεια, εκδόθηκε η εγκύκλιος για το μέρισμα των συνταξιούχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, οι οποίοι αναδρομικά από την αρχή του χρόνου θα υποστούν μειώσεις μεσοσταθμικά έως 32% (σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπερνούν και το 40%) στο μέρισμα που λαμβάνουν. Και το βράδυ της Τρίτης δημοσιεύθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις για τις αναπροσαρμογές των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, δημιουργώντας πλέον ένα νέο τοπίο στο πεδίο των συντάξεων. Η μείωση στα εφάπαξ εκτιμάται σε 20% και θα αφορά όλες τις νέες αιτήσεις αλλά και όλες τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά. Στις επικουρικές, οι μειώσεις ακουμπούν περίπου 200.000 συνταξιούχους, των οποίων κύρια και επικουρική σύνταξη είναι άνω των 1.300 ευρώ (μεικτά) και οι οποίοι θα υποστούν μειώσεις έως και κατά 40%.

Ειδικά στην περίπτωση των επικουρικών συντάξεων, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στην πρώτη γραμμή των «θυμάτων» βρίσκονται συνταξιούχοι του ΙΚΑ με υψηλούς μισθούς και πάνω από 25 έτη ασφάλισης, συνταξιούχοι των πρώην ΔΕΚΟ, συνταξιούχοι Ταμείων με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης, όπως το Ταμείο των ναυτικών πρακτόρων, των υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων, του Δημοσίου, αλλά και των τραπεζών.

Βασική προϋπόθεση για να υποστούν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι τις περικοπές είναι να λαμβάνουν σήμερα, αθροιστικά, κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 1.120-1.180 ευρώ στο χέρι (καθαρό ποσό).

Εφόσον το άθροισμα κύριων και επικουρικών στις ήδη καταβαλλόμενες είναι μεγαλύτερο του συγκεκριμένου ποσού και μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών, τότε η επικουρική σύνταξή τους μειώνεται από 5% έως και 40%.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης, θα υποστούν αυτοί που κατά την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων είχαν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται μεν, όχι όμως στο ανώτατο επίπεδο.

Ετσι, στην πρώτη γραμμή, με μειώσεις έως και 35% βρίσκονται συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του πρώην επικουρικού του ΕΤΕΑΜ που βγήκαν στη σύνταξη έχοντας φθάσει ή και ξεπεράσει την 22η ασφαλιστική κλάση. Αλλά και οι συνταξιούχοι του ΤΑΝΠΥ και του επικουρικού των εμποροϋπαλλήλων, που είχαν πολύ υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης, θα δουν μειώσεις έως και 40%. Εως 20% θα ανέλθουν οι μειώσεις στις συντάξεις από τα Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ, ενώ κατά τι μικρότερες από τις αρχικώς εκτιμώμενες θα είναι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων. Το τελικό ποσό της μείωσης εκτιμάται μεταξύ 5% και 12%. Αντίστοιχα, στο 10% εκτιμώνται οι μειώσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου, με πολλά χρόνια ασφάλισης (άνω των 30).

Σημαντικό ρόλο στο ποιοι συνταξιούχοι θα υποστούν τελικά τις μειώσεις αυτές αναμένεται να διαδραματίσει και το ύψος της κύριας σύνταξης. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν στην «Κ» οι ειδικοί της ασφάλισης, εάν η κύρια σύνταξη είναι υψηλή, τότε είναι πιθανό να οδηγηθούν σε μειώσεις, καθώς θα «καούν» από το σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης που θα ξεπερνά τα 1.300 ευρώ (1.120-1.180 ευρώ καθαρά).

Εντύπωση προκαλεί, μάλιστα, ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση όλες οι επικουρικές συντάξεις (γήρατος, αναπηρίας και χηρείας) που σήμερα καταβάλλονται –δηλαδή πάνω από 1,6 εκατ. συντάξεις– θα πρέπει εντός των επόμενων… ημερών να επανυπολογιστούν. Ο επανυπολογισμός και το μέγεθος της περικοπής είναι μια τόσο σύνθετη διαδικασία, που κανείς συνταξιούχος δεν θα γνωρίζει τι ποσό θα του κοπεί πριν δει τον λογαριασμό του, στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος Ιουλίου (πληρωμές συντάξεων Αυγούστου). Μάλιστα, ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΤΕΑ εκτιμούν ότι ο χρόνος δεν βγαίνει, με ανοικτό το ενδεχόμενο όλα τα ποσά των περικοπών να αναζητηθούν αναδρομικά, από τις συντάξεις Ιουνίου που καταβλήθηκαν τον Μάιο, κάπου κοντά στο τέλος του χρόνου.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.