Χαρακτήρα αναχαίτισης της ανησυχίας των κατοίκων του Θερμαϊκού, και ιδιαίτερα αυτών της περιοχής όπου θα εγκατασταθούν οι 250 περίπου οικογένειες προσφύγων, είχε η σημερινή σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
Η ενημέρωση έγινε από κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και από εκπροσώπους της ΜΚΟ "CARITAS Hellas" που ανέλαβε εργολαβικά την πραγματοποίηση του πρότζεκτ της μετεγκατάστασης προσφύγων στις δύο ενοικιαζόμενες πολυκατοικίες στη θέση Πάλιουρα της Επανομής.
Στη σημερινή ενημέρωση (που αξίζει να σημειωθεί πως κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό από την διοίκηση του Δήμου επιδιώκοντας να αποφύγει μαζικές έντονες κριτικές από ομάδες κατοίκων - γι' αυτό και δεν εκδόθηκε σχετικό δελτίο τύπου) παραβρέθηκαν μέλη των δημοτικών παρατάξεων που συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και αρκετοί ενεργοί πολίτες των οποίων οι ανησυχίες καθησυχάστηκαν αλλά παρέμειναν και ερωτήματα που μάλλον θα απαντηθούν στην πράξη.

Η Ελβετή εκπρόσωπος της Αρμοστείας κα Ματθίλδη Ρίντεμαν αφού δήλωσε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες των κατοίκων διαβεβαίωσε πως λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην εγκατάσταση των οικογενειών προσφύγων στην περιοχή της Επανομής.
Τα δύο άλλα μέλη της ύπατης αρμοστείας δικηγόροι στο επάγγελμα κκ Θεόδωρος Καραγιάννης και Ελεάννα Ιωαννίδου ξεκαθάρισαν πως δεν θα υπάρξει περίπτωση φιλοξενίας προσφύγων πέραν των 250 που θα εναλλάσσονται ανά 78 μέρες (γιατί θα φεύγουν για τις χώρες προορισμού κάπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Μάλιστα όπως τόνισαν το συνολικό πρόγραμμα βοήθειας της Ύπατης Αρμοστείας προβλέπει για την φιλοξενεία 20.000 προσφύγων και ήδη με τους 250 της Επανομής έχουν ήδη καλυφθεί οι 19.000 θέσεις, θεωρώντας απίθανο να προστεθεί άλλος αριθμός στην περιοχή του Θερμαϊκού.
Ακόμη διαβεβαίωσαν πως στα 56 συνολικά διαμερίσματα που έχουν ήδη ενοικιαστεί (για ένα χρόνο αρχικά όπως μας είπαν) στις δύο οικοδομές θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ώστε να παρέχουν ασφάλεια (κάμερες κλπ), θέρμανση, εξοπλισμο κουζίνας, εξασφάλιση καλής ποιότητας νερού, σύνδεση με την αποχέτευση κλπ. Ως προς την σίτιση των οικογενειών (που κατά 45% θα αποτελούνται από παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών) θα δίδονται μέσω κάρτας περίπου 250 € ανά τετραμελή οικογένεια, χρήματα ικανά όπως μας είπαν για την σίτιση και τα μικροέξοδά των οικογενειών τους. Ο λογαριασμός της κάθε οικογένειας θα πιστώνεται σε μηνιαία βάση με 90€ για το επικεφαλής μέλος και 50€ για κάθε εξαρτημένο μέλος της οικογένειας.
Ερωτηματικά βέβαια τίθενται αν και κατά πόσο το ποσό των 8 € (240 ανά τετραμελή οικογένεια) την ημέρα επαρκεί για τις ανάγκες των οικογενειών. Να σημειωθεί ότι όλη η δαπάνη που αφορά την ενοικίαση, ηλεκτροδότηση, ύδρευση αλλά και μηνιαίο επίδομα σίτησης των οικογενειών καλύπτεται με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρήματα που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία και μέσω αυτής (προφανώς βάσει σύμβασης που έχει υπογραφεί) η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Caritas Hellas που έχει αναλάβει να στηρίξει το πρόγραμμα φιλοξενίας.
Ήδη όπως δηλώθηκε θα προσληφθούν 25 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων που θα καλύψουν ανάγκες των προσφύγων όπως, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, ψυχολόγους, διερμηνείς, υπεύθυνους απασχόλησης παιδιών κι ενηλίκων, συντονιστές κλπ (Ήδη ανακοινώθηκε η προκήρυξη εδώ). Βέβαια από πουθενά δεν προκύπτει ότι θα προτιμηθούν νέοι από τον Θερμαϊκό, ώστε να βοηθηθεί κατά το δυνατόν η μείωση της ανεργίας στην περιοχή.


Ο Δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης που φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από το πρότζεκτ (έτσι κι αλλιώς ο Δήμος δεν παρεμβάλλεται πουθενά σ' αυτό) διαβεβαίωσε όμως για την ασφάλεια προτείνοντας τη σύσταση διαπαραταξιακή "επιτροπή γειτονιάς" για την επίλυση τυχόν ζητημάτων που θα προκύψουν. «Είμαστε ένας Δήμος φιλήσυχος και δεν θέλουμε να διαταραχθεί η ησυχία των συμπολιτών μας», είπε χαρακτηριστικά.Και ζήτησε να γίνουν προσπάθειες βελτίωσης της ήδη υποβαθμισμένης περιοχής όπως έχει χαρακτηριστεί μετά τις πρόσφατες πλημμύρες (από πού άραγε; από την ύπατη αρμοστεία ή από την ΜΚΟ;;)

Σε δική του παρέμβαση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Τσαμασλής, επισήμανε ότι σύμφωνα με τα σχόλια που γίνονται από τους κατοίκους της περιοχής, το θέμα της ασφάλειας είναι από τα πρώτα ζητούμενα. Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Σημείωσε δε ότι η κατανομή των προσφύγων σε κάθε περιοχή θα πρέπει να γίνεται αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Με τη σειρά του ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» Σπύρος Κουζινόπουλος αναφέρθηκε στις εθελοντικές ομάδες που είχε οργανώσει η δημοτική παράταξη για την παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ειδομένης και των Διαβατών, καθώς και στη δημιουργία της διαπαραταξιακής επιτροπής που φρόντιζε για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας. Τόνισε δε ότι οι φιλόξενοι κάτοικοι του δήμου Θερμαϊκού, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θα βοηθήσουν τις προσφυγικές οικογένειες κατά το σύντομο χρονικό διάστημα της φιλοξενίας τους στην περιοχή.

Ανάλογη στήριξη στους καταδιωκόμενους πρόσφυγες, δόθηκε και από την εκπρόσωπο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ.Χατζημανώλη, η οποία ρώτησε για το κατά πόσο τα δύο κτήρια στον Πάλιουρα πληρούν τους όρους της στατικότητας αλλά και αν υπάρχει πρόγραμμα ένταξης των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία της περιοχής.

Όπως είπαν εκ μέρους της Caritas οι κ.Υάκινθος Δελέρνιας, Μάρθα Γιαννακοπούλου και Ισσάμ Σους, έχει ελεγχθεί η στατικότητα των δύο πολυκατοικιών και βρέθηκε σε πολύ καλή κατάσταση.
Η δε περιορισμένη χρονικά παραμονή των οικογεγειών (θα εναλάσσονται με άλλες ανά 78 ημέρες) δεν δημιουργεί αναγκαιότητα παρακολούθησης μαθημάτων ένταξης σε σχολεία της περιοχής.

ακτιβιστής

* Οι φωτο είναι του Δημήτρη Τσιαουσίδη
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.