Σήμερα το πρωί, περίπου στις 11.30, μέλη του δ.σ. του δήμου Θέρμης, μαζί με τον δήμαρχο, Θόδωρο Παπαδόπουλο, αλληλέγγυους και πρόσφυγες, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΜΑΘ. Αυτό που ζητούν είναι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο φιλοξενίας στα Βασιλικά.

"Είμαστε εδώ μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που είχε δεσμευτεί ότι θα είναι θεματοφύλακας μιας καλής διαμονής των προσφύγων, όπου αυτή τη στιγμή στα Βασιλικά υπάρχουν ανάμεσά τους και 400 παιδιά. Κυριότερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι αυτό της θέρμανσης. Προσπαθήσαμε από το καλοκαίρι να αναδείξουμε το ζήτημα όταν πληροφορηθήκαμε ότι θα γίνει μόνιμης διάρκειας από προσωρινής το κέντρο φιλοξενίας. Εμείς πηγαίνουμε ότι μπορούμε για να κάνουμε τη ζωή καλύτερη αυτών των ανθρώπων, ωστόσο αυτό δε φτάνει. Εχει κρύο και φοβόμαστε μην υπάρξουν καταστάσεις όπου κανείς δε θα είναι υπεύθυνος στην προσπάθεια των ανθρώπων να ζεσταθούν", τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Με το ομόφωνο ψήφισμα που παραδόθηκε στην υπουργό κα. Κόλλια Τσαρουχά οι κάτοικοι και οι αιρετοί του δήμου Θέρμης καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη αθέτηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης και την έλλειψη συνεργασίας με θεσμικό και υπεύθυνο τρόπο ανάμεσα στους φορείς της κεντρικής διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα ζητούν από την κυβέρνηση την άμεση υλοποίηση πράξεων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εντός των χώρων της δομής, τη λήψη μέτρων για την οδική ασφάλεια επί της ΕΟ Θεσσαλονίκης Πολυγύρου, την απρόσκοπτη και κατάλληλη εκπαίδευση των παιδιών, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και μετεγκατάστασης. Επίσης ο δήμος απαιτεί τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην περιοχή και την προστασία και ασφάλεια τόσο των κατοίκων όσο και των ίδιων των προσφύγων που φιλοξενούνται στις αποθήκες Κορδογιάννη.
Ο δήμος θεωρεί αναφαίρετο το δικαίωμα όλων στη μόρφωση και στην παιδεία και ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων και να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία με το Δήμο, ο οποίος θα συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η φοίτηση σε σχολεία της περιοχής να γίνει με διασπορά σύμφωνα με την αριθ. 123/2016 απόφαση του ΔΣ της ΠΕΔΚΜ και με μέριμνα για την αποφυγή της γκετοποίησης τους.
Παράλληλα, εκφράζεται η αντίθεση του στις πολιτικές των κλειστών συνόρων της ΕΕ και των χωρών της για το προσφυγικό, που έχουν οδηγήσει στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και προτάσσει την ανάγκη ανάπτυξης φιλειρηνικού κινήματος, για την διεκδίκηση του τερματισμού του πολέμου και της ανάμειξης των μεγάλων δυνάμεων που για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων προκαλούν πολέμους, διαλύουν χώρες και γεννούν προβλήματα, όπως το προσφυγικό, καθώς και της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων από τη Συρία και της διάλυσης του ISIS.
Να σημειώσουμε πως σήμερα στη Θεσσαλονίκη έριχνε χιόνι, η θερμοκρασία είναι χαμηλή και οι άνθρωποι αυτοί στο κέντρο φιλοξενίας και σε κάθε κέντρο φιλοξενίας έρχονται αντιμέτωποι με τις καιρικές συνθήκες. Μπορεί οι σκηνές να είναι κάτω από τολ, αυτό όμως, δεν κρατά τον κρύο.

Να επισημάνουμε ακόμη πως ο αρχικός αριθμός των προσφύγων στη δομή των Βασιλικών ήταν 1270 άτομα, αριθμός που μειώθηκε μετά τη μεταφορά προσφύγων σε μόνιμες κατοικίες. Αυτή τη στιγμή εκεί βρίσκονται 800 άνθρωποι, ενώ δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τους 200 πρόσφυγες οι οποίοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Θέρμης.

πηγή 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.