Όλη η Ελλάδα ταλαιπωρήθηκε από τον πρόσφατο χιονιά και τις  πολυήμερες παγωνιές.
Δρόμοι κλειστοί, σχολεία κλειστά δημόσιες υπηρεσίες σε υπολειτουγία, κρατικός μηχανισμός ανάπηρος, συγκοινωνίες προβληματικές. Όλοι επιθυμούσαμε την άσπρη μέρα που δεν ερχόταν, αλλά όταν εισέβαλλε, διαπιστώσαμε τις μεγάλες αδυναμίες μας.
Δεν υπάρχει σπίτι που να μην μετρά βλάβες, είτε διακοπές νερού από παγωμένους ή και σπασμένους σωλήνες, είτε κατάργηση της θέρμανσης, είτε αδυναμία μετακίνησης είτε ακόμα και κατάγματα που οδήγησαν σε παροπλισμό και αποθεραπεία πολλούς συμπολίτες μας.
Και αφού το κράτος "λύγισε", οι δήμοι απέδειξαν για άλλη μια φορά την ανεπάρκειά τους, η Περιφέρεια παρουσιάστηκε ανύπαρκτη και εμείς οι πολίτες πιαστήκαμε κυριολεκτικά απροετοίμαστοι για να αντιμετωπίσουμε τον χιονιά, πως θα μπορούσαμε να ασκήσουμε κριτική στις ΜΚΟ που εργολαβικά ανέλαβαν την φιλοξενία προσφύγων;

Σίγουρα χρειάζεται μια μεγάλη συζήτηση, που προφανώς θα απαιτήσει μια επισταμένη έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες για τις άθλιες εικόνες που είδαμε, και κάνουν το γύρο του κόσμου, από τις σκεπασμένες με χιόνι σκηνές της Μόρια ή τα ξυπόλυτα στο χιόνι παιδιά στο Ελληνικό.

Ας μην πάμε όμως τόσο μακριά, κι ας δούμε ποια είναι η κατάσταση στις οικογένειες προσφύγων που φιλοξενούνται από την Κάριτας στα "γαρουφαλάκια", τις δίδυμες πολυκατοικίες, στα Πάλιουρα της Επανομής.
Είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για την αρτιότητα της φιλοξενίας, είχαμε ενστάσεις για την θέρμανση με τα μικρά ηλεκτρικά σώματα που είχε προμηθευτεί η ΜΚΟ ιδιαίτερα σε καλοκαιρινά διαμερίσματα με ανύπαρκτες μονώσεις και κακής κατασκευής κουφώματα. 

Στο Sun beach

Αναγκαστική εκκένωση των οικοδομών από τις πρώτες 14 οικογένειες αποφασίστηκε και έγινε από την Τρίτη, αφού δεν μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που ενέσκυψαν. Κατάργηση της ύδρευσης (πάγωσαν οι σωληνώσεις), αχρήστευση του αποχετευτικού συστήματος, απαγορευτικές θερμοκρασίες στα διαμερίσματα οδήγησαν τους υπεύθυνους σε αναζήτηση της λύσης μεταφοράς των προσφύγων σε ξενοδοχεία.
Στο Sun beach στην Αγία Τριάδα τελικά κατέληξαν οι ταλαιπωρημένες οικογένειες ματά από άρνηση άλλων μονάδων να τους φιλοξενήσουν. Και αυτό όταν έγινε κατορθωτή η μετακίνησή τους αφού αρχικά ήταν δύσκολη λόγω της ακαταλληλότητος του οδικού δικτύου η προσέγγιση μεταφορικού μέσου.
Και σήμερα το μεσημέρι, μετά την προοπτική βελτίωσης του καιρού αποφασίστηκε η επαναφορά τους στα Πάλιουρα, που έγινε με βανάκια της Κάριτας.

Η βεβιασμένη και με προχειρότητα εγκατάστασή τους μάλλον αποτελεί αιτία των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν και που  ενδεχόμενα δεν μπορούν να αποκλειστούν στο προσεχές μέλλον.
Δεν γνωρίζουμε την δυνατότητα ηλεκτρικής κάλυψης των διαμερισμάτων (ρευματοδότες, ηλεκτρική ισχύς κλπ) αλλά νομίζουμε ότι μια ενδεχόμενα προσωρινή λύση θα μπορούσε να είναι η προμήθεια και διάθεση ηλεκτρικών υποστρωμάτων που κρατούσε τους πρόσφυγες ζεστούς τις ώρες της κατάκλισής τους.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.