Με δελτίο τύπου η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού δίνει την δική της άποψη για την ευθύνη της στην έλλειψη δημιουργίας σταθμών μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που της προσάπτει ανακοίνωση - καταγγελία της Συμπολιτείας Θερμαϊκού (εδώ).

Εμείς να τονίσουμε πως οι κάτοικοι, (στο βωμό ισχυρού σήματος στα κινητά τους  και οι εταιρίες προκειμένου να επιβαρυνθούν το λιγότερο δυνατό κόστος αποφεύγοντας την αναγκαία εγκατάσταση πολλών σταθμών μετάδοσης μικρής ισχύος) συνεχίζουν να "ψήνονται" από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των λίγων και γιγαντιαίας έντασης κεραιών. Η δε μέτρηση είτε γίνεται είτε όχι μάλλον είναι ψευδής, καθόσον η ένταση των κεραιοσυστημάτων αυξομειώνεται κατά την κρίση, ανάγκες και διάθεση των τριών αδελφών εταιριών. 
* Η φωτο από παλαιότερη κινητοποίηση των κατοίκων της Αγίας Τριάδας για την απομάκρυνση παράνομων κεραιοσυστημάτων δίπλα από το δημοτικό σχολείο.

Διαβάστε την άποψη της διοίκησης για το θέμα: 

ΘΕΜΑ: «Μετρήσεις ακτινοβολίας»

Με αφορμή δημοσίευμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Θερμαϊκού ότι ο Δήμος είναι ‘’γυμνός’’ από μετρήσεις ακτινοβολίας, αφού εντός των διοικητικών ορίων του δεν έχουν εγκατασταθεί σταθεροί σταθμοί μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, η Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, σε απάντηση των κατηγοριών οι οποίες στρέφονται κατά της σημερινής διοίκησης του Δήμου, κάνει γνωστό ότι:

Α) Όπως αναφέρεται και στο ίδιο το επίμαχο δημοσίευμα – κατηγορητήριο οι θέσεις εγκατάστασης των σταθμών μέτρησης επιλέχθηκαν σε συνεργασία με τους Δήμους, κατόπιν πρότασής τους. Συνεπώς για την μη εγκατάσταση κεραιών στον Δήμο μας σε πρώτο χρόνο, ήτοι μέχρι και τις 20-05-2014 οπότε και η σημερινή διοίκηση δεν είχε αναλάβει ακόμη τα καθήκοντά της, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους δεν έγιναν προτάσεις.

Β) Όπως προκύπτει και από την νομοθεσία που ρυθμίζει την εγκατάσταση και την λειτουργία των σταθμών, ήτοι από την Κ.Υ.Α. Αρίθ. Οικ. 29179/340/Φγ61 όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 1275/20-05-2014, ο αριθμός των σταθμών του προγράμματος είναι πεπερασμένος. Η μοναδική λοιπόν δυνατότητα που είχε διοίκηση μας ήταν να επιχειρήσει να πετύχει την μετεγκατάσταση κάποιων κεραιών πιο κοντά στα διοικητικά όρια του Δήμου μας ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών.

Γ) Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι ο Δήμος μας έχει κινήσει ήδη τις διαδικασίες για την μετεγκατάσταση κάποιων κεραιών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας, η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Αυτό οφείλεται στην ίδια την φύση των σταθμών και στις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας του. Διευκρινιστικά πρέπει να αναφερθεί ότι γνώμονας για τον ορισμό των χώρων μετεγκατάστασης των σταθμών μέτρησης είναι η βέλτιστη κάλυψη της Ελληνικής Επικράτειας σε συνάρτηση με τον αριθμό των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται εγκατεστημένες στην εκάστοτε περιοχή. Εξαιτίας λοιπόν της έντονης διασποράς και τους μικρού συγκριτικά αριθμού κεραιών κινητής τηλεφωνίας που είναι εγκατεστημένες στον Δήμο μας η διαδικασία επιλογής του κατάλληλου χώρου καθυστερεί.

Δ) Ωστόσο, και εκκρεμούσης της ανωτέρω διαδικασίας, ο Δήμος Θερμαϊκού έχει ήδη αιτηθεί την επαναληπτική μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από κινητό σταθμό μέτρησης της ακτινοβολίας, μέτρηση που γίνεται στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος με τους επίμαχους σταθμούς μέτρησης. Είναι τέλος σημαντικό να σημειωθεί ότι, ακόμα και χωρίς αίτηση της Δημοτικής Αρχής, μετρήσεις από τον κινητό σταθμό γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με πρωτοβουλία και προγραμματισμό όμως της εκάστοτε χωρικά αρμόδιας Περιφέρειας, στην αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι κινητοί σταθμοί μέτρησης.

Ε) Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης, διαρκούσης της θητείας του ως Δημάρχου Μηχανιώνας, το 2002 μερίμνησε ώστε να ενταχθεί ο τότε Δήμος Μηχανιώνας στο αντίστοιχης σκοπιμότητας Πρόγραμμα με την ονομασίας «Ερμής». Το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα 24ωρης μέτρησης και ελέγχου της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων στο περιβάλλον από διάφορες πηγές, όπως κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ κ.λπ.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερώνει άμεσα και έγκυρα τους πολίτες για τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Τη συνολική επιστημονική διαχείριση του προγράμματος ΕΡΜΗΣ έχουν αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τις περιοχές της Νότιας και Βόρειας Ελλάδας αντίστοιχα.



Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, οι θέσεις στις οποίες μερίμνησε ο Δήμαρχος ώστε να τοποθετηθούν σταθμοί μετρήσεων, είναι, το Δημαρχείο της Νέας Μηχανιώνας καθώς και το Γυμνάσιο της Νέας Μηχανιώνας, σταθμοί οι οποίοι βρίσκονται εκεί ακόμη και μέχρι σήμερα.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.