του ακτιβιστή

Πιστεύουμε ειλικρινά πως ήταν πολύ χρήσιμη η παρακολούθηση της μεγάλης χρονικής διάρκειας συζήτηση για το ζήτημα της καθαριότητας του Δήμου Θερμαϊκού στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Γιατί με αφορμή τα θέματα της τροποποίησης Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών Δήμου, τις 39 νέες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, την υπογραφή νέων συμβάσεων για τους παρατασιούχους και την ανάθεση τμήματος της καθαριότητας σε εργολάβο με το υψηλότατο τίμημα των τριών εκατομμυρίων έγινε μια συζήτηση, ενίοτε έντονη, αλλά με βάση τις αντιθέσεις διαφορετικών απόψεων (διοίκηση - αντιπολίτευση, κρατισμός - ιδιωτικοποίηση, σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση - νεοφιλελευθερισμός, εργοδότης - εργαζόμενοι)  δίνει τροφή για σκέψη.

Όπως καταλαβαίνει κανείς εύκολα δεν είναι στις προθέσεις αυτής της ανάρτησης να αναλύσουμε τις αντιθέσεις, πολύ δε περισσότερο να υποδείξουμε το δίκιο ή το άδικο των απόψεων που εκφράστηκαν.
Απλά επιθυμούμε να δώσουμε τα κύρια σημεία των τοποθετήσεων και να παραθέσουμε (για τους πιο επιμελείς ) τα πιο ενδιαφέροντα ηχητικά αποσπάσματα ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

Είναι γεγονός, που δεν επιδέχεται αμφισβήτιση, πως η διοίκηση είναι σε δυσχερή θέση, εξαιτίας κυρίως του έντονου προβλήματος της αποκομιδής που δημιουργήθηκε, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Λόγοι προφανώς μπορεί να είναι πολλοί με προεξάρχοντα αυτόν της κακής επιλογής και συνεργασίας των αντιδημάρχων καθαριότητας αλλά κατά την άποψή μας καταλυτικός παράγοντας της αποδιοργάνωσης υπήρξε η προβληματική τροφοδοσία με καύσιμα των οχημάτων. Φυσικά η σημαντική γενεσιουργός αιτία, όπως πολλάκις αναφέρθηκε κυρίως από τους εκπροσώπους εργαζομένων, εντοπίζεται στον παροπλισμό των 6 απορριμματοφόρων στα αμαξοστάσια με βλάβες που δεν επιδιορθώθηκαν και βέβαια η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού που οφείλεται στην απαγόρευση προσλήψεων από την τρόικα και την πειθήνια και εντολοδόχο κυβέρνηση. Και με δεδομένα τα παραπάνω ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα που ήταν η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων μετά από την απόφαση της απόλυσής των παρατασιούχων υπαλλήλων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Στη συζήτηση μπήκε λοιπόν το θέμα της τροποποίηση του ΟΕΥ (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας) για την πρόσληψη έως τον Μάρτιο των απολυθέντων σε 39 νέες θέσεις που δημιουργούνται. Και η μάχη δόθηκε για την αύξηση του προϋπολογισμού της νέας σύμβασης καθαριότητας με τον εργολάβο που θα αναλάβει τμήμα της στον Δήμο Θερμαϊκού.

Κατά την συζήτηση ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης πρόβαλλε την επαναπρόσληψη των απολυθέντων, που δείχνει όπως είπε την θετική στάση της διοίκησης στο πρόβλημα των υπαλλήλων. Ομολόγησε πως δημιουργήθηκε δυσλειτουργία που οφείλεται στο ότι λόγω κυρίως περιορισμών από τη νομοθεσία (ν. 4412) δεν έχει γίνει κατορθωτή η αγορά νέων απορριμματοφόρων  και προβληματική η δυνατότητα σύμβασης για επιδιόρθωση των χαλασμένων οχημάτων. 
Μάλιστα δεν απεμπολήθηκε η θέση του, όπως είπε, για την αποκλειστική καθαριότητα από ίδιες δυνάμεις. Μάλιστα η νέα σύμβαση προβλέπει πως θα αποσυρθούν απορριματοφόρα του ιδιώτη εφόσον αγοραστούν νέα οχήματα, μέχρι ολικής αποχώρησής του. Η αύξηση μέχρις διπλασιασμού του αρχικού προϋπολογιζόμενου ποσού του διαγωνισμού αιτιολογήθηκε από την αύξηση των απορριμματοφόρων 7 συνολικά 24 κυβικών και ένα 12άρι που θα είναι υποχρεωμένα να καλύψουν 2 της Επανομή, 2 την Μηχανιώνα και 3 τον παλιό Δήμο Θερμαϊκού για 6 φορές τη βδομάδα καθώς και το πλύσιμο των κάδων, 2 ή 3 φορές το μήνα  (μήπως και στην προηγούμενη δεν προβλεπόταν; άραγε εκτελέστηκε στην πράξη η υποχρέωση της εταιρίας; )
Ύμνος στην ιδιωτικοποίηση έγινε από τον Γιώργο Τσαμασλή που βέβαια υπερψήφισε την σύμβαση που θα βγει άμεσα στον αέρα μετά την προχθεσινή απόφαση. Αν φυσικά περάσει από την Αποκεντρωμένη αφού ήδη ο επικεφαλής της Συμπολιτείας Σπύρος Κουζινόπουλος προανήγγειλε την προσφυγή ενάντια στην απόφαση που πάρθηκε (εδώ μια συνολική εκτίμηση του Σπύρου Κουζινόπουλου). Ενάντια στην πρόταση για παραχώρηση σε ιδιώτη της καθαριότητας  τάχθηκε και η Ντίνα Μόραλη της Λαϊκής Συσπείρωσης (μπορείτε να δείτε εδώ την θέση της παράταξης). Μάλιστα η εισήγηση του σωματείου ήταν για πρόσληψη79 και όχιμόνο 39 εργαζομένων (εδώ η θέση του Συλλόγου Εργαζομένων που μάλιστα ζητά να συμπεριληφθεί στην απόφαση που θα σταλεί στην Αποκεντρωμένη)
Σημαντική ήταν η παρέμβαση τόσο του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Πέτρου Πετρίδη όσο και εκπροσώπων της Ομοσπονδίας, (με μέλη τους να έχουν σημαντική παρουσία στην αίθουσα) ηχητικά αποσπάσματα των οποίων παραθέτουμε.


Η πρώτη τοποθέτηση του Γιάννη Μαυρομάτη:



Η τοποθέτηση του Γιώργου Τσαμασλή



Η τοποθέτηση του Σπύρου Κουζινόπουλου και της Ντίνας Μόραλη



Η τοποθέτηση του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Πέτρου Πετρίδη



Η ανακοίνωση των θέσεων (39) και των ειδικοτήτων




Η τοποθέτηση εκπροσώπου της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ -ΟΤΑ)



Η δεύτερη τοποθέτηση του δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.