Σαν παιδιά, στις καλοκαιρινές θαλασσινές εξορμήσεις μας, τα γνωρίσαμε με την εξτριμ ονομασία τους. Τα λέγαμε, έτσι τα μάθαμε , ψ@λές της θάλασσας. Έχουν όμως πολλές ανάλογες ονομασίες κατά τόπους στη χώρα μας, όπως (οι μικροί να παρακάμψουν τις επόμενες λέξεις) γιαλόπουτσος, πουτσόγιαννος, ψωλιόγκος, ψωλιάγκος, πούτσος του αφρού, ψωλή της θάλασσας, πουτσόγιαλος, θαλασσόπουτσος, γιαλίσιος ψώλος, αφρόπουτσος, θαλασσοψωλή. Η πιο καθωσπρέπει είναι "αγγούρι της θάλασσας". Πρόκειται για τα Ολοθούρια, ή Ολοθουροειδή, (Holothuroidea), που είναι ομοταξία θαλάσσιων Εχινόδερμων με μακρύ σώμα.
Που να ξέραμε τότε όταν πειρακτικά τα εκσφενδονίζαμε αφού τα ανασύραμε με μακροβούτια από το βυθό, πως είναι αλιεύσιμα και μάλιστα έχουν μεγάλη αξία;
Από το wikileaks διαβάζουμε πωςτα θαλάσσια αγγούρια είναι εδώδιμα σε ορισμένες χώρες της Ασίας και στην Κίνα εκτρέφονται σε ειδικά εκτροφεία. Σε χώρες, όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Από αυτά φτιάχνουν επίσης λάδια, κρέμες και καλλυντικά.
Πιστεύεται μάλιστα ότι τα ζώα περιέχουν όλα τα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα στην επανόρθωση των ιστών.
Ερευνάται μάλιστα η χρήση των ολοθουροειδών και στη θεραπεία της ελονοσίας. Κατά άλλες έρευνες βοηθούν και στην αντιμετώπιση του καρκίνου (εδώ).

Γιατί όλος αυτός ο πρόλογος; Γιατί από το αστυνομικό δελτίο μαθαίνουμε πως συνελήφθη 21χρονος Κινέζος, ενώ αναζητείται ακόμη ένας 54χρονος για παράνομη αλίευση ιδιαίτερα μεγάλων ποσοτήτων ολοθουροειδών στον Μαλιακό κόλπο.
Και για την απορία να ενημερώσουμε πως τις ποσότητες αυτές σκόπευαν να τις πουλήσουν στο εξωτερικό έναντι 1.000 ευρώ το κιλό.

Όπως προκύπτει από δελτίο τύπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:


(87.126) αποξηραμένα αλιεύματα του γένους « HOLOTHURIA », μήκους μικρότερου των (15) εκατοστών, έτοιμα προς διάθεση, συνολικού καθαρού βάρους (557,33) κιλών,
(23.355) αλιεύματα του γένους « HOLOTHURIA », εντός πλαστικών λεκανών με διάλυμα ξυδιού, μήκους μικρότερου των (15) εκατοστών, σε διαδικασία επεξεργασίας, συνολικού καθαρού βάρους (817,43) κιλών,
(3) ζυγαριές,
κλωβός αλιείας & καζάνι,
(11) συσκευασίες με αλάτι,
(17) μπετόνια με ξύδι,
πληθώρα νάιλον συσκευασιών, κενού περιεχομένου,
διάφορα παραστατικά και ιδιόχειρες σημειώσεις, καθώς και
διαβατήριο Κίνας.

Επιπλέον, κατασχέθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν ως μέσο διευκόλυνσης για την παράνομη δράση τους.

Να σημειωθεί ότι η αλίευση των «αγγουριών της θάλασσας» απαγορεύεται κατά το χρονικό διάστημα από 01 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, ενώ το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλιείας τους υπόλοιπους μήνες είναι (15) εκατοστά.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας και παραπέμφθηκε για να απολογηθεί ενώπιον του κ. Ανακριτή Λαμίας.
Την προανάκριση, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ εξετάζεται όλο το εύρος και το φάσμα δραστηριότητας των μελών του κυκλώματος.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.