Ενταγμένη στης "Θέρμης Δρώμενα" είναι και φέτος η Γιορτή Σταφυλιού και Τρύγου του Νέου Ρυσίου. Φέτος θα γίνει το Σάββατο 26 Αυγούστου, στο Αθλητικό Κέντρο στις 8.30 μμ.
Η είσοδος όπως πάντα είναι ελεύθερη.

Μουσική – Χορός – Παράδοση – Τρύγος

Τριάντα τέσσερα χρόνια παράδοσης .Η γιορτή σταφυλιού στο Νέο Ρύσιο ξεκίνησε το 1983, σαν μια προσπάθεια προβολής της καλλιέργειας του αμπελιού, του σταφυλιού και των παραγώγων του.

Σήμερα πλαισιώνεται από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις: Συναυλίες, εκθέσεις , παραδοσιακά χορευτικά σύνολα .... Στην φετινή μας εκδήλωση ο Λαογραφικός Σύλλογος "Η Αρετσού" θα παρουσιάσει ένα μουσικοθεατρικο δρώμενο με χορούς και τραγούδια … Έλατε να σας κεράσουμε γλυκό σταφύλι και καλό κρασί Στην γιορτή μας θα υπάρχει έκθεση ποικιλιών σταφυλιού και των παραγώγων τους , γευσιγνωσία οίνου , έκθεση κρασιού και τσίπουρου.

Οι αμπελουργοί, με τραγούδια, χορούς και γλέντια που γίνονται στους αμπελώνες εξέφραζαν ανέκαθεν τις ευχαριστίες τους στο Θεό ή τους θεούς για την καλή σοδειά. Στα αμπελοχώρια, δηλαδή στα χωριά που το σταφύλι αποτελούσε το βασικό πόρο ζωής τους, η πρώτη μέρα του τρύγου χαιρετίζεται με τύμπανα, νταούλια και τραγούδια και ο τρύγος έχει τη μορφή αληθινού πανηγυριού. Το πανηγύρι του τρύγου κορυφώνεται στο πατητήρι. Με γέλια και τραγούδια πατούσαν τα σταφύλια για να βγει ο περίφημος λαμπερός χυμός για να φτάσει στα ποτήρια που «τσουγκρίζουν» εις υγείαν!
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.