Αξίζει να χαίρονται τις παραλίες μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν;
Με δικαιολογία την προστασία της φύσης απαγορεύτηκε η ελεύθερη κατασκήνωση στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων για την «αξιοποίηση» των παραλιών. Από την απλή ενοικίαση ομπρελών, μέχρι και την οικοδόμηση ξενοδοχειακών μονάδων κατά το πρότυπο της Ισπανίας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναφέρουν το θέμα στην επικαιρότητα αφού «φέτος που οι αιγιαλοί δημοπρατούνται μέσω διαδικτύου, εύκολα και γρήγορα για τη ‘μεγιστοποίηση του οφέλους’. Φαίνεται ξεκάθαρα η κατεύθυνση. Ξεχάσαμε τους αγώνες για τις ελεύθερες παραλίες και πάμε για μαζική εκμετάλλευση ολοταχώς» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
Οι ΟΠ πιέζουν για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να επιτρέπει την ελεύθερη κατασκήνωση θέτοντας όμως περιορισμούς, που να αφορούν τόσο στις συνθήκες υγιεινής όσο και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Προτείνουν η τοπική αυτοδιοίκηση να καθορίζει τις περιοχές ελεύθερης κατασκήνωσης και να εξασφαλίζει τις απαραίτητες υποδομές.
«Η απαγόρευση στο ελεύθερο camping είναι απαγόρευση στην ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία» θα πει ο συνεκπρόσωπος των ΟΠ, Κώστας Διάκος, θέλοντας να τονίσει ότι με την ίδια λογική κάποια στιγμή θα απαγορευτεί η πρόσβαση και των λουόμενων στις παραλίες αφού πολλοί απ’ αυτούς φεύγοντας παρατάνε τα σκουπίδια τους ή φυτεύουν τα αποτσίγαρά τους στην άμμο. 
Άλλωστε πρόσφατα στη Κρήτη, η Ένωση Ξενοδόχων σε επιστολή που έστειλε στους δημάρχους Κισσάμου και Κανδάνου Σελίνου ζητάει να καθιερωθεί αντίτιμο εισόδου στις παραλίες Μπάλου και Ελαφονησίου, ώστε να περιοριστεί ο όγκος των επισκεπτών και να χαίρονται τις παραλίες μόνο όσοι μπορούν να τις πληρώσουν. 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.