Στα πλαίσια της συμπλήρωσης 60 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη και του 2017 ως έτους Νίκου Καζαντζάκη, είχαμε την ευκαιρία σήμερα το πρωί να παρακολουθήσουμε ένα αφιέρωμα που οργάνωσε και παρουσίασε το ΔΗΠΠΑΚΥΘ στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη.

Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο Θωμάς Καραγκιοζόπουλος, φιλόλογος με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ιστορία της Φιλοσοφίας και με ειδίκευση στον άνθρωπο, διανοητή και συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη. Ο εισηγητήςανέλυσε την προσωπικότητα και το έργο του στην διάλεξη με θέμα «Νίκος Καζαντζάκης, στα χνάρια ενός οικουμενικού ανθρώπου».


Την διάλεξη που ήταν ελεύθερη για το κοινό, παρακολούθησαν μαθητές μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης του ΓΕΛ Ν.Μηχανιώνας και ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα και γόνιμη συζήτηση με τον εισηγητή.
Η πρωινή αυτή προσέγγιση μας οδήγησε ήδη να κατεβάσουμε τα παλιά βιβλία του Καζαντζάκη από τη βιβλιοθήκη και να ξαναπροσεγγίσουμε με διαφορετική ματιά τα έργα του, που έχουν διαχρονικά να μας ανοίξουν νέους ορίζοντες στη σκέψη μας. Και γιατί όχι να προγραμματίσουμε την προβολή των τριών κορυφαίων ταινιών που βασίζονται σε έργα του (Ο τελευταίος Πειρασμός - Σκορσέζε, Ο Ζορμπάς - Μιχάλης Κακογιάννης και Ο Χριστός ξανασταυρώνεται - Ζυλ Ντασσέν)



Παράλληλα στο χώρο της Καψαλάκειου λειτουργεί καλλιτεχνική έκθεση με θέμα "ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ το αποτύπωμα του σήμερα". Πρόκειται για μια υπέροχη δουλειά με σύνθεση πόστερς που επιμελήθηκε η Ανδρονίκη Ράπτη και που μπορεί κανείς να δει αναρτημένα στους τοίχους της Καψαλάκειου Πολιτιστικής Στέγης.
Πρόκειται για πόστερς που καταγράφουν ξεχωριστά σε ενότητες την πρλύμορφη προσωπικότητα του μεγάλου Έλληνα, ως οικουμενικού συγγραφέα, ως φορέα της εθνικής συνείδησης, ως ταξειδευτή, ως διανοούμενου, ως θεατρικού συγγραφέα, ως αιρετικού της πειθαναγκαστικής θρησκευτικής εξουσίας, ως μουσικού, ως πολιτικού, ως ποιητή και φιλοσόφου.
Είναι υποχρέωσή μας να περάσουμε από τον χώρο της έκθεσης και να πλησιάσουμε στο πνεύμα του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από το όμορφο αυτό αφιέρωμα που θα μας προσφέρει τροφή σκέψης αλλά και όμορφα συναισθήματα θα μας δημιουργήσει.

Η έκθεση θα λειτουργήσει έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2017, από τις 8.00 - 14.00
















Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.