Παρά τις δημόσιες αλλεπάλληλες, καίριες και ουσιαστικές επισημάνσεις μας, ως επίσημος αναγνωρισμένος φορέας, για το ακατανόητο της απόφασης, ο υπουργός Παιδείας, συνεχίζει ακάθεκτος προς την κατάργηση του τμήματος προπτυχιακών σπουδών Εργοθεραπείας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Παράλληλα, η όποια προσπάθεια από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών για μια συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον κλάδο να διευκρινίσει με σοβαρά επιχειρήματα το επιζήμιο και αδιέξοδο της εν λόγω απόφασης, έχει πέσει στο κενό. Οι πόρτες του υπουργείου Παιδείας εξακολουθούν να είναι ερμητικά κλειστές. Έτσι εννοεί τον διάλογο προφανώς ο κ. Γαβρόγλου! Αντί λοιπόν, η υπόθεση της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Αττικής, το οποίο δημιουργείται από τη συγχώνευση των δύο ΤΕΙ, Αθήνας και Πειραιά, να αποτελέσει εφαλτήριο και ευκαιρία για αναβάθμιση των σπουδών για το τμήμα της Εργοθεραπείας, όπως συμβαίνει σε όλα τα ευνομούμενα, πολιτισμένα και προηγμένα κράτη, ο κ. Γαβρόγλου, κάνει κάτι το εντελώς αντίθετο και πραγματικά ανήκουστο: Καταργεί το προπτυχιακό τμήμα σπουδών Εργοθεραπείας του ΤΕΙ, με τον εύσχημο τρόπο της συγχώνευσης με άλλο τμήμα του ΤΕΙ.
Και ποια είναι η επίσημη αιτιολογία; Το τμήμα δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό διδασκόντων, ο οποίος οφείλει να είναι συνολικά οκτώ! Σημειώνεται ότι το υπάρχον προπτυχιακό τμήμα Εργοθεραπείας στο ΤΕΙ Αθήνας, έχει πέντε διδάσκοντες! Δηλαδή, αντί της ενδεδειγμένης κίνησης, να τοποθετηθούν ακόμη τρεις   διδάσκοντες και να δημιουργηθεί - στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - πανεπιστημιακό πλέον τμήμα Εργοθεραπείας και με αυτόν τον τρόπο να αναβαθμιστεί η ποιότητα των σπουδών του προπτυχιακού, σύμφωνα και με τα διεθνή πρότυπα, ο καθ´ ύλην αρμόδιος υπουργός, καταργεί το ίδιο το τμήμα Εργοθεραπείας και εξ´ αυτού καταργείται η επιλογή για δημόσιο πτυχίο Εργοθεραπείας! Ωστόσο, τα ιδιωτικά κολέγια και ΙΕΚ θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να λειτουργούν τα τμήματα των σπουδών Εργοθεραπείας! Δηλαδή, θα έχουν στο εξής την αποκλειστική αρμοδιότητα σπουδών Εργοθεραπείας! Όποιος φοιτητής και φοιτήτρια επιθυμεί να λάβει πτυχίο Εργοθεραπείας, υποχρεωτικά θα απευθυνθεί στα ιδιωτικά κολλέγια, με το αζημίωτο φυσικά. Και αυτό για τον κ. Γαβρόγλου ονομάζεται μεταρρύθμιση και “δωρεάν Παιδεία”. Το ακόμη πιο περίεργο στην υπόθεση, είναι το γεγονός   ότι σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η θέση του πρωθυπουργού είναι αντίθετη με αυτή του υπουργού Παιδείας! Να σημειωθεί ότι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχει ενημερωθεί από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών τόσο για το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής του υφισταμένου του υπουργού, όσο και για τις προτάσεις του κλάδου μας. Επιπλέον σύσσωμος ο κόσμος των Εργοθεραπευτών έχει αντιδράσει σε  αυτή την επιλογή. Παράλληλα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών (WFOT), το Συμβούλιο Εργοθεραπευτών των Ευρωπαϊκών Χωρών (COTEC), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εργοθεραπείας στην Ανώτατη εκπαίδευση (ΕΝΟΤΗΕ), με επιστολές τους προς τους εμπλεκόμενους φορείς, εκδήλωσαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την εξέλιξη αυτή. Ωστόσο, παρά τις επίμονες προσπάθειες του Συλλόγου μας, από τον περασμένο Ιούλιο, δεν έχει καταστεί δυνατή μια συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Θεωρούμε ότι:
η δημιουργία ενός Πανεπιστημίου είναι πολύ σοβαρό εγχείρημα, το οποίο θα επηρεάσει το επιστημονικό και επαγγελματικό μέλλον της ειδικότητάς μας. Η οποιαδήποτε συγχώνευση του μοναδικού στην   Ελλάδα τμήματος, που έρχεται δεύτερο στην σειρά προτίμησης   των υποψηφίων σπουδαστών και αποφοίτων λυκείου, με μηδενικά ποσοστά ανεργίας των επαγγελματιών θα οδηγήσει στην πλήρη υποβάθμιση και αφανισμό της επιστήμης μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους:

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου.
Την ίδια μέρα στις 12:00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο του υπουργείου Παιδείας από κοινού με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών.  

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να παρευρεθούν μαζικά στην κινητοποίηση του Συλλόγου μας. Να πάρουν μέρος μαζικά στην παράσταση διαμαρτυρίας, να διαδηλώσουμε στην όποια προσπάθεια επιχειρείται από οπουδήποτε να υποβαθμίσει την επιστήμη και την επαγγελματική μας οντότητα.


H Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών - ΝΠΔΔ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.