Πενήντα πολίτες πραγματοποίησαν εξέταση μνήμης που οργάνωσε ο δήμος Βόλβης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Alzheimer


Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δωρεάν εξετάσεις μνήμης, που διενεργήθηκαν τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου και την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στο Κ.Α.Π.Η. Σταυρού, με την οργανωτική ευθύνη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη του δήμου Βόλβης και της Ελληνικής Εταιρίας Alzheimer. Περισσότερα από 50 άτομα, εξετάστηκαν από το επιτελείο της Ελληνικής Εταιρίας Alzheimer, αποκτώντας μια εικόνα για την κατάστασή τους σε σχέση με την άνοια.


Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε και η ομιλία της ψυχολόγου της Ελληνικής Εταιρίας Alzheimer Χριστίνας Αγωγιάτου, με θέμα: "Πρόληψη των νοητικών ελλειμμάτων κατά το γήρας". Στην κατάμεστη αίθουσα του ΚΑΠΗ Σταυρού, οι πολίτες ενημερώθηκαν για τα συμπτώματα της άνοιας και τους τρόπους πρόληψης και διάγνωσης.

Διαταραχή της πρόσφατης μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης, δυσκολίες στο λόγο, αλλαγή συμπεριφοράς και διάθεσης, μπορεί να είναι τα πρώτα συμπτώματα της Νόσου Alzheimer, της πιο συχνής αιτίας της άνοιας. Το 2015, η άνοια είχε πλήξει 197.000 άτομα στην Ελλάδα, που θα ανέλθουν σε 354.000 άτομα το 2050. Καθώς, δεν υπάρχει ακόμα οριστική θεραπεία, η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη είναι μόνος τρόπος για την καθυστέρηση της εξέλιξης των συμπτωμάτων. Πρόληψη σημαίνει αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως μεσογειακή δίαιτα, νοητική και σωματική άσκηση, κοινωνικές επαφές και ψυχαγωγία. Η νευροψυχολογική εκτίμηση είναι ο τρόπος ελέγχου των νοητικών λειτουργιών, με την οποία ο ειδικός είναι σε θέση να ελέγξει κάθε νοητικό τομέα εντοπίζοντας πολύ μικρά νοητικά και λειτουργικά ελλείμματα. Η έγκαιρη αξιολόγηση οδηγεί σε έγκαιρη παρέμβαση με στόχο την καθυστέρηση της εμφάνισης και της εξέλιξης των συμπτωμάτων. 


Ο δήμος Βόλβης, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με την Ελληνική Εταιρία Alzheimer, πρόκειται να επαναλάβει τις δράσεις για την άνοια σε σύντομο χρονικό διάστημα. 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.