Να υπάρξει έντονη διαμαρτυρία του δήμου Θερμαϊκού προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές εξ αιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που είχαν σημειωθεί στην περιοχή τη νύχτα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου 2016, ζήτησε από τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» Σπύρος Κουζινόπουλος, στη διάρκεια της χτεσινοβραδινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού.
Είναι απαράδεκτο να μην προχωρούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών εδώ και 14 μήνες, αν και η κυβέρνηση πριν από καιρό, έχει αποστείλει στην Περιφέρεια το ποσό των 15.500.000 ευρώ ειδικά για την αντιμετώπιση των βλαβών στις υποδομές του δήμου Θερμαϊκού», είπε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας». Εκφράζοντας παράλληλα τον έντονο προβληματισμό του για τον κίνδυνο να μπει η υπόθεση των συγκεκριμένων έργων σε νέες περιπέτειες και μακροχρόνιες καθυστερήσεις.
Όπως εξήγησε ο Σπ. Κουζινόπουλος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αν και είχε την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την ένταξη των έργων αποκατάστασης των υποδομών του Θερμαϊκού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ της ΣΑΕΠ 808 του 2016 με κωδ. έργου 2016ΕΠ80800000 και συνολικό προϋπολογισμό 16.750.000€), δεν φρόντισε να ετοιμάσει τη δημοπράτηση των απαιτούμενων έργων με διαγωνισμό, αλλά, με την επίκληση του «κατεπείγοντος», να προχωρήσει διαδικασία προσφυγής με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση,  παρότι είχαν παρέλθει επτά μήνες από τις πλημμύρες.
Παρ’ όλα αυτά, αν και η σχετική διαδικασία είχε αποφασισθεί στις 11 Απριλίου 2017, μέχρι σήμερα, επτάμισι μήνες από τότε, δεν έγινε το παραμικρό για τη δημοπράτηση των έργων του Θερμαϊκού. Με συνέπεια, όπως επισημάνθηκε έντονα και στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, στις 22 Νοεμβρίου 2017, να υπάρχει κίνδυνος απόρριψης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης από τον Επίτροπο. Κάτι που σημαίνει ότι τα έργα για την πλημμυροπαθή περιοχή μπαίνουν σε περιπέτεια, καθώς θα χρειαστεί εξαρχής νέα διαδικασία προκήρυξης δημόσιου αυτή τη φορά ανοιχτού διαγωνισμού, με τις όποιες νέες καθυστερήσεις αυτό συνεπάγεται.
Η εμπλοκή στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αφορά ένα από τα έργα βελτίωσης των υποδομών που πρέπει να γίνουν στο δήμο Θερμαϊκού και συγκεκριμένα του έργου αποκατάστασης  του πυθμένα και διευθέτησης της ροής των υδάτων του χειμάρρου της Νέας Μηχανιώνας, με προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ. Πρόκειται για το χείμαρρο που κατεβάζοντας τα ορμητικά νερά του, έπνιξε τη νύχτα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016 την 53χρονη Σταυρούλα Πιπερά και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε δεκάδες σπίτια και καταστήματα.
Σημειώνεται ότι εκτός από αυτό το έργο διευθέτησης του χειμάρρου της Ν.Μηχανιώνας, είχαν ανακοινωθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, άλλα δύο έργα, συνολικού ύψους 1.000.000 ευρώ, που παραμένουν μέχρι σήμερα στα χαρτιά. Πρόκειται για τα έργα:
 1. Αποκατάσταση κατεστραμμένων τμημάτων οδοστρώματος του οδικού δικτύου του Δήμου Θερμαϊκού, προϋπολογισμού 500.000€.
2. Αποκατάσταση του κατεστραμμένου παραλιακού μετώπου της Νέας Μηχανιώνας, προϋπολογισμού 500.000€.
Πρόκειται για δύο άκρως απαραίτητα για την περιοχή έργα, καθώς το πρώτο αφορά κυρίως το δρόμο Επανομής-Μηχανιώνας, που τα νερά τον παρέσυραν τη νύχτα των πλημμυρών, μπαζώθηκε προσωρινά για να μπορούν να περνάνε αυτοκίνητα και τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και 14 μήνες τώρα παραμένει μπαζωμένος, με κίνδυνο να υποχωρήσει εκ νέου με την πρώτη δυνατή βροχή. Ενώ το δεύτερο, αφορά την παραλία της Ν.Μηχανιώνας που δεν μπόρεσε να την πλησιάσει άνθρωπος το φετινό καλοκαίρι.
Κι όμως, στη χτεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, αναφέρθηκε ότι πρόκειται να εγκαταλειφθεί και να μη γίνει το ένα από τα δύο έργα γιατί … «δεν υπάρχει τεχνικό αντικείμενο»!

Δήμαρχος Θερμαϊκού: «Συμμερίζομαι»

Απαντώντας ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης δήλωσε ότι συμμερίζεται την αγωνία και τον προβληματισμό του κ. Κουζινόπουλου, τόνισε ότι καταβλήθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα από το Δήμο για την καταγραφή των ζημιών και την επισήμανση των έργων που πρέπει να γίνουν, ενώ παραδέχθηκε ότι πράγματι υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην αποκατάσταση των υποδομών που επλήγησαν και απέδωσε την καθυστέρηση αυτή στη γάγγραινα, όπως τη χαρακτήρισε, της γραφειοκρατίας.                                 
Με την ευκαιρία ο δήμαρχος Θερμαϊκού ανέφερε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ολοκλήρωσε την υδραυλική μελέτη για τη διευθέτηση των επτά ρεμάτων που υπάρχουν στο δήμο (ένα από αυτά ήταν που «έπνιξε» την Αγία Τριάδα στην περσινή πλημμύρα) και ότι σύντομα το έργο διευθέτησης, ύψους 7.200.000 ευρώ θα υποβληθεί στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση.
 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.