του ακτιβιστή

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση  που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Θερμαϊκού για το σημαντικότερο θέμα, που απασχολεί όλες τις διοικήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οικονομικά, πέρασε δυστυχώς κατά την άποψή μας  απαρατήρητη και ασχολίαστη από όλα τα μέσα ενημέρωσης της περιοχής. Πολύ περισσότερο δεν έγινε γνωστή στους δημότες και άρα νομίζουμε πως για άλλη μια φορά συμβάλλουμε, με τη σημερινή μας ανάρτηση, στην έγκυρη πληροφόρηση των δημοτών.

Σε ειδική συνεδρίαση συνήλθε πριν από δύο εβδομάδες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού και ενέκρινε  την οικονομική κατάσταση του Δήμου για το έτος 2016.
Πριν φτάσουμε στην αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων, θα θέλαμε να σταθούμε  στην ομόφωνη θετική ψήφο που παρείχαν όλες οι παρατάξεις στα αποτελέσματα χρήσης και στον ισολογισμό που κατατέθηκε. Μάλιστα, μέχρι παρεξηγήσεως, δεν υπήρξε καμία ένσταση στα κατατεθέντα στοιχεία, που συνθέτουν μια άριστη εικόνα για το οικονομικό στάτους του Δήμου Θερμαϊκού. Παρατηρήσεις έκαναν οι κκ Κουζινόπουλος και Μόραλη, λαμβάνοντας υπόψη την ανθηρή κατάσταση και το μεγάλο ύψος των αποθεματικών. Ο μεν πρώτος  πρότεινε να διατίθενται μέρος των οικονομικών αποθεμάτων του δήμου σε κοινωνικές παροχές και η δεύτερη  ζήτησε περισσότερες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την ενδιαφέρουσα συζήτηση και να δώσουμε τους βασικότερους οικονομικούς δείκτες που εμφανίζουν μια νοικοκυρεμένη και αποδοτική χρηστή διοίκηση.

Κατ' αρχήν οφείλουμε να θυμήσουμε πως, μόλις 3 χρόνια πριν, η μόνιμη επωδός των αντιδημάρχων οικονομικών της περασμένης διοίκησης ταυτιζόταν με τη λαϊκή ρήση "το ταμείο είναι μείον" κι αυτό γιατί   ο δήμος βρισκόταν σε αποχρώσεις από  πορτοκαλί έως το κόκκινο. Περιέγραφαν έτσι την δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο δήμος Θερμαϊκού.
Προφανώς και ήταν έτσι. Αλλά απ' ότι φαίνεται η οικονομική κατάσταση έχει αλλάξει άρδην. Τόσο που προτείνεται διάθεση ποσών από τα "πλεονάζοντα"  για κοινωνικές παροχές.
Και το συμμάζεμα που έγινε, όπως διατύπωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης, και προκύπτει και από την εξέταση των στοιχείων, δεν προήλθε από τα χρήματα των τελών καθαριότητας, όπως είπε,  γιατί αυτά είναι ανταποδοτικά, δηλ. όσα εισπράττονται τόσα ακριβώς ξοδεύονται για τους τομείς καθαριότητας και φωτισμού.
Άρα κάτι άλλο προφανώς άλλαξε ώστε να ανατραπεί η άσχημη εικόνα του παρελθόντος.
Νοικοκύρεμα το ονομάτησε ο δήμαρχος αναφέροντας πως οι ανελαστικές δαπάνες του δήμου από 40% που ήταν όταν ανέλαβε η διοίκησή του μειώθηκαν στο 21%, επεξηγώντας πως αν μια επιχείρηση δίδει, για μισθούς πχ 40 από τα 100 ευρώ που έχει, τότε μαθηματικά οδηγείται σε οικονομική ασφυξία και θάνατο. Μάλιστα όπως τόνισε τα έσοδα αυξήθηκαν χωρίς αυξήσεις τελών. Τουναντίον υπήρξε πρόσφατη μείωση των δημοτικών τελών κατά 3% περίπου και όπως ισχυρίζεται η διοίκηση του δήμου, τα τέλη κοινοχρήστων χώρων στον Θερμαϊκό είναι από τα χαμηλότερα στην Ελλάδα. Σε ερώτηση που του τέθηκε πως εξηγείται η αύξηση των αποθεματικών διαθέσιμων και μήπως αυτό οφείλεται σε μείωση προσωπικού, το απέδωσε στην χρηστή διοίκηση και στην ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ που καλύπτουν δαπάνες μισθοδοσίας (πχ ΚΔΑΠ κλπ) με αποτέλεσμα να υπάρξει και αύξηση απασχολουμένων χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του δήμου.
Και όλα αυτά την περίοδο 2014 – 2016 που πανελλαδικά χαρακτηρίζεται ως περίοδος ύφεσης και οικονομικής κρίσης για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Μάλιστα παρόλο που τα τακτικά έσοδα του Δήμου από την κεντρική διοίκηση (Υπουργείο Εσωτερικών) έχουν φθίνουσα πορεία όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, τα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου αυξήθηκαν από 4.179.199 €   (31/12/2013) σε  9.387.513 € ( 31/12/2016), δηλαδή υπήρξε αύξηση 5.208.315 €  ή 125%.

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως οι υποχρεώσεις του Δήμου έχουν μειωθεί σε εντυπωσιακό βαθμό. Ειδικότερα, οι υποχρεώσεις σε δάνεια από τράπεζες έχουν μειωθεί από 6.362.184 € (31/12/2013) σε  3.916.007 € (31/12/2016), δηλαδή σημειώθηκε  μείωση 2.446.177 €  ή 38,45%.

Επίσης, οι λοιπές υποχρεώσεις του Δήμου, εκτός των τραπεζικών δανείων, έχουν και αυτές μειωθεί από  4.391.106 €  (31/12/2013 ) σε  2.117.443 € (31/12/2016), δηλαδή μείωση 2.273.663 €  ή 51,78%.
Συνολικά, οι υποχρεώσεις του Δήμου μειώθηκαν από  10.753.290 € (31/12/2013) σε  6.033.450€  (31/12/2016), δηλαδή μείωση 4.719.840 €  ή 43,89%.

Τα παραπάνω στοιχεία εμφανίζονται αναλυτικά στον επόμενο πίνακα που απεικονίζουν στοιχεία για τα έτη από 2011 έως και 2016.



Τα χαρακτηριστικότερα όμως νούμερα που αναδεικνύουν την διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Θερμαϊκού, προκύπτουν από τα αποτελέσματα χρήσης των τελευταίων ετών. Αυτά ενώ ήταν ζημιογόνα για τις χρήσεις 2011, 2012 και 2013 (ζημιές την περίοδο 2011 – 2013 συνολικού ύψους 1.624.505 € ),  ήταν κερδοφόρα για την περίοδο 2014 – 2016 με κέρδη συνολικού ύψους 6.992.129 €.

Και όλα τα πιο πάνω χωρίς να έχουν μειωθεί οι απαιτήσεις του Δήμου από οφειλέτες, αντίθετα έχουν αυξηθεί και από 4.650.427 €  (31/12/2013) σε  6.146.495 € (31/12/2016) και ενώ  έχει αυξηθεί και η σχετική πρόβλεψη για επισφαλείς απαιτήσεις από 1.584.972 € σε  3.776.843 € (31/12/2016).

Αυτά τα στοιχεία ανακοίνωσαν ο δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μήλιος κατά την πρόσφατη ειδική συνεδρίαση και εισέπραξαν  τα εύσημα από τον ορκωτό λογιστή κ. Νίκου που όπως είπε είναι από τους δήμους που ίσως συγκαταλέγεται στους δέκα καλύτερους από πλευράς οικονομικής κατάστασης. Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε:
  • η ακίνητη περιουσία του υπολογίζεται σε 143.000.000 € (περίπου 850 ακίνητα)
  • τα χρηματικά του διαθέσιμα ανέρχονται στο ποσό των 9.387.513 €
  • έχει κυκλοφορούν ενεργητικό με υποχρεώσεις θετικό (σπάνιο για δήμους) κι αυτό εξάγεται από δύο νούμερα, τις συνολικές απαιτήσεις που βρίσκονται στα 11.788.000 € και τις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις 2.948.000 €. Και μάλιστα οι απαιτήσεις είναι τετραπλάσιος αριθμός από τις υποχρεώσεις.
Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο δήμαρχος οποίος επικαλέστηκε την πανελλαδική έκθεση του ΙΟΒΕ για τους δήμους, σύμφωνα με την οποία θεωρείται ως ένας από τους πιο υγιείς οικονομικά Δήμους της χώρας. Ακολουθεί το σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο, όπως και η εισήγηση και δευτερολογία του δημάρχου αλλά και η τοποθέτηση του Σπύρου Κουζινόπουλου αλλά και η αναφορά του Αντιδήμαρχου Οικονομικών  Τάκη Μήλιου σχετικά με την περιουσία του Δήμου Θερμαϊκού:

Η άποψη του ορκωτού λογιστή κ. Νίκου:


Τοποθέτηση δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη:


Τοποθέτηση Σπύρου Κουζινόπουλου:


Δευτερολογία δημάρχου:


Τοποθέτηση Αντιδήμαρχου Τ. Μήλιου για περιουσιολόγιο του δήμου: 850 ακίνητα

Στη συνεδρίαση όμως, ειπώθηκαν και τα αγκάθια που υπάρχουν και αφορούν φόρους, πρόστιμα ή διεκδικούμενες οφειλές που φέρεται να έχει ο δήμος, και που έχουν συμπεριληφθεί στις σκέλος υποχρεώσεις κατά τον ισολογισμό:
  • είτε από την επέκταση του σχεδίου πόλης που ανέθεσε, παρά τις έντονες τότε διαφωνίες των κατοίκων, η προηγούμενη διοίκηση σε μελετητές οι οποίοι αξιώνουν και διεκδικούν ως ληξιπρόθεσμο το ποσό του 1.500.000 € περίπου, ενώ το συνολικό ποσό αμοιβής τους ανέρχεται στα 5.500.000 €.
  • είτε από συνολικούς φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ που αφορούν κυρίως παρακρατούμενους φόρους που δεν είχαν αποδοθεί στο Δημόσιο κατά την περίοδο 2000 – 2009 από την ΔΗΚΕΘ του πρώην δήμου Επανομής                                                                                                                                                                                                           
Στο θετικό σκέλος να σημειώσουμε πως στη διοίκηση ευελπιστούν να εισρεύσει το ποσό των 850.000 € που αντιστοιχεί στην κατάχρηση υπαλλήλου στον πρώην δήμο Μηχανιώνας και το οποίο ποσό διεκδικεί ο Δήμος με δικαστήριο που εκκρεμεί σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας.


Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως αν και δεν πιστεύω στον κυρίαρχο ρόλο του χρήματος ούτε φυσικά θεωρώ πως η πολιτική θα πρέπει να καθορίζεται από υποταγή στις χρηματοοικονομικές συνθήκες δεν μπορώ να αγνοήσω την καθοριστική  σημασία της υγιούς οικονομικής κατάστασης ενός δήμου (όπως και μιας επιχείρησης ή ενός νοικοκυριού) και φυσικά θεωρώ αυτονόητη την πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του δήμου στον οποίο ζω. Και βέβαια   συμμερίζομαι τις απόψεις συνδημοτών μας που βλέποντας την καλή οικονομική εικόνα του δήμου προτρέπουν την διοίκηση να ρίξει περισσότερο βάρος στην καθαριότητα, κατάσταση των δρόμων που παρουσιάζουν όψη ελβετικού τυριού  (αυτού με τις πολλές τρύπες) ή κυματιστών πατατακιών βελτιώνοντας έτσι την καθημερινότητά μας και ομορφαίνοντας τον τόπο μας.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

4 comments:

  1. Προς τον διαχειριστή: Τι γίνεται κύριε Ιβάνoβιτς; Εσείς χτυπούσατε κάποτε τον κύριο Μαυρομάτη με πολλές αναρτήσεις εναντίον του. Τι άλλαξε και βλέπετε και θετικά σημεία στην διοίκησή του; Πως προ9ήλθε η ξαφνική αλλαγή; Καλό θα ήταν να απαντούσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ δίκαιο έχει ο κ. ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ που γράφει για τα λάθη του Μαυρομάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή κάποιοι θεωρούν ότι είναι μεμπτό να κρίνω θετικά έργα και δράσεις της διοίκησης, θαρρείς και δεν υπάρχουν τέτοια (κατά την κρίση τους) θα ήθελα να επαναλάβω για πολλοστή φορά πως: 1) Ανεβάζω στο ιστολόγιο του ακτιβιστή όλα τα δελτία τύπου από όπου κι αν προέρχονται προκειμένου να ενημερώνονται οι αναγνώστες και κάτοικοι του δήμου για τα τεκταινόμενα καθημερινά.Στις ετικέτες που βρίσκονται μετά το κάθε άρθρο φαίνεται αν είναι ρεπορταζ ή δελτίο τύπου 2) Καταθέτω τις απόψεις μου πάντα ενυπόγραφα ως "του ακτιβιστή" και εκεί μπορείτε να με κρίνετε (και οι κρίνοντες κρίνονται) 3) καταλαβαίνω τους ευσεβείς πόθους και ίσως τις επιδιώξεις κάποιων που θα ήθελαν να γράφω και να κατακρίνω ΠΑΝΤΑ την διοίκηση του Γιάννη Μαυρομάτη, κι αυτό γιατί έχουν ομολογουμένες πολιτικές βλέψεις (που σαφέστατα είναι δεδομένες και φυσικά αποδεκτές). 4) Ο ακτιβιστής θα συνεχίσει, όπως κάνει όλα τα χρόνια ύπαρξής του, να λέει τα πράγματα ως έχουν, με όποιο κόστος και πάντα με καθαρότητα των απόψεων και θέσεών του, χωρίς να τοποθετεί κανέναν στην κατηγορία των εχθρών. Κρίνουμε τους πάντες. Κι εμείς κρινόμαστε από τα γραπτά μας. Ίσως γι' αυτό αλλά και για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση διαβαζόμαστε από χιλιάδες αναγνώστες καθημερινά και είμαστε το πρώτο σάιτ στον Θερμαϊκό και μάλλον στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ δίκαιο έχει ο κ. ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ που γράφει για τα σωστά του Μαυρομάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.