Στις 14 Μαΐου του 1923, κατέφθασαν και βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή του «Τουρμπαλί», μετά από ένα μεγάλο και εξοντωτικό ταξίδι από τα πατρογονικά τους εδάφη, έχοντας υποστεί το διωγμό της Μικρασιατικής Καταστροφής, οι πρόσφυγες, οι οποίοι ίδρυσαν τη σημερινή Ν. Μηχανιώνα, χτίζοντας μια καινούργια ζωή στη νέα πατρίδα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της γενέθλιας μέρας της Ν. Μηχανιώνας, μιας γιορτής θεσμοθετημένης από το 2003, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θερμαϊκού, κ. Γιάννη Μαυρομάτη, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 19 Μαΐου 2018.Σκοπός η απότιση φόρου τιμής στη Μικρά Ασία, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της, οι οποίοι με την εγκατάστασή τους στα εδάφη της Ν. Μηχανιώνας, τους εμφύσησαν ζωή και τοποθετώντας το δικό τους θεμέλιο λίθο, συνετέλεσαν καθοριστικά στην εξέλιξη και στη διαμόρφωση της σημερινής της μορφής.

Το διοργανωμένο από τη Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Ν. Μηχανιώνας και το Δ.Η.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ., πρόγραμμα της πολιτιστικής εκδήλωσης μνήμης, ξεκίνησε με πρωινή τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη, ενώ στη συνεχεία, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μαργαρίτη Ευαγγελίδη, ιδρυτή της Ν. Μηχανιώνας.

Την ημέρα γιορτής της Νέας Μηχανιώνας τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές, κ. κ. Δ. Μάρδας και Θ. Καραόγλου και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Κ. Μπουκουβάλας, οι οποίοι προέβησαν και στην κατάθεση στεφάνων.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν νωρίς το βραδάκι, με πλήθος κόσμου να συναθροίζεταιστο Αμφιθέατρο (Πεύκα) Ν. Μηχανιώνας, για την παρακολούθηση των δρώμενων που είχαν προγραμματισθεί. Η βραδιά κύλησε με μια μουσικοχορευτική παράσταση, αλλά και μια θεατρική ιστορική αναδρομή, με θέμα «Μικρά Ασία 1922 – Ν. Μηχανιώνα 2018», που ψυχαγώγησαν, αλλά και συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους.

Στις παραστάσεις συμμετείχαν η χορωδία του Δήμου, τα χορευτικών των ΚΑΠΗ Ν. Μηχανιώνας, ΝέαςΠεράμου Καβάλας και Νέας Αρτάκης Εύβοιας, η θεατρική ομάδα «Πάρτο Αλλιώς», η παιδική θεατρική ομάδα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μηχανιώνας, ενώ συμμετείχαν και ο Γιάννης Μακάριος και το ζεύγος Πορίδη.

Για την τόσο σημαντική για το Δήμο Θερμαϊκού αυτή μέρα, ο Δήμαρχος, κ. Μαυρομάτης, δήλωσε : «Η συμβολή των προσφύγων προγόνων μας στηδιαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδαςυπήρξε καθοριστική. Η σφραγίδα των ανθρώπων που έλκουν
την καταγωγή τους από την Ανατολία άφησε ανεξίτηλη δύναμη σε κάθε και ό,τι
καλύτερο:Στην κοινωνία, στην παραγωγή, στονπολιτισμό και σε κάθε επίτευγμα που έχει να παρουσιάσει αυτός ο τόπος. Ένα τμήμα από τους Μικρασιάτεςπρόσφυγες έφτασε στην περιοχή της Νέας Μηχανιώνας και δημιούργησαν τον πρώτο οικισμό της Νέας Μηχανιώνας. Μια πράξη, άθλος αναμφισβήτητος, που εμείς οι απόγονοί τους δεν μπορούμε να επιτρέψουμε νασβηστεί απότη σκόνη του χρόνου».
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.