του ακτιβιστή

Δεν ξέρω πόσο σημαντική είναι για κάποιους συμπολίτες μας (αλλά και δημοτικούς συμβούλους) η ονοματοδοσία μιας οδού ή μιας πλατείας. Αλλά όπως φαίνεται επιχειρείται να εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα η ονομασία της Πλατείας μπροστά από το Ναό της Παναγίας Φανερωμένης της Ν. Μηχανιώνας.

Η ιστορία έχει ως εξής:
Ο μητροπολίτης Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος αιτήθηκε προς τον Δήμο την μετονομασία μιας των οδών που περικλείουν το ναό της Παγαγίας Φανερωμένης σε οδό Μητροπολίτου Προκοπίου.
Ως γνωστόν οι ιερωμένοι μπορεί να ασχολούνται με πλείστα όσα καθήκοντα, αλλά φαίνεται πως τους περισσεύει χρόνος για να σκέφτονται και τις ονοματοδοσίες οδών, ιδιαίτερα όταν αυτές ευρίσκονται σε τετράγωνα και περιοχές όμορες με άλλες ισχυρού ενδιαφέροντός τους.
Η αίτηση πήγε στο Συμβούλιο της Δ.Κ. Ν. Μηχανιώνας, που με την υπ’ αριθ. 8/2018 γνωμοδοτική απόφασή του, εισηγήθηκε να δοθεί το όνομα του Μητροπολίτη Προκοπίου σε μία από τις οδούς του οικισμού που εξακολουθούν να είναι ανώνυμες.
Ακολούθως μετεβιβάσθη το αίτημα του κ. Ιουστίνου στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (η οποία ασχολείται και με τις ονοματοδοσίες οδών και πλατειών, εκτός των άλλων καθηκόντων της), με την υπ’ αριθ. 8/2018 απόφαση της, εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση της ονοματοδοσίας της Πλατείας έμπροσθεν της εκκλησίας της Παναγίας Φανερωμένης στη Δ.Κ. Ν.Μηχανιώνας, ως η πλέον ενδεδειγμένη, δεδομένου ότι είναι ανώνυμη.
Και προτείνεται λοιπόν στο Δημοτικό Συμβούλιο, να δοθεί η ονομασία του Μητροπολίτη Προκοπίου στην πλατεία μπροστά από τον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης.
Το Δημοτικό συμβούλιο σε συνεδρίασή του εγκρίνει την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και συναινεί στην ονοματοδοσία της Πλατείας  ως Πλατεία «Μακαριστού Μητροπολίτη Προκοπίου», με ψήφους 25 υπέρ και ένα λευκό.

Έκτοτε, όταν έγινε γνωστό (μάλλον από άμβωνος ως μαθαίνουμε από καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα της περιοχής) πως θα δοθεί ονοματάκι στην πλατεία κάτοικοι της Μηχανιώνας εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους και διακινήσανε έγγραφο με το οποίο δήλωναν την διαφωνία τους και στο οποίο συνέλεγαν υπογραφές έτερων αντιτιθεμένων.

Μάλιστα διαβάζουμε πως υπήρξε και ξεκαθάρισμα της θέσεως της Συμπολιτείας, το μοναδικό μέλος της οποίας παραβρέθηκε στην συγκεκριμένη συνεδρίαση ψηφίζοντας λευκό, να βεβαιώνει πως αρνήθηκε να το εγκρίνει αφού υποστηρίζει ότι το όνομα του αποβιώσαντος μητροπολίτη θα μπορούσε να δοθεί σε έναν από τους δρόμους της Νέας Μηχανιώνας που παραμένουν ανώνυμοι, όπως ήταν αρχικά και η ομόφωνη πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Νέας Μηχανιώνας (που όμως αργότερα άλλαξε θέση δια της Προέδρου του, υπερψηφίζοντας την απόφαση).

Δεν ξέρω τι γνώμη έχετε όσοι γίνεστε αποδέκτες μιας ανούσιας κατ' εμέ ονοματοδοσίας ή και αντιπαράθεσης.

Όσον αφορά εμένα, εκτός ότι κουράστηκα διαβάζοντας ένθεν και κείθεν τοποθετήσεις για το άχαρο ζήτημα θα είχα να προτείνω την ονομασία σε πλατεία του "αγνώστου αλιέος". Όχι μόνο γιατί δεν μου αρέσουν οι θρησκευτικού περιεχομένου ονομασίες αλλά γιατί κάτι παρόμοιο διάβασα σε έντυπο πως υποστήριζαν δύο από τους εκλεγμένους της Μηχανιώνας ..... και μου φάνηκε πολύ ορέον,  πνευματώδες και ουδόλως ψηφοθηρικόν !!!
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Εγώ προτείνω να ονομαστεί σε Πλατεία "μονίμως κουρασμένου παπα-ζήτουλα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.