Για άλλη μία χρονιά μια λαοθάλασσα πιστώναπό διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού συνέρρευσε στο Δήμο Θερμαϊκού και στη Ν. Μηχανιώνα, με σκοπό να γιορτάσει την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης και να ζητήσει τη μεσιτεία της.

Μια εικόνα προστάτιδα, την οποία, αρνούμενοι να αφήσουν πίσω, μετέφεραν οι διωγμένοι από την Κύζικο της Μικράς Ασίας πρόσφυγες στη νέα τους πατρίδα, μαζί με τα λιγοστά τους υπάρχοντα, όπου χτίστηκε αρχικά μία μικρή εκκλησία, το 1927.Ο θεμέλιος λίθος του μεγαλοπρεπούς ναού, που σήμερα στεγάζει την εικόνα και ανεγέρθηκε από το μακαριστό Μητροπολίτη Ν. Κρήνης & Καλαμαριάς  Προκόπιο, τέθηκε το 1975, ενώ τα εγκαίνια τελέσθηκαν το 1984.

Οι προσκυνητές, που αριθμούν χιλιάδες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και αυξάνονται σημαντικά κατά τις εορταστικές αυτές ημέρες, μόνο στις 22 Αυγούστου φέτος  ξεπέρασαν τις 50.000. Με ευλάβεια συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, οι οποίες με λαμπρό τρόπο πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης και συμπεριελάμβαναν στις 22 Αυγούστου, παραμονή της εορτής, το Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό με αρτοκλασία-προσκύνημα της Ιερής Εικόνας της Παναγίας και την μεγαλειώδη περιφορά της στους δρόμους της Ν. Μηχανιώνας, ενώ ανήμερα, στις23 Αυγούστου, τελέσθηκε η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

«Τα Εννιάμερα της Θεοτόκου αποτελούν τη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτήτου τόπου μας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του. Η χαρά και η συγκίνηση που μας κατακλύζει, βλέποντας ανθρώπους κάθε ηλικίας, προερχόμενους από κάθε γωνιά της χώρας και του εξωτερικού, να παρευρίσκονται αυτές τις μέρες στην περιοχή μας, είναι μεγάλη. Από τη μία, λόγω της έμπρακτης εκδήλωσης της πίστης τους και από την άλλη, λόγω της ευλάβειας που επιδεικνύουν προς την Παναγία Μηχανιώτισσα. Μια εικόνα, οι μαρτυρίες για τα θαύματα της οποίας είναι πολλές και οι δεσμοί της με την περιοχή μας ακλόνητοι στο πέρασμα των χρόνων», δήλωσε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ικανοποιημένος από την για άλλη μια χρονιά αθρόα προσέλευση του κόσμου.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Φαντάζομαι πόσο θα κουράστηκε αυτές τις μέρες ο μονίμως κουρασμένος χοντροπαπα-Ζήτουλας....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.