Με τους ωφελούμενους, οι οποίοι εξυπηρετούνται από τις τέσσερις (4) δομές που δραστηριοποιούνται σήμερα και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Θερμαϊκού, να προσεγγίζουν τους 260, γίνεται εύκολα αντιληπτή η σημασία και η βαρύτητα των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας».

Πιο συγκεκριμένα, στο Δήμο Θερμαϊκού λειτουργεί η «Βοήθεια στο Σπίτι» Θερμαϊκού, Ν. Μηχανιώνας και Επανομής και η «Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας» Ν. Μηχανιώνας.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε άτομα μη αυτοεξυπηρετούμενα, τρίτης - τέταρτης ηλικίας και ΑμεΑ, δίνοντας προτεραιότητα σε όσους ζουν μόνοι, χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και δε διαθέτουν επάρκεια οικονομικών πόρων. Με την εφαρμογή τους παρέχεται κατ' οίκον δωρεάν, οργανωμένη και συστηματική πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα, εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε εξυπηρετούμενου, από ειδικούς επιστήμονες και καταρτισμένα στελέχη των ειδικοτήτων του κοινωνικού λειτουργού, του νοσηλευτικού προσωπικού και των οικογενειακών βοηθών.

Ως κεντρικοί στόχοι έχουν τεθεί :
  • η παραμονή των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες στο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον,
  • η διατήρηση της συνοχής της οικογένειάς τους,
  • η αποφυγή χρήσης ιδρυματικής φροντίδας ή καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού,
  • η εξασφάλιση αξιοπρεπούς και υγιούς διαβίωσης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους,
  • η απελευθέρωση των ατόμων (κυρίως γυναικών), που έχουν την επιμέλεια των πολιτών στους οποίους απευθύνεται το πρόγραμμα, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας.
Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν στην ατομική και οικογενειακή κοινωνική, συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη, στην πρωτοβάθμια νοσηλευτική φροντίδα, στην υγιεινή και καθαριότητα οικίας, στις αγορές ειδών πρώτης ανάγκης, στη σίτιση (μαγείρεμα), στην υποβοήθηση μετακινήσεων, στη συνοδεία/διαμεσολάβηση με φορείς (εκπροσώπηση σε κοινωνικές υπηρεσίες, ενημέρωση και βοήθεια στη έκδοση βοηθημάτων - παροχών που δικαιούνται οι ωφελούμενοι), στην ευρύτερη κοινωνική συναναστροφή και στη συντροφιά.

Για τη σημασία των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, υποστηρίζει ότι : 
«…θεωρείται αδιαμφισβήτητη και επιβεβαιώνεται από τις εκατοντάδες περιπτώσεις ατόμων, που έχουν δεχθεί βοήθεια, στα χρόνια λειτουργίας τους.  Στο διαρκή αγώνα προς ανακούφιση των ωφελούμενων, η  Διοίκησή μας, επιθυμώντας να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στην αποστολή της στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, στέκεται ακλόνητος αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που διατηρεί στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Ένα στοιχείο αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τις πολιτικές στήριξης και ενίσχυσης των ευπαθών κοινωνικών ομάδωνκαι απαραίτητο για την τοπική ανάπτυξη».

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.