του ακτιβιστή

Δεν θα συμμεριστούμε τις φωνές που τρολάρισαν τα χθεσινά εγκαίνια στο έργο αποκατάστασης των πρανών σε Αγία Τριάδα, Αγνάντι και ΚΥ Μηχανιώνας. Και δεν θα το κάνουμε για δύο λόγους.
Πρώτον γιατί είναι σημαντικότατα έργα που ήταν απαραίτητα για την ασφάλεια κτιρίων δημοσίων και ιδιωτικών, στις τρεις περιοχές που επλήγησαν καταστροφικά από τη θεομηνία και τους τεράστιους όγκους νερών της πλημμύρας του Σεπτέμβρη του 2016.
Δεύτερον (αν και πράγματι καθυστέρησαν να γίνουν) θα πρέπει να κριθεί θετικά ότι περατώθηκαν ευτυχώς χωρίς να μεσολαβήσουν νέες κατολισθήσεις.
Τρίτον λίγο μας ενδιαφέρει με τίνος χρήματα έγιναν. Αν δηλ. είναι της Περιφέρειας, του Δήμου ή της κεντρικής κυβέρνησης και ΔΕΝ πρέπει να δώσουμε τα εύσημα σε κάποιον, όπως κάποιοι ένθερμοι προσφάτως φιλοΣυριζαίοι επιχειρούν να μας οδηγήσουν ως ευγνωμοούντες πολίτες να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας  στους "γαλαντόμους" μνημονιακούς κυβερνήτες. Όλοι είχαν υποχρέωση και καθήκον να αποκαταστήσουν τις καταστροφές και έπρεπε να το πράξουν τάχιστα.
Αν τώρα υπήρξαν καθυστερήσεις οφείλονται στο τέρας της γραφειοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας (κεντρικής και τοπικής).
Ίσως γι' αυτό περιχαρείς όσοι συνέβαλαν στην περαίωση των σημαντικών έργων διοργάνωσαν την τελετή εγκαινίων που μπορεί (δεν ξέρω αν κάνω λάθος) να λογιστεί και ως τελετή παράδοσης των έργων.  Και λίγο με νοιάζει αν θεωρηθεί "προεκλογικό" event.
Ας δούμε τώρα το δελτίο τύπου που λάβαμε για την χθεσινή εκδήλωση:

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια για το έργο αποκατάστασης των πρανών στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Ν. Μηχανιώνας, από τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου 2016



Τα εγκαίνια της αποκατάστασης των πρανών στο Κέντρο Υγείας της Ν. Μηχανιώνας πραγματοποιήθηκαν χθες,Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018, με την ανάγκη για το έργο να έχει προκύψει ως συνέπεια της θεομηνίας που έπληξε το Δήμο Θερμαϊκού δύο χρόνια πριν, το Σεπτέμβριο του 2016.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα παρουσία μεγάλου αριθμού προσκεκλημένων, με παρόντες τους κ. Γιάννη Μαυρομάτη, Δήμαρχο Θερμαϊκού, κα. Νοτοπούλου, Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης,κ. Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κα. Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Παππά, πρώην Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γιάντση, Διευθυντή ΠΚΜ, μέλη του Δημοτικού και των Τοπικών Συμβουλίων,  κ. Στεργιάδη, Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας ΠΚΜ, κ. Συμεωνίδη, Διευθυντή Κ.Υ.Ν. Μηχανιώνας, κ. Αργυριάδη, Διευθυντή Ιχθυόσκαλας Ν. Μηχανιώνας, καθώς και εκπροσώπους του Στρατού, του Λιμενικού και της Αεροπορίας.

Το εν λόγω έργο αποτελεί το ένα εκ των τριών που υλοποιήθηκαν, με τα άλλα δύο να αφορούν στις περιοχές της Επανομής, στη θέση «Αγνάντι» και  Αγ. Τριάδας, στη θέση «ΠΙΚΠΑ». Περιοχές, όπου οι καταστροφές υπήρξαν ιδιαίτερα έντονες και εκτεταμένες, απαιτώντας τις συντονισμένες ενέργειες και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να αποκατασταθούν, να είναι σε θέση να παραδοθούν προς χρήση και έχοντας διασφαλίσει ένα μείζον ζήτημα ασφάλειας των πολιτών που εκκρεμούσε.

Συγκεκριμένα, στη Ν. Μηχανιώνα οι κίνδυνοι που προέκυψαν προσδιορίζονταν στο Κέντρο Υγείας, στην Ιχθυόσκαλα, στο βιολογικό καθαρισμό, αλλά και σε κατοικίες, τόσο πάνω στο υπερυψωμένο πρανές, όσο και στην παραλιακή ζώνη. Ο μεγαλύτερος, δε, κίνδυνος εστιαζόταν στο Κέντρο Υγείας, σύμφωνα με τεχνικο-γεωλογική έκθεση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Το μέγεθος, ωστόσο, της καταστροφής, ήταν τόσο μεγάλο και σε τόσες περιοχές του Δήμου, ώστε τον έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται, μετά και την τελευταία παράταση που ελήφθη και η οποία ισχύει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου του 2018. Μια παράταση, που έρχεται να διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό στην ολοκλήρωση και των έργων που υπολείπονται.

Οι διαδικασίες για την υλοποίηση αυτών εξελίσσονται με σταθερό ρυθμό, με τη δημοπράτηση των εργασιών των ασφαλτοστρώσεων και των επισκευών σε τμήματα του οδικού δικτύου, προϋπολογισμού 1.000.000,00 ευρώ, να έχει καθορισθεί σε τέσσερις μέρες από σήμερα (24-9-2018). Ο διαγωνισμός, δε, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Ν. Μηχανιώνα, ο οποίος διενεργείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είναι προϋπολογισμού 1.100.000,00 ευρώ, έχει ολοκληρωθεί, ενώ ο εργολάβος αναμένεται να εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του έτους.



«Τα σημερινά εγκαίνια σηματοδοτούν τη σταθερή πορεία του Δήμου μας προς την πλήρη επούλωση των πληγών του και τη συνολική αποκατάσταση των ζημιών και των συνεπειών από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2016. Ένα ισχυρότατο πλήγμα που βίωσε ο τόπος μας, οι συνέπειες του οποίου έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη όλων μας. Σε αυτή την πορεία, ρόλο-κλειδί έπαιξε η άκαμπτη βούληση, η εντατική δουλειά και η υποδειγματική συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας, της Περιφέρειας και του Δήμου, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να είμαστε σήμερα σε θέση να παραδίδουμε στην τοπική κοινωνία ένα έργο-εχέγγυο της ασφάλειας. Και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα», δήλωσε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ευχαριστώντας θερμά όλους όσοι συνέβαλανστην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.

Και άλλο φωτορεπορτάζ:






Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Και πάλι παπάδες, πάλι σοβαροφανείς φάτσες που τις έχουμε βαρεθεί, πάλι φωτογραφίες και ψευτοχαμόγελα, πάλι ευλογίες στα γένεια (τους), πάλι "μια απ΄τα ίδια" ανούσια και βαρετά χωρίς κανένα απολύτως νόημα. Είμαστε της γνώμης, πως αν ο ζαβέρκος φορούσε τα αγαπημένα του άσπρα SPORTEX, θα έδινε ακόμη πιο επίσημο τόνο στην εκδήλωση. Φευ όμως, στην ομαδική φωτο ανακαλύψαμε πως δεν συνέβη αυτό...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.