Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Αν. Θράκης, το πρωί της Κυριακής 16 Σεπτεμβρίου, στην περιοχή της Περαίας.Ημέρα μνήμης πουκαθιερώθηκετο 1998 από τη Βουλή των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου, αποτελώντας υπενθύμιση ενός από τα πιο θλιβερά γεγονότα της νεότερης ιστορίας του Ελληνισμού, αυτό της Μικρασιατικής καταστροφής.

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, προς τιμή των1.200.000 ανθρώπων που εκτιμάται ότι χάθηκαν τόσο τραγικά και όλων εκείνων που εξαναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες, βιώνοντας δεινά και πόνο ανείπωτο, θεσμοθέτησε τέσσερα (4) χρόνια πριν, τόσο τη συγκεκριμένη εκδήλωση, όσο και ακόμα δύο εκδηλώσεις μνήμης. Για τη Γενοκτονία των Ποντίων και για το Μακεδονικό Αγώνα.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Κοινότητας και Συλλόγων και Φορέων του Δήμου, καθώς και πολίτες, που τίμησαν με την παρουσία τους και με κατάθεση στεφάνων τις ζωές που χάθηκαν κι εκείνες που διώχθηκαν βιαίως,σε ένδειξη μνήμης και σεβασμού. Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, κ. Γιώργος Φεστερίδης.

Στον Ιερό Ναό των Αποστόλων Πέτρου και  Παύλου, στην Περαία, τελέσθηκε Επιμνημόσυνη δέηση.Εν συνεχεία, ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, μνημόνευσε τους Έλληνες που βίωσαν τη φρίκη και την καταστροφή, αλλά κιαυτούς που σαν από θαύμα γλίτωσαν και με την πίκρα να βαραίνει την ψυχή τους, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, τονίζοντας ότι : «Η προσφυγιά, η λεηλασία της ζωής τους, τους έκανε πιο δυνατούς. Πέτυχαν και στέριωσαν. Και χάραξαν τις μελλοντικές περπατησιές, σε αυτές που όλοι εμείς οι απόγονοί τους βαδίζουμε και οι οποίες, μακάρι,εσαεί να αποτελούν αναφορά για ένα μέλλον ευοίωνο και ανθρώπινο».

Ακολούθησε η τέλεση τρισάγιουστο μνημείο Ιστορικής μνήμης του Δήμου Θερμαϊκού και εν συνεχεία,τη σκυτάλη στην εκδήλωση, την οποία συνόδευε η Φιλαρμονική του Δήμου, έλαβε ο Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ., κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο οποίος με έναν συγκινητικό και μεστό λόγο, μετέδωσε τις γνώσεις του,σχετικά με το θέμα, στους παρευρισκόμενους. Σημαντική επισήμανσή του, η αναγκαιότητα διεκδίκησης αναγνώρισης της Γενοκτονίας, προς αποτροπή μιας επιβαλλόμενης λήθης, με πιθανές συνέπειες τον κίνδυνο μελλοντικών παρόμοιων καταστάσεων.

Η Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας έληξε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την απαγγελία του Εθνικού μας ύμνου.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.