του ακτιβιστή

Η χθεσινή συγκέντρωση στην Επανομή έγινε. Το κάλεσμα ήταν από την Πρωτοβουλία Κατοίκων. Ίσως λάθος μας που κατ' αρχήν πιστέψαμε ότι ήταν από την Κίνηση Πολιτών Επανομής.
Από την παρακολούθηση της εκδήλωσης και όπως ξεκάθαρα τονίστηκε από τον κύριο ομιλητή κ. Θοδωρή Τζέκο, ο στόχος και επιδίωξη της συνάντησης ήταν να δημιουργηθεί ένας διευρυμένος πυρήνας ικανός  σε πρώτη φάση να διαμορφώσει ένα αυτοδιοικητικό πρόγραμμα  και φυσικά να διεκδικήσει την διοίκηση στον Δήμο Θερμαϊκού.
Για να μην αδικήσουμε τους διοργανωτές, όπως τονίστηκε τόσο από τον εισηγητή, όσο κι από άλλους ομιλητές που εντάσσονται στη νέα αυτή αυτοδιοικητική κίνηση, πρώτο μέλημά τους είναι η ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων στην κατεύθυνση της ενεργής και διαρκούς συμμετοχής τους στα κοινά. Όρος σημαντικός για την αποφυγή προσωπικών στρατηγικών από τους εν ενεργεία, αλλά και τους εν δυνάμει νέους δημάρχους. Και σ' αυτό θα συμφωνήσουμε, όπως έσπευσαν όλοι οι ομιλητές να πράξουν. Οι ελάχιστοι όροι συμμετοχής στη νέα αυτή κίνηση θα λέγαμε πως είναι πολύ γενικόλογοι και βάζουν τους πάντες μέσα.
Στα θετικά  βέβαια της χθεσινής κίνησης είναι πως νέα άτομα (στην πλειοψηφία τους "ξένα" όπως αυτοχαρακτηρίστηκαν με βάσει την καταγωγή αλλά και τις ιδιαιτερότητες που θέτουν αρκετοί γηγενείς Επανομίτες), επιτυχημένα στο επάγγελμα που ασκούν, αφού δημιούργησαν με όρεξη κι ενθουσιασμό μια (κατ' αρχήν) κλειστή ομάδα στο facebook, δούλεψαν για την εν σπέρματι αρχική πρώτη συνάντηση.

Παρένθεση.
Όπως μπορέσαμε να αντιληφθούμε, και ας μας συγχωρήσει ο φίλος Θοδωρής Τζέκος αν κάνουμε λάθος στην εκτίμησή μας, ένα μεγάλο μέρος του ακροατηρίου ήταν φίλοι του κυρίως από την Επανομή. Υπήρχαν βέβαια και  παρατηρητές άλλης προέλευσης (αναζητητές ή ερευνητές των προθέσεων; - άγνωστο), όπως και ομάδα πρώην και νυν δημοτικών συμβούλων που είτε αποσύρθηκαν είτε βρίσκονται σε πορεία ανεξαρτητοποίησης από τους συνδυασμούς που τους ανέδειξαν και προφανώς αναζητούν βραχίονα να ακουμπήσουν ή νέους ψηφοφόρους. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε  - πόσο μάλλον να ερμηνεύσουμε - τις βλέψεις και επιδιώξεις ενός εκάστου που με θέρμη τοποθετήθηκε χθες και με περισσή ευκολία διέγνωσε "κλίκες που διοικούν" και  πολιτικούς "παλιάς κοπής" από τους οποίους θα πρέπει να απαλλαγεί ο τόπος  αλλά που ως πρόσφατα είχαν συνοδοιπόρους ή και οδηγούς τους.
Σημειώθηκε και η παρουσία φερέλπιδος πολιτικού, στα πλαίσια της κεντρικής σκηνής υποθέτουμε, που μάλλον έκανε την παρθενική του δημόσια τοποθέτηση, στη βάση της εμμονικής αντιμαυροματικής του  αντίληψης.
Κλείνει η παρένθεση.

Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε θετική την ανοιχτή αυτή συγκέντρωση αλλά με δεδομένο ότι πρόκειται για μια νέα δημοτική παράταξη με επικεφαλής τον Θοδωρή Τζέκο, θα λέγαμε πως είναι μάλλον δειλή η πρώτη αυτή παρουσίασή της.
Χωρίς να ονοματίζεται επικεφαλής, που φυσικά να παίρνει  το ρίσκο της πρωτοβουλίας, και χωρίς έστω πρωτόλυες απαντήσεις προγράμματος πιστεύουμε πως αδικείται από μόνη της.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία κι ελπίζουμε να κάνουμε λάθος στην κριτική μας.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

4 comments:

  1. Θα μας πει συγκεκριμένα (και όχι με γενικολογίες) γιατί ανεξαρτητοποιήθηκε ο κ. Τζέκος και με ποιους και γιατί δεν συμφωνούσε; Επίσης τι πρόγραμμα έχει προ οφθαλμών; Τι σκέφτεται π.χ. να κάνει με τα αδέσποτα σκυλιά; Η θα κάνει αυτό που κάνουν όλοι, δηλαδή το γνωστό "άσε να βγούμε πρώτα και μετά θα τους αρχίσω στα "εδώ παπάς, εκεί παπάς, που είναι ο παπάς" και ο χρόνος απλώς να περνάει"; Αν θέλει να τον ψηφίσει ο κόσμος, κάτι πρέπει να ξέρει και γι΄αυτόν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άρθρο αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα και κάνει μια καλή σύνοψη της χθεσινής συνάντησης. Στο στάδιο αυτό δεν υπάρχει όμως επικεφαλής παράταξης ή συνδυασμού. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ενεργοποίηση και συμμετοχή των δημοτών και σύντομα μέσα απο αυτά ευελπιστούμε ότι θα έχουμε και συγκροτημένες θέσεις για τα θέματα που μας απασχολούν, ώστε να μη κάνουμε αυτό που κάνουν όλοι, όπως σωστά γράφει ο προηγούμενος στο σχόλιό του.
    Μέλος πρωτοβουλίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα πρότεινα στους ψηφοφόρους συνδημότες να μην ψηφίσουν άτομα που δεν θα έχουν ανακοινώσει το πρόγραμμά τους έγκαιρα και δεν παίρνουν σαφέστατη θέση σε προβλήματα του Δήμου. Και επειδή πανθομολογείται πως αυτή την φορά το φατσοβιβλίο θα παίξει σημαντικό ρόλο, είμαι περίεργος να δω αν θα μας ανακοινώσουν το τι σχέδια έχουν όλοι τους (ή κάποιοι έστω) για τον Δήμο. Τα "ήξεις-αφήξεις" στα οποία καλοέμαθαν κάποιοι επί δεκαετίες να κόβονται πια.
    Κινείται κάποιος σε θολά νερά, να παίρνει σουτ από τις πρώτες μέρες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευτυχώς που υπάρχουν φερέλπιδες νεοεισερχόμενοι πολιτικοί που επιδεικνύουν εμμονή με την διαφάνεια και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
    Ποιος είναι αυτός να τον ψηφίσουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.