Την Ημέρα Μνήμης για το Μακεδονικό Αγώνα τίμησε με κάθε επισημότητα ο Δήμος Θερμαϊκού, όπως συμβαίνει από τη χρονιά θεσμοθέτησής της, τέσσερα χρόνια πριν, με εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στον οικισμό της Επανομής.     
Η έναρξη έγινε με την τέλεση Επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Μακεδονομάχου Γρηγορίου Δημόπουλου από το Δήμαρχο Θερμαϊκού, κ. Γιάννη Μαυρομάτη και από Φορείς και Συλλόγους του Δήμου.

Με ένα λόγο υπενθύμισης της ξεχωριστής σημασίας της Μακεδονίας και του Μακεδονικού Αγώνα για τον Ελληνισμό, αλλά και της διατήρησης της μνήμης, ο κ. Μαυρομάτης, απευθύνθηκε εν συνεχεία στους παρευρισκόμενους, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο ρόλο της διατήρησης της μνήμης, ως συνδετικός κρίκος με το παρελθόν, την ιστορία και τη συλλογική εθνική ταυτότητα, αλλά και ως γέφυρα σύνδεσης με το μέλλον, τονίζοντας ότι : «Η μελέτη και η βαθιά γνώση της ιστορίας, η επαγρύπνηση και η εγκατάλειψη του εφησυχασμού, αποτελούν σήμερα την ασπίδα και το δόρυ, τα πιο αποτελεσματικά όπλα για την αντιμετώπιση κάθε επιβουλής εναντίον της Μακεδονίας».

Κινούμενη, δε, ακριβώς προς την κατεύθυνση αυτή, της αποτροπής,δηλαδή,της λήθης και των συνεπειών της, η Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, εκτός από την Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα, θεσμοθέτησε ακόμα δύο εκδηλώσεις, για τη Γενοκτονία των Ποντίων και για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας και της Αν. Θράκης.

Τη σκυτάλη, μετά το Δήμαρχο Θερμαϊκού, παρέλαβε ο έγκριτος δημοσιογράφος και ιστορικός, κ. Βασίλης Κεχαγιάς, που με τις ιδιότητές του αυτές, έδωσε ένα λόγο που ταξίδεψε τους ακροατές στα ιστορικά συμβάντα μιας από τις πιο ένδοξες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, γραμμένης με το αίμα μαρτύρων, με ηρωισμούς και με ολοκαυτώματα.

Η φετινή εκδήλωση, με τελετάρχη τον Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας, κ. Γιώργος Φεστερίδης, στην οποία παρευρέθηκαν ο Βουλευτής, κ. Δημήτρης Μάρδας, μέλη της Διοίκησης, εκπρόσωπος του Στρατού, Σύλλογοι και Φορείς του Δήμου και πλήθος κόσμου, ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου.

Εδώ τελειώνει το δελτίο τύπου του Δήμου.

Σχόλιο ακτιβιστή: Καλές οι εκδηλώσεις, οι τιμές, οι μνήμες κι η ιστορία. Υπήρξε άραγε οποιαδήποτε κριτική και πολύ περισσότερο διατρανώθηκε από τους ομιλητές η αντίθεση για την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία δωρίζεται στους γείτονες τό όνομα, η εθνικότητα και η γλώσσα των Μακεδόνων;
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.