Οι διαστάσεις και η συνεχώς αυξανόμενη ένταση που έχει λάβει το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying) και της βίας μεταξύ των μαθητών και ευρύτερα των νέων, τόσο εντός, όσο και εκτός σχολείου, το έχουν αναγάγει σε ένα σοβαρό και ανησυχητικό πρόβλημα, που δεν επιτρέπει τον παραμικρό εφησυχασμό.

Λαμβάνοντας τα ανωτέρω υπόψη και στο πλαίσιο της άσκησης κοινωνικής πολιτικής που η Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού τοποθετεί σε υψηλότατη βαθμίδα στο πρόγραμμά της, έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης, με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας.

Η πρωτοβουλία υλοποιείται σε συνεργασία με το ΚΜΟΠ (Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας), το οποίο έχει υπογράψει Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ανάπτυξη σχετικών δράσεων και περιλαμβάνει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση παιδιών της Α΄ Γυμνασίου, σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου.

Οι στόχοι της παρούσας δράσης είναι:
  • Η πληροφόρηση των παιδιών για τη βοήθεια που μπορούν να λάβουν, μέσω του προγράμματος Live Without Bullying/Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό και
  • Η παροχή βοήθειας, ώστε να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται έγκαιρα αλλά και να αντιμετωπίζουν έγκαιρα εκφοβιστικές συμπεριφορές, με αυτοπεποίθηση και σεβασμό στον εαυτό τους.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η δράση στο Γυμνάσιο της Επανομής, κατά τη διάρκεια της οποίας συμμετείχαν 132 μαθητές. Επόμενος σταθμός, το 2ο Γυμνάσιο Περαίας, όπου, την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, 140 παιδιά πρόκειται να ενημερωθούν για το φαινόμενο του εκφοβισμού, την πρόληψη και την αποτελεσματικότερη διαχείρισή του, ενώ εν συνεχεία, ακολουθούν επισκέψεις και στα υπόλοιπα Γυμνάσια του Δήμου.

Με την ολοκλήρωσή τους προγραμματίζεται μία ανοιχτή εκδήλωση με τον Δήμο Θερμαϊκού και το ΚΜΟΠ, προκειμένου γονείς και εκπαιδευτικοί των συμμετεχόντων σχολείων να λάβουν πληροφόρηση για το πρόγραμμα Live Without Bullying/Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό και τις υπηρεσίες του, αλλά και να δοθούν χρήσιμες και ουσιώδεις οδηγίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση εκφοβιστικών συμπεριφορών.


Με αφορμή την εκστρατεία που ξεκίνησε, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ανέφερε: «Η ευθύνη που όλοι φέρουμε απέναντι στα παιδιά, τόσο σε σχέση με την προστασία τους, όσο και με τη διαμόρφωση σωστών προσωπικοτήτων είναι μεγάλη. Έχουμε χρέος, ο καθένας από τη θέση του, να προλαμβάνουμε απειλητικά για τη νεολαία φαινόμενα. Με πλήρη επίγνωση του ρόλου μας, ως Δημοτική Αρχή, προσπαθούμε να οικοδομήσουμε γερά θεμέλια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε κρίσιμα ζητήματα. Η λειτουργία του Εθελοντικού Συμβουλευτικού Σταθμού Εφήβων, οι ειδικές παρουσιάσεις για το AIDS και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οι δράσεις προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, αλλά και η εν εξελίξει δράση για τον εκφοβισμό είναι ενδεικτικά της κατεύθυνσης στην οποία κινούμαστε».




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.