Σε ειδική συνεδρίαση και πάντα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 217 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006), πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 14 Ιανουαρίου και ώρα 18.00, στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στους Ν. Επιβάτες, η παρουσίαση του Απολογισμού πεπραγμένων για το έτος 2018 της Δημοτικής Αρχής Θερμαϊκού από το Δήμαρχο, κ. Γιάννη Μαυρομάτη.
Μια συνεδρίαση που έδωσε την ευκαιρία να παρουσιαστεί, πέρα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Διοίκησης για τη χρονιά που προηγήθηκε και το σύνολο του έργου της, κατά τη διάρκεια της θητείας της, από το Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι  σήμερα.

Παρουσία δημοτικών και τοπικών συμβούλων, εκπροσώπων τοπικών φορέων και δημοτών, ο κ. Μαυρομάτης, αναφέρθηκε σε μια συστηματική καιεπίμονη προσπάθεια να αναστραφεί μια δυσοίωνη εικόνα, που παρουσίαζε ο Δήμος το 2014 και να μετατραπεί σε μια εικόνα υγιούς οικονομικής κατάστασης και ταχείας ανάπτυξης.
Προσπάθεια που, αντιμετωπίζοντας με σοβαρότητα, διορατικότητα και συνέπεια εδραιωμένα προβλήματα και υποχρεώσεις, όπως τα δάνεια άνω των 5,5 εκατ. ευρώ του 2013, η ζημία των σχεδόν 700.000,00 ευρώ στις δημοσιευμένες λογιστικές δαπάνες και η κατάταξη στους 17 δήμους πανελληνίως, με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, κρίνεται επιτυχημένη εκ του αποτελέσματος.
Ένα αποτέλεσμα, το οποίο συνοψίζεται:
·      Στην οικονομική εξυγίανση, με την κατοχύρωση μιας θέσης ανάμεσα στους 33 πιο εύρωστους οικονομικά δήμους της χώρας, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
·      Στο σταθερά αυξητικό ρυθμό τουριστικής επισκεψιμότητας, υπολογισμένο στο περίπου 10% ετησίως, βάσει δραστηριοποιούμενων στο Δήμο ξενοδοχειακών στοιχείων.
·      Στις χρηματοδοτήσεις έργων, ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ, που καθιστούν το Δήμο Θερμαϊκού έναν από τους πρώτους, αναφορικά με τις εντάξεις σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα κονδυλίων.

Κι ένα αποτέλεσμα,συνεπικουρούμενο από πληθώρα δράσεων στους τομείς της Κοινωνικής Πολιτικής, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, των Υποδομών.Που παρά τα μεγάλα εμπόδια που όρθωσε η θεομηνία του Σεπτεμβρίου του 2016, επετεύχθη, δικαιώνοντας τους κόπους της Δημοτικής Αρχής και τις ψήφους της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών, στις εκλογές του 2014.
Για τις εκτεταμένες και σαρωτικές καταστροφές, ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη όλων, που προκάλεσε η μανία της φύσης τότε, δεν παρέλειψε να κάνει λόγο ο Δήμαρχος Θερμαϊκού. Επισημαίνοντας την αστραπιαία κινητοποίηση του μηχανισμού του Δήμου, αναφέρθηκε στο σύνολο των ενεργειών για το έργο αποκατάστασηςτων ζημιών, που οδήγησαν σε σύντομο σχετικά χρόνο στο ορθοπόδισμά του.
Ενέργειες, που περιλαμβάνουν έργα αντιστήριξης στα πρανή στο Κέντρο Υγείας Ν. Μηχανιώνας, στο ΠΙΚΠΑ Αγ. Τριάδας και στο Αγνάντι Επανομής, συνολικής δαπάνης 6 εκατ. ευρώ, αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας, προϋπ. 700.000,00 ευρώ και ασφαλτικές αποκαταστάσεις στις Δ.Ε. Μηχανιώνας και Επανομής, προϋπ. 260.000,00 ευρώ, καθαρισμούς όλων των ρεμάτων, αλλά και κατασκευή τοπικού δικτύου απαγωγής υδάτων στους Ν. Επιβάτες, προϋπ. 30.000,00 ευρώ. Σε αυτά προστίθενται, επίσης, η αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου της Ν. Μηχανιώνας, δαπάνης 1,1 εκατ. ευρώ, μετην εγκατάσταση εργολάβου να αναμένεται άμεσα, η δημοπράτηση ασφαλτόστρωσης κατεστραμμένων από τη θεομηνία δρόμων, προϋπ. 1 εκατ. ευρώ, αλλά και το ποσό χρηματοδότησης των 8,8 εκατ. ευρώ, που εγκρίθηκε για την αποκατάσταση των πρανών στη Ν. Μηχανιώνα, στην παραλία Επανομής και στο δρόμο «Πάλιουρα».
Στο σημείο αυτό, αναφορά έγινε και στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου. Ένα θέμα ζωτικής σημασίας, η επιτακτική ανάγκη του οποίου είχε επισημανθεί από καιρόκαι επιβεβαιώθηκε με τις προαναφερθείσες καταστροφικές πλημμύρες. Με εντατική εργασία, συνεχόμενες επαφές και αδιάκοπη προσπάθεια τριών ολόκληρων χρόνων, η υδραυλική μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία των 14 ρεμάτων, προϋπ. 7.180.000,00 ευρώ, ολοκληρώθηκε.
Στη συνέχεια, ο κ. Μαυρομάτης, προχώρησε στην ανάλυση των αξόνων της πολιτικής του πορείας. Μιας πορείας, που εξαρχής έθεσε σαφή προσανατολισμό στην αντιμετώπιση προβλημάτων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των δημοτών, στην ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό.


Στον άξονα της Κοινωνικής Πολιτικής ιδιαίτερη μνεία έγινε:
·      Στις επτά (7) νέες δομές ΚΔΑΠ που δημιουργήθηκαν, παρέχοντας δυνατότητα φιλοξενίας σε 260 επιπλέον παιδιά, δημιουργώντας 25 νέες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας, τα έσοδα κατά 300.000,00 ευρώ.
·      Στη μέριμνα για τα ΑμΕΑ, με τη μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών και τη διεύρυνση του ποσοστού αναπηρίας από το 80% στο 67%, την προμήθεια κι εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού σε δύο παραλίες του Δήμου, τη διοργάνωση σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισηςκαι την ίδρυση, ολοκλήρωση του έργου και λειτουργίατου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στη Ν. Κερασιά, το Δεκέμβρη του 2018.
·      Στην οικονομική εφάπαξ ενίσχυση, μέχρι του ποσού των 600,00 ευρώ, σε άπορες οικογένειες του Δήμου.
·      Στις Κοινωνικές Δομές:Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Εστιατόριο – Συσσίτιο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Φροντιστήριο, στην Τράπεζα Ρουχισμού, αλλά στα Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας».
·      Στην ένταξη στο πρόγραμμα «Σχολικά γεύματα», εξασφαλίζοντας 1.200 γεύματα ημερησίως για μαθητές δημοτικών σχολείων.
·      Στη συμμετοχή στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), τα εγκαίνια του ΚΕΠ Υγείας, τη λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου και Εθελοντικού Συμβουλευτικού Σταθμού Εφήβων, αλλά και σε μια πληθώρα δράσεων σχετικών με την υγεία, όπως το Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας «Ρώτησε από Κοντά», οι δωρεάν ιατρικοί έλεγχοι και οι διαγνωστικές εξετάσεις και η διοργάνωση ενημερώσεων για όλες τις ηλικιακές ομάδες πολιτών.
·      Στη λειτουργία και τις συνεχείς δράσεις των οκτώ (8) ΚΑΠΗ του Δήμου.

Η βαρύτητα που δόθηκε στον τομέα της Καθαριότητας τονίστηκε, επίσης, από τον κ. Μαυρομάτη, παρουσιάζοντας μια συνολική προσπάθεια οργάνωσης της νευραλγικήςΥπηρεσίας, που ενδεικτικά περιλαμβάνει:
·      Την προμήθεια πέντε (5) απορριμματοφόρων, δαπάνης 500.000,00 ευρώ και 1300 κάδων καθαριότητας, 115 κάδων παραλίας και 45 επίστηλων.
·      Τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» για προμήθεια μηχανημάτων έργου, προϋπ. 200.000,00 ευρώ.
·      Την προμήθεια ενός (1) τράκτορα με απορριματοκιβώτιο από το Φο.Δ.Σ.Α.
·      Την ολοκλήρωση μελέτης διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
·      Την ένταξη του Δήμου στο Σταθμό Μεταφόρτωσης ΑπορριμμάτωνΘεσσαλονίκης, αλλά και ολοκλήρωση μελέτης για δημιουργία Σ.Μ.Α. Θερμαϊκού από το Φο.Δ.Σ.Α.

Μεγάλη επιτυχία αξιολογήθηκε και η πορεία του Δήμου στο ζήτημα της Ανακύκλωσης, αντικατοπτρισμένη στα ετήσια στοιχεία συλλεχθέντων ανακυκλώσιμων συσκευασιών. Στοιχεία, που παρουσίασαν αύξηση 62% από το 2014 μέχρι και το 2018.

Συνεχίζοντας με θέματα στον τομέα της Καθημερινότητας και του Περιβάλλοντος, αναφορά έγινε στα άνω των 8 εκατ. ευρώ εγκεκριμένα έργα ύδρευσης και αξιοποίησης υδάτινων πόρων, με στόχο τόσο την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και την υγεία της τοπικής κοινωνίας, δημιουργώντας παράλληλα υποδομές σύγχρονες και ασφαλείς.

Ενδεικτικά αναφέρονται:
·           Επέκταση και αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Αγ. Τριάδας και Ν. Επιβατών, προϋπ. 2 εκατ. ευρώ.
·           Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Ν. Μηχανιώνας, προϋπ. 1.520.000,00 ευρώ.
·           Συστήματα τηλεελέγχου σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού του δικτύου ύδρευσης στις Δ.Κ. Περαίας και Ν. επιβατών, προϋπ. 1.406.643,60 ευρώ.
·           Δίκτυο ύδρευσης Μεσημερίου, προϋπ. 1,5 εκατ. ευρώ και αποχετευτικό Μεσημερίου, προϋπ. 6 εκατ. ευρώ.
·           Εκσυγχρονισμός δικτύων ύδρευσης για την αντιμετώπιση της λειψυδρία της Επανομής, προϋπ. 400.000,00 ευρώ.
·           Ψηφιοποίηση δικτύων ύδρευσης, 98.000,00 ευρώ.

Αναμφισβήτητης σημασίας για το Δήμο θεωρήθηκε, φυσικά, και το μεγαλόπνοο έργο του εκσυγχρονισμού, μέσω της αντικατάστασής του με φωτιστικά σώματα τύπου LED, του πεπαλαιωμένου δημοτικού ηλεκτροφωτιστικού δικτύου. Έργο, συνολικού προϋπ. 3.3 εκατ. ευρώ, απόλυτα εναρμονισμένομε τις επιταγές της Ε.Ε., που υπόσχεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων προς όφελος του τόπου και το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα προβλήματα που κλήθηκε να επιλύσει η Δημοτική Αρχή Θερμαϊκού, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της, ήταν και η βελτίωση του οδικού δικτύου, με τις παρεμβάσεις και έργα ασφαλτοστρώσεων, συντήρησης, πεζοδρόμησης και πλακοστρώσεων να πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, σε όλες τις περιοχές, προκειμένου να αναβαθμιστεί η καθημερινότητα των πολιτών και να βελτιωθούν οι συνθήκες, αφενός της επιχειρηματικότητας και αφετέρου της τουριστικής επισκεψιμότητας.


Αναφορικά δε, με την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, η τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για ενίσχυση των υφιστάμενων σχολικών μονάδων, αποτυπώθηκε στην ανέγερση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας, προϋπ. 4,5 εκατ. ευρώ, την αποπεράτωση του 9ου Νηπιαγωγείου Περαίας, προϋπ. 590.000,00 ευρώ, στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θερμαϊκού, αλλά και στην ίδρυση Γυμνασίου στο Μεσημέρι.

Βάρος, επίσης, δόθηκε στη συντήρηση των υφιστάμενων δομών, με χαρακτηριστική αναφορά στην ένταξη στο Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» της συντήρησης 20 σχολικών κτιρίων του Δήμου, δαπάνης 528.000,00 ευρώ και της προμήθειας 10 νέων παιδικών χαρών, προϋπ. 225.000,00 ευρώ, στην αναβάθμιση και κατασκευή νέων αθλητικών χώρων σε κάθε Δημοτική και Τοπική Κοινότητα, αλλά και στις ποικίλες πολιτιστικές δράσεις και γιορτές.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου της Διοίκησης Θερμαϊκού, ο κ. Μαυρομάτης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μειώσεις δημοτικών τελών, αλλά και στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο 2015 – 2018 και περιλαμβάνουν:
·      Κατά 50% μείωση των δημοτικών τελών σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες (πολύτεκνες-τρίτεκνες οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, ΑμΕΑ), μέχρι 46,5% των τελών στους κοινόχρηστους χώρους, και μέχρι 12%σε αιγιαλό και παραλία.
·      Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις σε θέματα, όπως απαλλαγή των νέων επαγγελματιών από τέλη κοινόχρηστου χώρου για το έτος έναρξης της δραστηριότητάς τους, μειώσεις σε εισοδηματικά όρια και αναπροσαρμογή του ποσοστού αναπηρίας των ΑμΕΑ από 80% σε 67%, για αύξηση των ωφελούμενων.
·      Μείωση 9% στα δημοτικά τέλη για όλα τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, μέσα στα δύο τελευταία χρόνια.

Εν συνεχεία, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, παρουσίασε μια ποσοστιαία εικόνα του συνόλου των έργων, προϋπ. 65.635.908,17 ευρώ, της περιόδου 2014 – 2018. Σύμφωνα με αυτήν:
·      Το 35% εξ αυτών έχει ολοκληρωθεί (προϋπ. 22.970.358,37 ευρώ).
·      Το 34% είτε έχει λάβει έγκριση χρηματοδότησης, είτε βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης (προϋπ. 22.093.821,22 ευρώ).
·      Το 15% βρίσκεται σε εξέλιξη (9.807.963,67 ευρώ).
·      Για το 14% έχει γίνει υποβολή πρότασης/φακέλου χρηματοδότησης (8.979.590,00 ευρώ).
·      Για το 1% έχει ολοκληρωθεί ή δημοπρατηθεί η μελέτη (προϋπ. 701.835,81 ευρώ).
·      Στο 1% έχει εγκατασταθεί εργολάβος (1.082.339,10 ευρώ).

Ολοκληρώνοντας,ευχαρίστησε συνεργάτες, υπαλλήλους του Δήμου και όλους όσοι συνέβαλαν στηνεπιτυχημένη και ανοδική πορεία του Δήμου, δίχως την πολύτιμη βοήθεια των οποίων το αποτέλεσμα, αναμφίβολα, δεν θα ήταν το σημερινό. 



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.