Σε μια πρωτοβουλία του Δήμου Θερμαϊκού και της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης, εκδήλωση διοργανώνεται με θέμα «Η Ίμβρος σήμερα ανταμώνει με τη Νέα Μηχανιώνα» για το Σάββατο 30 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου της Ν. Μηχανιώνας, με ώρα έναρξης τις 19.00.

Κατά τη διάρκειά της, μέσα από ομιλίες, βιντεοπροβολές και μουσικοχορευτικά δρώμενα επιχειρείται να ξετυλιχθεί το κουβάρι της ιστορίας, να πραγματοποιηθεί μια αναδρομή στα ήθη και τα έθιμα των δύο περιοχών και να τονισθούν οι κοινές πολιτισμικές ρίζες και οι άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ των κατοίκων τους, πάντα με συνεκτικό στοιχείο την προσφυγιά.

Μια προσπάθεια που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών, καθοδηγούμενο από την πεποίθηση ότι η μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού αποτελεί ιερό και επιβεβλημένο καθήκον, προκειμένου να διασωθεί η πολιτιστική κληρονομιά από τον αφανισμό και να διατηρηθεί η μνήμη, γλιτώνοντας το σκοτάδι της λησμονιάς.

Ενέργειες στις οποίες περιλαμβάνονται διοργανώσεις ενημερωτικών ημερίδων και ομιλιών, έκδοση φυλλαδίων, οδηγών και βιβλίων, αλλά και θεσμοθέτηση εκδηλώσεων για απότιση φόρου τιμής στους προγόνους και ενδυνάμωση των συνδετικών δεσμών με το παρελθόν και ισχυροποίηση της συλλογικής ταυτότητας.

Κάτι που επιδιώκεται και με την εκδήλωση του Σαββάτου, στην οποία, σύμφωνα με το Δήμαρχο Θερμαϊκού, κ. Γιάννη Μαυρομάτη: «Ανταμώνουν οι θύμισες και οι στοχασμοί με το γαλάζιο του Αιγαίου, ανταμώνουν οι θύμισες με το βάρος της νοσταλγίας, ανταμώνουν οι στοχασμοί για τις παραξενιές της ζωής, ανταμώνουν τα δάκρυα με τα χαμόγελα. Μα πιο πολύ ανταμώνει η καρδιά με την πατρίδα. Κι ακόμη πιο πολύ ανταμώνει η Ίμβρος με τη Μηχανιώνα. Και η κοινή συνιστώσα; Η κοινή αφετηρία και τέρμα; Η ΠΑΤΡΙΔΑ!».



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.