του ακτιβιστή

Πιθανολογώ πως πολλοί έχουμε ακούσει για το Bitcoin, αρκετοί έχουμε διαβάσει ειδήσεις και άρθρα σχετικά με την ραγδαία αύξηση της τιμής του, λίγοι έχουμε ενημερωθεί γι'αυτό το ψηφιακό νόμισμα και τα κρυπτονομίσματα και ελάχιστοι γνωρίζουν για το blockchain.
Χωρίς να είμαι ειδικός και μη θέλοντας να προβάλλω γνώσεις που δεν κατέχω, θα επιχειρήσω όμως να μεταφέρω σ΄αυτό το ποστ τον ενθουσιασμό αλλά και τους προβληματισμούς μου σχετικά με την "μαμά - εφαρμογή - σύστημα" που δημιούργησε τα κρυπτονομίσματα και προβλέπεται να φέρει τη νέα επανάσταση στη ζωή μας τα αμέσως προσεχή χρόνια.

Blockchain

Η δημιουργία του Blockchain προήλθε από την κάλυψη μιας ανάγκης, που ως φαίνεται αδυνατούν να καλύψουν όλες σχεδόν οι οργανωμένες δομές της κοινωνίας μας έως τα σήμερα.
Ας υποθέσουμε πως καταστρέφονται από πυρκαγιά ή εκτεταμένη δολιοφθορά ίσως εξαιτίας πολεμικών επιχειρήσεων, τα αρχεία του κράτους που πιστοποιούν την ταυτότητα των πολιτών του.
Οι τράπεζες, το ληξιαρχείο ή κατ' επέκταση το κράτος που πιστοποιεί την ταυτότητα και την ύπαρξη των πολιτών του και την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής κρατάει τα αρχεία του σε σκονισμένα υπόγεια μέσα από τόνους εγγράφων από χαρτί. Αν αυτά καταστραφούν τότε όλα είναι στον αέρα. Ποιός μπορεί να αποδείξει τί;
 Ο αλγόριθμος του blockchain κάνει την ίδια δουλειά αλλά το πραγματοποιεί αυτό χρησιμοποιώντας μαθηματικά και χωρίς να χρησιμοποιεί χαρτιά και ερμάρια με ντοσιέ και πιστοποιητικά.


Ένα block (τουβλάκι) είναι ένα αρχείο στην αλυσίδα που περιέχει δεδομένα και επικυρώσεις συναλλαγών.
Κάθε συναλλαγή πιστοποιείται όχι από μια κεντρική υπηρεσία αλλά από χιλιάδες υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Ο ευάλωτος ανθρώπινος παράγοντας δεν είναι μέλος αυτής της διαδικασίας.
Παραδείγματος χάριν το Bitcoin είναι μια τράπεζα χωρίς όμως να υπάρχει τράπεζα.
Μπορείς για παράδειγμα να φτιάξεις κτηματολόγιο χωρίς το κτηματολόγιο. Να δημιουργήσεις ένα ebay χωρίς όμως να έχεις ebay.

Το blockchain αναμένεται πως θα αλλάξει πλήρως την ζωή μας μέχρι το 2030, όπου προβλέπεται να ζούμε σε έναν εντελώς καινούργιο κόσμο. Γνώστες ισχυρίζονται ότι μπαίνει η κοινωνία μας στην 4η βιομηχανική επανάσταση (ατμός, βιομηχανία, υπολογιστές - ίντερνετ, blockchain).
Θεωρείται πως πρόκειται για τη νέα επανάσταση που δεν μπορούμε ακόμα να προβλέψουμε ποια θα είναι η πραγματικά μεγαλύτερη εφαρμογή του.

Μπορούμε όμως να φανταστούμε το blockchain  σαν ένα μεγάλο ψηφιακό βιβλίο που δεν φαίνεται αλλά υπάρχει και συνδέει όλο τον κόσμο (όπως είναι το ίντερνετ σήμερα).

Το blockchain αποθηκεύει μόνιμα πληροφορίες σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Αυτό όχι μόνο αποκεντρώνει τις πληροφορίες αλλά και τις διανέμει (κάτι σαν το παλαιότερο peer to peer).


Πώς μπορεί όμως να παραμείνει ασφαλές και προστατευμένο από τους χάκερς ;
Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται πως η προστασία του είναι οι εκατομμύρια χρήστες του. Καθίσταται δύσκολο για ένα άτομο να καταλύσει το δίκτυο ή να το αλλοιώσει. (μια μεγάλη ομάδα όμως ;; )
Τα πολλά άτομα που τρέχουν το σύστημα χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους για να κρατούν πληθώρα αρχείων που θα υποβάλλονται από άλλους χρήστες.
Τα αρχεία είναι τα blocks.
Κάθε blog έχει χρονική σήμανση και έναν σύνδεσμο σε προηγούμενο block, σχηματίζοντας μια χρονολογική αλυσίδα.
Μπορείς να το δεις και να προσθέσεις αρχεία (τουβλάκια δηλ) αλλά δεν μπορείς να αλλάξεις τις πληροφορίες που υπάρχουν ήδη.
Άρα είναι μια τεχνολογία που δεν γουστάρει και δεν επιδέχεται ηγέτες.
Κι αν αναπτυχθεί πλήρως μάλλον θα αμφισβητήσει πολλά μονοπώλια.

Κρυπτονομίσματα - Bitcoin

Η πρώτη εφαρμογή του blogchain είναι τα κρυπτονομίσματα.
Η ανάπτυξή τους βασίζεται σ' αυτή την ιδέα της εμπιστοσύνης.
Ξεκίνησαν πολύ πρόσφατα. Εμφανίστηκαν αμέσως μετά την πτώση της Lehman Brothers και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος παγκόσμια.
Το 2009 το πλέον διαδεδομένο κρυπτονόμισμα ήταν το Bitcoin.

Τί όμως είναι το Bitcoin ?

Το Bitcoin είναι το πρώτο αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα (ή ψηφιακό νόμισμα), που μας επιτρέπει να κάνουμε άμεσα συναλλαγές χωρίς την ανάγκη χρήσης του κλασσικού τραπεζικού συστήματος.
Δηλαδή δεν χρειάζεται κανείς να έχει κανείς τραπεζικό λογαριασμό για να συναλλαχθεί με το Bitcoin.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει μια εφαρμογή, η οποία ονομάζεται “πορτοφόλι Bitcoin” ή bitcoin wallet (στον υπολογιστή του, στο κινητό του ή Online), για να στείλει μικρά ή μεγάλα ποσά σε κάποιον άλλο χρήστη.
Όπως τα websites μας επέτρεψαν να διαβάσουμε ειδήσεις δωρεάν, το email μας επέτρεψε να στέλνουμε δωρεάν γράμματα, το Skype & το Viber μας επέτρεψαν να κάνουμε δωρεάν κλήσεις έτι και  το bitcoin μας επιτρέπει να αποστέλλουμε χρήματα παντού στον κόσμο, με ελάχιστη χρέωση, άμεσα και μάλιστα χωρίς κανέναν να ελέγχει την συναλλαγή μας.

Είναι το Bitcoin νόμιμο ?

Από νομικής άποψης τα κρυπτονομίσματα επίσης δεν θεωρούνται συμβατικά χρήματα καθώς δεν εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες κρατών.
Άρα, τα εικονικά νομίσματα δεν εμπίπτουν στην έννοια του χρήματος ή κάποιου αναγνωρισμένου νομίσματος.
Από νομικής άποψης λοιπόν το bitcoin αποτελεί ουσιαστικά ένα μέσο πληρωμής, στο οποίο συμφωνείται συμβατικά η αποδοχή μιας ισοτιμίας μεταξύ των συναλλασσομένων.
Άρα εφόσον οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην συναλλαγή το αποδέχονται ως μέσο εξόφλησης, θεωρείται αποδεκτό.

Τι είναι τα κρυπτονομίσματα;

Ο τρόπος λειτουργίας και ο κώδικας προγραμματισμού του Bitcoin έγινε διαθέσιμος στον ευρύ κόσμο από κάποιον Satoshi Nakamoto, περίπου το 2008 και διαδόθηκε γρήγορα μέσα από forum και το internet.
Είχαν γίνει και άλλες προσπάθειες στο παρελθόν να δημιουργηθεί ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα και πάντα υπήρχαν προβλήματα ασφάλειας, διαθεσιμότητας του δικτύου, αυθεντικότητας του νομίσματος κλπ.
Όταν ο φερόμενος ως Satoshi Nakamoto δημοσίευσε το “Bitcoin Whitepaper” υποστήριζε ότι αντιμετώπισε όλα αυτά τα προβλήματα του παρελθόντος και διέθεσε τον κώδικα του και το σύστημα του με “ανοικτό κώδικα” για να βελτιστοποιηθεί αν χρειαστεί από την κοινότητα των προγραμματιστών.
Να σημειωθεί ότι δεν βρέθηκε ποτέ ποιος πραγματικά ήταν ο Satoshi Nakamoto, παρόλο που πολλοί προσπάθησαν να διεκδικήσουν την ταυτότητα του.
Μετά την επιτυχία του Bitcoin τα τελευταία χρόνια, αρκετές άλλες κοινότητες άλλαξαν τον αρχικό κώδικα και δημιουργήσανε με την ίδια λογική και άλλα κρυπτονομίσματα.
Λέγονται κρυπτονομίσματα διότι η λογική της ασφάλειας τους και της επαλήθευσης των συναλλαγών γίνεται με κρυπτογράφηση των δεδομένων.

Πως μπορώ να κάνω συναλλαγές σε Bitcoins ή άλλα κρυπτονομίσματα ? 


Τα κρυπτονομίσματα δεν ανήκουν σε κάποια τράπεζα. Παρόλα αυτά όμως σου δίνουν τη δυνατότητα να αγοράσεις, να πουλήσεις και να μεταφέρεις χρήμα, που θα χρησιμοποιήσεις εύκολα για τις συναλλαγές σου σε καταστήματα κάθε είδους, ακόμη και σε πανεπιστήμια πληρώνοντας δίδακτρα σπουδών, δικηγορικά γραφεία ή και τουριστικές επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο.


Μπορείτε απλά να απευθυνθείτε σε ένα ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων, τα οποία ταχέως αναπτύσσονται ακόμα και στη χώρα μας.

Περισσότερα από 17 ΑΤΜ λειτουργούν στην Ελλάδα, δύο από τα οποία στη Θεσσαλονίκη, το ένα στην Αναγεννήσεως 7, κοντά στα Δικαστήρια. Δύο λειτουργούν στην Αθήνα, και από ένα στην Πάτρα, Λάρισα, Μύκονο, Καλαμάτα και Κρήτη.


Πηγές που συνέβαλαν στη δημιουργία του παρόντος ενημερωτικού άρθρου:

https://webtv.ert.gr/ert1/ert-report/06mar2019-ert-report/
https://www.newmoney.gr/agores/369298-ola-osa-de-sas-lene-gia-ta-kriptonomismata
http://www.capital.gr/me-apopsi/3272145/bitcoin-kai-kruptonomismata
http://www.kathimerini.gr/982852/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ay3anontai-kai-plh8ainoyn-ta-atm-kryptonomismatwn
https://mikemingos.gr/11436-ti-ine-to-bitcoin-ke-pos-boro-na-to-chrisimopiiso/



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.