Οι τεχνολογικές εφαρμογές μπορούν να βοηθήσουν τον μελισσοκομικό τομέα της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες προκλήσεις που δέχεται είναι το συμπέρασμα από το πρόσφατο συνέδριο Digital4Bees που πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία και στο οποίο συμμετείχαν η επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Mariya Gabriel, και ο επίτροπος Γεωργίας, Phil Hogan.

Η επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας τόνισε ότι «οι ψηφιακές τεχνολογίες παρουσιάζουν νέες ευκαιρίες στον τομέα της μελισσοκομίας για να εξασφαλίσουν στενότερη συνεργασία, πιο δημιουργικές λύσεις, πιο έξυπνη και επιτυχημένη παραγωγή μελιού στην ΕΕ. Ο Phil Hogan ανέφερε ότι «έχουμε λάβει σοβαρά υπόψη το θέμα της υγείας των μελισσών, δεδομένης της δραματικής μείωσης των πληθυσμών των μελισσών και άλλων άγριων επικονιαστών εντόμων, που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτό αποτελεί πραγματικό λόγο ανησυχίας, γιατί οι μέλισσες αποτελούν ζωτικό μέρος των υγειών οικοσυστημάτων και κρίσιμης σημασίας για τη βιωσιμότητα της γεωργίας μας».

Η ψηφιοποίηση στη μελισσοκομία μπορεί να ενισχυθεί στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ

Για να μπορέσει να βελτιωθεί η παραπάνω κατάσταση, σύμφωνα με τον επίτροπο Γεωργίας, η νέα ΚΑΠ θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για ψηφιακές εφαρμογές, καθώς τα κράτη-μέλη θα έχουν την ευκαιρία να θεσπίσουν πιο στοχευμένα προγράμματα στήριξης για τους μελισσοκομικούς τομείς στο πλαίσιο των εθνικών στρατηγικών τους σχεδίων. Οι εθνικές αρχές θα είναι, επίσης, ελεύθερες να θεσπίσουν ειδικά μέτρα για τη βελτίωση των γενικών συνθηκών και της εμπορίας των μελισσοκομικών προϊόντων όπως το μέλι, τον βασιλικό πολτό, το κερί μέλισσας, την πρόπολη και τη γύρη.

Εκτός, όμως, από τη βοήθεια που θα παρέχει η νέα ΚΑΠ, ο επίτροπος Hogan μίλησε και για τις δραστηριότητες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η EIP-AGRI προωθεί καινοτόμα έργα, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα δρομολογήσει μία ομάδα εστίασης για την υγεία των μελισσών, συγκεντρώνοντας 20 εμπειρογνώμονες που θα εξετάσουν πώς μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της μελισσοκομίας έναντι προκλήσεων, όπως παρασίτων και ασθενειών. Επίσης, αναφέρθηκε και στο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ «Horizon 2020», το οποίο έχει χρηματοδοτήσει έργα που επικεντρώνονται στην εξεύρεση τεχνολογικών λύσεων για ορισμένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του τομέα.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.