Με εκπροσώπους των ομάδων πολιτικής προστασίας συναντήθηκε ο π. Υφυπουργός Δημ. Βαρτζόπουλος. Στον απόηχο της πρόσφατης εκατόμβης τέθηκαν από τους εθελοντές πολλά και ουσιαστικά θέματα επί τάπητος:

Κατ´ αρχήν η απόλυτος ανάγκη ύπαρξης λεπτομερών και σύγχρονων σχεδίων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ανά Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με βάση το δημοτικό διαμέρισμα και εναλλακτικές εκδοχές επέκτασης και βαρύτητας. 
Τα σχέδια αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν με σαφήνεια τις δράσεις πρόληψης, την ροή της ενημέρωσης επί τη εμφανίσει συμβάντος, την αυστηρά ιεραρχία λήψεως και μεταδόσεως εντολών. 
Η πολιτική ηγεσία επιβλέπουσα την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και οι δημοτικοί άρχοντες είναι υπόλογοι για την εκπόνηση, την εκπαίδευση, τον έλεγχο ετοιμότητας εφαρμογής και φυσικά την πιστή εκτέλεση των σχεδίων ενεργειών.
Στα σχέδια αυτά καθοριστική και αναντικατάστατη είναι η ύπαρξη και συμμετοχή των εθελοντών. 
Ο ακριβής ρόλος τους σε όλα τα στάδια της πρόληψης και δράσης , η τυποποιημένη και τακτικά πιστοποιουμένη επάρκεια και ετοιμότητά τους, η ύπαρξη επαρκούς σε ποσότητα και ποιότητα συντήρησης εξοπλισμού, η επαρκής κατά συνέπειαν και τυποποιημένη χρηματοδότησή τους, είναι προϋποθέσεις εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχία. 

Ο κ. Βαρτζόπουλος παρατήρησε, ότι η κοινωνική προσφορά είναι εξ ορισμού ανιδιοτελής αλλά πρέπει, να αναγνωρίζεται και να υποστηρίζεται. Πέραν την απαραίτητης χρηματοδότησης για την διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ομάδων, επιβάλλεται η κάλυψη από τακτικούς πόρους των λειτουργικών εξόδων επέμβασης, η ασφάλεια ατυχημάτων, η διευκόλυνση των εργασιακών τους συνθηκών, ώστε να ευοδώνεται ο εθελοντισμός.

Δυστυχώς όμως τα περισσότερα των ως άνω είναι ακόμη επιθυμία και όνειρο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.