του ακτιβιστή

Γενικά, εντελώς υποκειμενικά και φυσικά αφοριστικά ουδέποτε εμπιστεύομαι τις σφυγμομετρήσεις της "κοινής γνώμης" που κατά καιρούς εμφανίζονται. Συνήθως μετά από παραγγελία των ενδιαφερομένων. Και πολύ συχνά με αποτελέσματα που τους προκαλούν μια πρώιμη ευφορία, ειδικά όταν αφορούν την αναγνωρισιμότητα, την εκλογιμότητα ή την επίδρασή τους στο εκάστοτε εκλογικό σώμα.
Δεν  νομίζω πως χρειάζεται να επεκταθώ σε τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις και gallops, παραμένουν νωπά ακόμα στη μνήμη μας τα λεγόμενα των μεγάλων δημοσκόπων (από ακριβοπληρωμένες εταιρίες ) για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του '15 και πόσο έξω έπεσαν.

Πολύ δε περισσότερο δεν δέχομαι την "δήθεν" αντικειμενικότητα των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιούνται διαδικτυακά τις μέρες αυτές με αντικείμενο την δημοφιλία των υποψηφίων δημάρχων στον δήμο Θερμαϊκού. Και αυτό γιατί
  1. δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος για την αντικειμενικότητα των διαχειριστών
  2. δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για την μία και μοναδική ψήφο των συμμετεχόντων
  3. δεν μπορεί να διασφαλιστεί το ποιοί πραγματικά συμμετέχουν στην ψηφοφορία (γεωγραφικά, ηλικιακά, κλπ) και 
  4. δεν γνωρίζουμε ποιό ποσοστό του εκλογικού σώματος πραγματικά αντιπροσωπεύουν.
Φυσικά θεωρώ πως έχουν το ενδιαφέρον τους, κυρίως για τις συζητήσεις που αναπτύσσουν, έστω στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και στην πραγματική ζωή. Και γι' αυτό θα ανεβάσω σε λίγες μέρες ένα poll που θέλω να πιστεύω (παρ'όλες τις αρνητικές παραδοχές που προανέφερα) ότι θα μπορέσει να δώσει γεύση εκλογικού αποτελέσματος, εξαιτίας της εκτεταμένης απήχησης και επισκεψιμότητας του ακτιβιστή. Μάλιστα ένας ακόμη λόγος που ενδεχόμενα θα είναι περισσότερο αξιόπιστο, από τα ήδη "τρέχοντα" τώρα, έγκειται στο ότι θα τρέχει ταυτόχρονα στις μεγαλύτερες ομάδες του facebook που έχουν αναφορά κύρια στην περιοχή του Θερμαϊκού. Και αναφέρομαι στα:
ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΠΕΡΑΙΑ το στολίδι του Θερμαϊκού
ΠΕΡΑΙΑ η θέα της Θεσσαλονίκης
Και φυσικά θα είναι ευπρόσδεκτοι να το φιλοξενήσουν και οι διαχειριστές άλλων ομάδων και σελίδων του Θερμαϊκού, ώστε να διασφαλιστεί - κατά το δυνατόν - η μεγαλύτερη συμμετοχή φίλων και η ευρύτερη πιθανή αξιοπιστία ( ;;; ).

Και επειδή, όπως προείπα αφορμή για το σημερινό ποστ αποτέλεσαν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων από δύο ιστοσελίδες, να τα δημοσιοποιήσουμε για να αποκτήσετε άποψη και να διαπιστώσετε πόσο  μακριά (και αν είναι )από την πραγματικότητα:

Αποτελέσματα 1ης: Κατ' αυτό πέντε ήταν οι διεκδικητές δήμαρχοι (δεν συμπεριέλαβε τους Μώραλη Ντίνα - "Λαϊκή Συσπείρωση", Καπλάνη Δημήτρη - "Το μέλλον τώρα" και Τζέκο Θεόδωρο - "Συμμετέχω"). Το πραγματοποίησε νεότευκτη ιστοσελίδα της περιοχής, συμμετείχαν 510 και έλαβαν:

Χατζηβαλάσης Γιώργος 146 και 28,6%
Τσαμασλής Γιώργος       109 και  21,4%
Μαυρομάτης Γιάννης     106 και  20,8%
Παράσχου Νίκος             103 και 20,2%
Καψάλας Συμεών             46  και  9,0%

Αποτελέσματα 2ης: Πρόκειται για ιστοσελίδα με υψηλή επισκεψιμότητα αλλά όχι τοπικής εστίασης, που βρίσκεται σε εξέλιξη (δεν έχει κλείσει και προφανώς τα αποτελέσματά της δεν είναι τελικά). Δεν δίνει το αριθμό των συμμετεχόντων αλλά δίνει ποσοστά των διεκδικητών:

Τσαμασλής Γιώργος      35%
Μαυρομάτης Γιάννης    28%
Καπλάνης Δημήτρης     18%
Παράσχου Νίκος            5%
Καψάλας Συμεών           5%
Χατζηβαλάσης Γιώργος  4%
Μώραλη Ντίνα                4%
Τζέκος Θόδωρος              4%

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.