Με την ευλογία του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, εκπροσωπούμενο από το Μητροπολίτη Μηλίτου, κ. Απόστολο και σε μια σύμπραξη δυνάμεων του Δήμου Θερμαϊκού με την Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης, εκτυλίχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 30 Μαρτίου, εκδήλωση αντάμωσης της Ίμβρου με τη Ν. Μηχανιώνα, με τις μνήμες να ξυπνούν, κατακλύζοντας όσους παρευρέθηκαν στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου της Ν. Μηχανιώνας.

Με τις κοινές πολιτισμικές ρίζες να διαμορφώνουν ισχυρούς δεσμούς και την προσφυγιά να καθίσταται σημείο αναφοράς, επιχειρήθηκε η διερεύνηση ενωτικών στοιχείων μεταξύ των κατοίκων των δύο περιοχών, η ανάδειξη του πλούτου και της πολυμορφίας της πολιτιστικής προσφοράς, η εδραίωση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης ζωντανής και αναλλοίωτης.

Μέσα από ομιλίες των Δημάρχου Θερμαϊκού, κ. Γιάννη Μαυρομάτη, Προέδρου της Ιμβριακής Ένωσης, κ. Παύλου Σταμάτη και Αρχαιολόγου, κας. Κυριακής Αλμπάνη, αλλά και την προβολή βίντεο το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίχθηκε, ενώ τα μουσικοχορευτικά δρώμενα που πλαισίωσαν την εκδήλωση πραγματοποίησαν νοσταλγική αναδρομή στα ήθη και τα έθιμα των δύο περιοχών.

Μια αναδρομή που καθίσταται βασικό βήμα προς την τόνωση και ενδυνάμωση του πολιτιστικού χαρακτήρα όλων των περιοχών του Δήμου Θερμαϊκού και τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης. Κατεύθυνση προς την οποία κινείται η σημερινή Διοίκηση Θερμαϊκού από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, επιδιώκοντας με τακτικές ημερίδες και ομιλίες, την έκδοση φυλλαδίων, οδηγών και βιβλίων, τη θεσμοθέτηση εκδηλώσεων μνήμης και τη δρομολόγηση έργων την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Έργα, όπως:
·      H δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας & Θάλασσας στο κτίριο «ΔΙΑΣ» στη Ν. Μηχανιώνα, π/υ 2.500.000,00 ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ.
·      Η αποπεράτωση του Πολιτιστικού Κέντρου Περαίας, π/υ 1.350.000,00 ευρώ, του οποίου αναμένεται η δημοπράτηση.
·      Η δημιουργία Κέντρου Μικρασιατικού Ελληνισμού στη Ν. Μηχανιώνα, που αποτελεί νέο στόχο της Δημοτικής Αρχής.


Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα γλυκιάς νοσταλγίας, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου, κ. Γραμματάς Χάκης, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Μητροπολίτης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς, κκ. Ιουστίνος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, κα. Πατουλίδου, ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, κ. Αναστασιάδης, μέλη της Διοίκησης Θερμαϊκού και των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Στρατού.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.