Η γενική εικόνα σήμερα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στη χώρα μας είναι η εξής:

- Στον πράσινο κάδο για τα σύμμεικτα πηγαίνει το 90% των απορριμμάτων,
- Στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας το υπόλοιπο 10%
- Τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) έχουν μια αποδοτικότητα περίπου 50%
- Συνεπώς υπόλειμμα για ταφή σε ΧΥΤΑ 90%+5%=95%
- Κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων περίπου 210€/τόνο. Στις χώρες με καλές πρακτικές, που κάνουν σωστή Διαλογή στην Πηγή, το αντίστοιχο κόστος είναι πχ στην Αυστρία 35€/τόνος.

Η αναφορά είναι στα Αστικά Στερεά Απόβλητα και όχι στα βιομηχανικά και εμπορικά. Η εικόνα είναι τραγική, μη βιώσιμη.

Η κοινοτική οδηγία, που έχει ενσωματωθεί πλέον στο εθνικό δίκαιο και στο Εθνικό Σχέδιο (ΕΣΔΑ), απαιτεί ως το 2020 μείωση των ποσοτήτων των απορριμμάτων κατά 50% με Διαλογή στην Πηγή και με 5+1 χωριστά ρεύματα.

Κάθε συζήτηση περί Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων/ΜΕΑ (εργοστάσια σύμμεικτων) σημαίνει πολύ απλά μη συμμόρφωση με τους κανόνες, σημαίνει κατασπατάληση εγχώριων πόρων, πρόστιμα, και φυσικά τεράστια δημοτικά τέλη για 27-35 χρόνια για τη συντήρηση των εργοστασίων/ΜΕΑ. Και φυσικά δράσεις που μονίμως θα είναι μη επιλέξιμες και μη χρηματοδοτήσιμες από κοινοτικά προγράμματα. Εντελώς εκτός τόπου και χρόνου.

Συμπέρασμα: συνεχίζουμε να συμπεριφερόμαστε σαν απροσάρμοστοι και αστοιχείωτοι, που μας αφήνει παντελώς αδιάφορους το τι θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Αυτή είναι η γενική μας εικόνα, με πολύ μικρές αποκλίσεις.

Ας αναλογιστούμε όλοι, υποψήφιοι και ψηφοφόροι, τι κάνουμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, πράττοντας ανάλογα.


Λαμία, 3/5/2019

Στέφανος Σταμέλλος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.