Με ένα ανυπόγραφο άρθρο-αναδρομή στον πολιτικό βίο του Γιώργου Τσαμασλή, υποψήφιου δήμαρχου Θερμαϊκού, που μόνο κολακευτικό δεν μπορεί να θεωρηθεί, κυκλοφορεί το αυριανό free press φύλλο της Σαββατιάτικης "Καρφίτσας".
Επειδή θεωρούμε ότι θα συζητηθεί και θα αποτελέσει σημείο κρίσεων, εντάσεως και αντιπαραθέσεων, δημιουργώντας όξυνση στην προεκλογική περίοδο, το αναδημοσιεύουμε αυτούσιο, αφού φυσικά πρόθυμα θα φιλοξενήσουμε οποιαδήποτε διαφορετική άποψη:


H πτώση του αντιπερφερειάρχη στην αντιπολίτευση του δήμου Θερμαϊκού

Ήταν Νοέμβριος του 2013 όταν ο Γιώργος Τσαμασλής έπαιρνε την απόφαση να αλλάξει αυτοδιοικητικό στίβο και άφηνε πίσω του την περιφερειακή αυτοδιοίκηση για να διεκδικήσει το δήμο Θερμαϊκού. Ο άλλοτε αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης είχε παυτεί στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 προσωρινά από τα καθήκοντα του με απόφαση του τότε γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Αθανασίου Καρούντζου, λόγω της δίκης για την υπόθεση του δρόμου Θεσσαλονίκης – Ωραιοκάστρου, στην οποία ήταν κατηγορούμενος και τελικά αθωώθηκε. 

Σχεδόν ενάμιση μήνα αργότερα, στις αρχές Νοεμβρίου, επέστρεψε στη θέση του αντιπεριφερειάρχη, όμως μετά από λίγες ήμερες δήλωσε την πρόθεση του να συνεχίσει την σταδιοδρομία του στον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Στις δημοτικές εκλογές του 2014, ο Γιώργος Τσαμασλής, αναμετρήθηκε με τον Γιάννη Μαυρομάτη. Στον Α’ γύρο έλαβε ποσοστό 29,74%, έναντι 47,24% που συγκέντρωσε ο Γιάννης Μαυρομάτης – η διαφορά τους ήταν περίπου 4.000 ψήφοι. Στο Β΄ γύρο, ο κ. Τσαμασλής πήρε άλλους 200 ψήφους, με αποτέλεσμα ο δήμος Θερμαϊκού να πάει στα χέρια του Γιάννη Μαυρομάτη. 

Στην πενταετή θητεία του ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Τσαμασλής άσκησε δριμεία κριτική στο δήμαρχο, η οποία, όπως αποδείχτηκε, αποκρούστηκε από τη δημοτική αρχή με σειρά επιχειρημάτων. Μόνιμη στάση του ήταν η επιμονή του να βρίσκει επιχειρήματα κατά της διοίκησης. Όπως στην περίπτωση με την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού του δήμου, την οποία αρχικά υπερψήφισε, όπως και όλες τις σχετικές με το εν λόγω έργο αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ενώ αργότερα –άγνωστο γιατί– άλλαξε γνώμη. 

Ο Γιώργος Τσαμασλής ζήτησε, μεταξύ άλλων, την ακύρωση του διαγωνισμού για την τοποθέτηση λαμπτήρων LED, κόστους 3.632.828,00 ευρώ, παρότι αρχικά είχε υπερψηφίσει την εισήγηση της μελέτης και τις σχετικές αποφάσεις που πέρασαν από το δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα, ο διαγωνισμός είχε καταλήξει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που τελικά ενέκρινε το έργο δικαιώνοντας πλήρως τη διοίκηση Μαυρομάτη. Ακόμη μία περίπτωση είναι αυτή με την καθαριότητα. Στα δημοτικά συμβούλια του δήμου Θερμαϊκού, ο κ. Τσαμασλής υπερψήφισε τη σύμβαση με τον εργολάβο καθαριότητας και στη συνέχεια διέρρευσε ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών δεν γίνεται όπως πρέπει. 

Η συνήθεια της απουσίας 

Ο κ. Τσαμασλής μπορεί ναι μεν να εργάστηκε στον τομέα της καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα. Άλλωστε, όπως λένε κάποιοι παλιοί συνάδερφοι του, δεν είχε… πολλές σχέσεις με την υπηρεσία. Οι ίδιοι λέγανε πως αν ήθελες να βρεις τον Γιώργο Τσαμασλή, πιο πιθανό ήταν να τον συναντήσεις σε κάποιο ακριβό εστιατόριο του κέντρου, παρά στο χώρο εργασίας του! 

Αυτή η συνήθεια της… απουσίας πάντως, έμεινε και επί ημερών του ως αντιπολίτευση στο δήμο Θερμαϊκού. Όπως φαίνεται από τα πρακτικά των συνεδριάσεων, δεν είναι λίγες οι φορές που απουσίαζε από τη λήψη σοβαρών αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. 

Bon viveur 

Η σεμνή του καταγωγή από το Μεσημέρι Θεσσαλονίκης, δεν τον εμπόδισε να ζήσει ζωή «bon viveur» με ακριβά κουστούμια και αυτοκίνητα. Ο Γιώργος Τσαμασλής δεν έκρυψε ποτέ τα ακριβά του γούστα: φιρμάτα ρούχα και παπούτσια, πανάκριβα ρολόγια και πολλά… κυβικά! Πρόσφατα μάλιστα αντικατέστησε το Porsche Cayenne που οδηγούσε στο παρελθόν με μια διθέσια Μερσεντές. Είναι λάτρης της καλής ζωής, και όταν δεν βρίσκεται στα «στέκια» του κέντρου, συχνάζει στην ανατολική Θεσσαλονίκη. 

Επιμένει στην πολιτική του καριέρα 

Ο Γιώργος Τσαμασλής πάντως φαίνεται πως δεν αφήνει την πολιτική καριέρα. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2018 δήλωσε μέσω Facebook την πρόθεση του να κατέβει ξανά στις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει λάβει επίσημη στήριξη της ΝΔ, την οποία υποστηρίζει. 

Η σχέση του με το κόμμα άρχισε πριν από πολλά χρόνια, όταν διετέλεσε πρόεδρος της Β’ ΝΟΔΕ στη Θεσσαλονίκη και λίγο αργότερα κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή και δεν κατόρθωσε να εκλεγεί. Μέσα από τη ΝΔ κτίστηκε και η σχέση του με τον πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, η οποία πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Η ρωγμή προκλήθηκε όταν ο Γιώργος Τσαμασλής είχε ουσιαστικά παραδεχτεί μιλώντας σε δημοσιογράφο τοπικού καναλιού πως χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα για να καταφέρουν τους στόχους τους. «Πολλές φορές βάζαμε τεχνηέντως ένα πρόγραμμα, υποτιθέμενο πρόγραμμα εκτέλεσης έργου… προκειμένου να δικαιολογήσουμε τους συμβασιούχους. Ότι αυτοί οι συμβασιούχοι κάνουν αυτό το έργο. Στην πράξη όμως δεν υπήρχε», είχε σχολιάσει. Το αποτέλεσμα; Μετά τις εκλογές δεν αξιοποιήθηκε σε κάποια θέση εντεταλμένου συμβούλου. 

Αργότερα ο Γιώργος Τσαμασλής επιχείρησε να τα «ξαναβρεί» με τον Π. Ψωμιάδη. Όταν χρειάστηκε στο 5μελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, όπου τον Απρίλιο του 2012 κάθισε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για τη γνωστή υπόθεση μείωσης προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων κατά την νομαρχιακή του θητεία, πήρε πάνω του το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στην υπόθεση με τη μείωση προστίμου που οδήγησε τον τότε περιφερειάρχη σε αργία. «Θεώρησα υπερβολικά τα πρόστιμα και εισηγήθηκα τη μείωσή τους», είπε ο κ. Τσαμασλής, αναλαμβάνοντας κατ’ ουσία την ευθύνη…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.