του Σπύρου Κουζινόπουλου

Κάποιες φορές στη ζωή του, καλείται κανείς να πάρει δύσκολες και βασανιστικές αποφάσεις, να βρεθεί σε ένα σταυροδρόμι και να χρειάζεται να κάνει το μεγάλο βήμα. Πολύ περισσότερο όταν αυτό το βήμα δεν αφορά εσένα προσωπικά ή το συγγενικό σου περιβάλλον, αλλά τον τόπο που επέλεξες να ζήσεις και στον οποίο προσφέρεις με ανιδιοτέλεια εδώ και μία δεκαπενταετία περίπου. Χωρίς περιστροφές, πρέπει να πω ότι το μεγάλο δίλημμα, είναι σχετικά με το ποιός από τους δύο διεκδικητές του δημαρχιακού αξιώματος στο Δήμο Θερμαϊκού, πρέπει να υποστηριχθεί στις επαναληπτικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής. Μαυρομάτης ή Τσαμασλής ή κανείς από τους δύο;

Πάντα θεωρούσα, μετά και από μία ενασχόλιση με τα κοινά, που διαρκεί εδώ και πάνω από μισό αιώνα, ότι δεν πρέπει να λειτουργεί κανείς με το συναίσθημα και εν θερμώ, αλλά με βάση τη λογική, εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους, αλλά και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η άλφα ή βήτα απόφασή σου. Να ζυγίζεις τα υπέρ και τα κατά, τα συν και τα πλην της ενέργειας στην οποία θα προβείς.


Παραθέτω τα δεδομένα που υπάρχουν:
1. Όλη αυτή την πενταετία που πέρασε από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2014 και μέχρι σήμερα, τόσο εγώ προσωπικά όσο και η δημοτική παράταξη "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, άσκησε σκληρή ανελέητη κριτική στη διοίκηση του κ. Μαυρομάτη για τα πεπραγμένα της. Και όπως όλοι παραδέχονται, φίλοι και αντίπαλοι, ήταν η μόνη κατ΄ουσίαν αντιπολιτευτική φωνή στο Δήμο Θερμαϊκού, παρά τη μικρή δύναμη των τριών μόνο συμβούλων που διέθετε.
2. Η αντίθεσή μας με τον δήμαρχο κ. Μαυρομάτη και οι άγριες πολλές φορές κόντρες μαζί του, είχαν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής, την ιεράρχιση των προτεραιοτήτων της, τα ζητήματα αδιαφάνειας που από ένα σημείο και μετά άρχισαν να προκύπτουν, η μη έγκαιρη οργάνωση της δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας με συνέπεια να διογκώνεται το πρόβλημα των σκουπιδιών, η ατολμία της να πιέσει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να κάνει το χρέος της απέναντι στην περιοχή μας, οι απευθείας αναθέσεις κ.α.
3. Η παράταξη "Θερμαγικός" του κ. Τσαμασλή, ενώ έπρεπε να έχει μία ουσιαστική και εποικοδομητική παρουσία, λόγω του θεσμικού της ρόλου, ως αξιωματική αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου, αντιθέτως είχε μια άνευρη συμμετοχή στα δημοτικά πράγματα, με ανούσιες πολλές φορές κοκορομαχίες Μαυρομάτη-Τσαμασλή και τον επικεφαλής της να συναινεί και να υπερψηφίζει τις εισηγήσεις του δημάρχου σε σοβαρά θέματα, όπως η συνέχιση στο ξεπούλημα της καθαριότητας στους εργολάβους, που είχε αρχίσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Αλεξανδρή, οι λαμπτήρες LED, το επαχθές δάνειο των 3.600.000 ευρώ για την προμήθειά τους και άλλα πολλά.
4. Στη σκληρή αντιπαράθεση που είχε αρκετές φορές η παράταξή μας με τον δήμαρχο κ. Μαυρομάτη και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, που οδήγησε κάποιες φορές και στην αποχώρησή μας από τις συνεδριάσεις αλλά και στην παραίτησή μας από δημοτικά αξιώματα (Γραμματεία δημοτικού συμβουλίου, Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής), η παράταξη Τσαμασλή έμεινε βουβή και άλαλη, δίχως να εκδηλώσει την παραμικρή συναδελφική αλληλεγγύη, χωρίς να διαμαρτυρηθεί και να καταγγείλει αυτή την πρακτική της δημοτικής αρχής.
5. Αυτό που ενοχλεί στον κ. Τσαμασλή, δεν είναι τόσο το γεγονός ότι στα 20 περίπου χρόνια που βρέθηκε σε υπεύθυνες θέσεις στη Νομαρχία και την Περιφέρεια (αντινομάρχης και αντιπεριφερειάρχης) δεν έκανε το παραμικρό για την περιοχή μας, όσο οι ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις του για το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας, για την παραχώρηση σε ιδιώτες των περισσότερων δημοτικών υπηρεσιών και τη μετατροπή του Δήμου Θερμαϊκού σε ένα απέραντο Real Estate.

«Κατόπιν ωρίμου σκέψεως»
Κάποιες στιγμές πρέπει να αποφασίσεις στη ζωή σου. Να κάνεις κάποιες επιλογές. Να σκεφθείς με ποιόν θα πας και ποιόν θα αφήσεις. Εμείς, «κατόπιν ωρίμου σκέψεως» όπως λένε, αφού το βασανίσαμε αρκετά το πράγμα, σκεφθήκαμε δέκα λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να ψηφίσουμε Μαυρομάτη και άλλους τόσους που μας αποτρέπουν να ψηφίσουμε Τσαμασλή. Ενδεχομένως θα έπρεπε να επιλέξουμε για δήμαρχο τον δεύτερο, δεδομένου ότι στο ψηφοδέλτιό του μετέχουν φίλοι καλοί και αγαπημένοι, όπως ο Κωστής Κούτουκας που αποτελεί κεφάλαιο για τον τόπο.
Υπάρχει όμως ένα “αλλά” στην όλη υπόθεση και μια σημαντική διαφορά. Ο κ. Μαυρομάτης παρά τα τεράστια λάθη που διέπραξε στη διάρκεια της Δημαρχίας του, και που τα πλήρωσε ακριβά με το χαμηλό ποσοστό που έλαβε στις εκλογές της πρώτης Κυριακής, πρέπει να παραδεχθούμε ότι κράτησε μία ανεξάρτητη και καθαρά αυτοδιοικητική στάση στη διάρκεια της θητείας του, τόσο απέναντι στην κυβέρνηση, όσο και απέναντι στα άλλα κόμματα, όπως το πρώην ΠΑΣΟΚ και νυν ΚΙΝΑΛ που τον είχε στηρίξει στις προηγούμενες εκλογές. Ενώ αντιθέτως ο κ. Τσαμασλής κατέβηκε για να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο επικαλούμενος τη στήριξη της Ν.Δ., τα στελέχη της οποίας αποτελούσαν μεγάλο μέρος του ακροατηρίου, στην ιδρυτική εμφάνιση που είχε κάνει ο συνδυασμός του στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο. Και φυσικά, πρεσβεύοντας πάντα την ανεξαρτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης και αγωνιζόμενος μια ζωή γιαυτή, δεν θα ήθελα με τίποτα να δω να συμπεριλαμβάνεται και ο δήμος Θερμαϊκού στο χάρτη με τους “γαλάζιους δήμους” που περιχαρής θα παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκης την επομένη των εκλογών. Καθώς, εκτός των άλλων, δεν μπορώ να ξεχάσω και το ποιός ήταν στην κυβέρνηση όταν η τοπική αυτοδιοίκηση αποστερούνταν από το 65% των πόρων της.
Με βάση όλα αυτά, λειτουργώντας με τη λογική και το πολιτικό κριτήριο που πρέπει να διαθέτουν όλοι οι πολίτες, θεωρώ ότι στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής θα πρέπει να στηριχθεί ο νυν δήμαρχος κ. Γιάννης Μαυρομάτης. Πολύ περισσότερο που με βάση και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και την κατανομή των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο, θα πρέπει από εδώ και πέρα να συνεργαστεί και να συμπράξει και με άλλες δημοτικές παρατάξεις για να διοικήσει το Δήμο μας. Κι όλα αυτά, με βάση και την πάγια θέση μας για την ανάγκη ευρύτατων συνεργασιών και συναινέσεων, κάτι που δεν κουραστήκαμε να το επαναλαμβάνουμε σε όλη τη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου. Πιστεύω δε ότι στο νέο δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν οι παρατάξεις εκείνες που με τη συνεργασία τους, με βάση θέσεις, αρχές και μία προγραμματική συμφωνία, μπορούν να αναδείξουν μια καλή διοίκηση στο Δήμο Θερμαϊκού υπό τον νυν δήμαρχο προς όφελος των συνδημοτών μας.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

3 comments:

  1. Α ρε Κουζινοπουλε τώρα στα στερνά να ξεπουλιεσαι; Να ξέρεις ότι θα είσαι άλλος ένας λόγος από τους πολλούς που ο ΣΥΡΙΖΑ θα γυρίσει στα μόνοψηφια ποσοστά. Όταν δεν έχεις επιλογή και προβληματιζεσαι τι θα ψηφίσεις σιωπας στην ακρουλα σου δεν προσπαθείς να επηρεασεις κόσμο, δεν χειραγωγείς......απλά σιωπας και ψάχνεις να βρεις τι έκανες λάθος......τα προκοψες στα Δημοτικά ήθελες να τα προκοψες και στα Περιφερειακά.......ντρέπομαι που δεν σέβεσαι εσύ ίδιος τη διαδρομή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρρωστημένες σκέψεις και πρακτικές σαν αυτή που εκφράζετε παραπάνω, έχουν καταφέρει να βάψουν όλη την Ελλάδα γαλάζια. Δεν έχετε καταφέρει να πείσετε κανένα Κύριε και παρ όλη την πολιτική σας αποτυχία συνεχίζετε να βαδίζετε σε λανθασμένα μονοπάτια .... Συνεχίστε μόνος σας τον πολιτικό σας κατήφορο ... Δυστυχώς εκφράζετε μόνο το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ ... Καληνύχτα κύριε Κουζινόπουλε ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα πρώτα τιμούν τα στερνά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.