Εξηγήσεις δίδει με δελτίο τύπου η διοίκηση Θερμαϊκού σε κρίσεις που έγιναν αναφορικά με την προεκλογική (όπως εμφανίστηκε) εξαγγελία της κάλυψης με ασύρματο δίκτυο κάποιων (9) σημείων στον Θερμαϊκό.
Είναι γεγονός πως μάλλον καθυστέρησε χαρακτηριστικά η βούληση της δημοτικής αρχής να στήσει ιντερνετικά hotspot σε πλατείες και κεντρικά σημεία των οικισμών. Και είναι λογικό να δεχθεί κριτική για την αργοπορημένη (και σαφώς με προεκλογικές σκοπιμότητες) αναφορά στο θέμα.
Υπάρχει όμως ένα ολόκληρο ιστορικό ενεργειών στις οποίες προέβη η διοίκηση και που δεν ευοδώθηκαν. Έτσι κατέληξε στην ανάπτυξη και εγκατάσταση ασύρματου δικτύου με ίδια κεφάλαια.
Δείτε το δελτίο τύπου της διοίκησης και εξάγετε τα συμπεράσματά σας:


Σχετικά με την προμήθεια εξοπλισμού ασύρματου δικτύου Wi-Fi για το Δήμο Θερμαϊκού, προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών.

Παρακολουθώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας, η Δημοτική Αρχή Θερμαϊκού, από τον πρώτο κιόλας χρόνο ανάληψης των καθηκόντων της, εξέφρασε τη βούληση να εξοπλιστούν όλα τα κεντρικά και πιο πολυσύχναστα σημεία του Δήμου με ένα σύγχρονο ασύρματο δίκτυο Wi-Fi, προς εξυπηρέτηση δημοτών και επισκεπτών.

Ξεκίνησε έτσι ένας έλεγχος εντοπισμού σημείων με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους αναμεταδότες του ασύρματου δικτύου μέσω Wi-Fi Hotspots, οδηγώντας στην επιλογή 24 σημείων σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

Δεδομένου ωστόσο του υψηλού κόστους, βάσει του μεγάλου αριθμού αναμεταδοτών που απαιτείται για την κάλυψη της ιδιαίτερα εκτεταμένης έκτασης του τόπου, σε πρώτη φάση επιλέχθηκαν τα εννέα κεντρικότερα (9) σημεία, με τη μικρότερη ανάγκη σε αναμεταδότες, τα οποία θέτουν τη βάση για την περαιτέρω επέκταση του δικτύου. Αυτά εντοπίζονται στα: Δημαρχείο στην Περαία, Κ.Ε.Π. στους Νέους Επιβάτες, Δημοτικό Κατάστημα σε Ν. Μηχανιώνα, Αγία Τριάδα, Επανομή και Μεσημέρι, Ανοικτό Θέατρο στη Νέα Μηχανιώνα, Κοινότητα στη Νέα Κερασιά και Πλατεία Αγγελοχωρίου.

Αναφορικά δε, με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα WiFi4EU που χρηματοδοτεί με ποσό 15.000,00 ευρώ Ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς δήμους για την εγκατάσταση ασύρματου δικτύου Wi-Fi και ξεκίνησε το 2018, ο Δήμος Θερμαϊκού από τους πρώτους προχώρησε σε ψηφιακή κατάθεση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών και υποβολή αίτησης στις 7-11-2018.

Λόγω πιλοτικής, ωστόσο, λειτουργίας του, επιλέχθηκαν αρχικά δύο (2) μόνο δήμοι του Ν. Θεσσαλονίκης με μεγάλο πληθυσμό και κριτήρια, όπως ο πληθυσμός και η προϋπάρχουσα εμπειρία σε υποδομές ασύρματων δικτύων Wi-Fi. Κάτι το οποίο επαναλήφθηκε και στη δεύτερη φάση, με το εκ νέου άνοιγμα της πλατφόρμας στις 4-4-2019. Έτσι, παρά την άμεση και ορθή υποβολή νέας αίτησης από το Δήμο Θερμαϊκού, και πάλι μικρός αριθμός δήμων αξιολογήθηκε θετικά, διαβεβαιώνοντας όμως για νέες προσκλήσεις στο προσεχές διάστημα.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η μελέτη έργου, συνολικού π/υ 11.160,00 ευρώ, ιδίων πόρων, για τα εννέα (9) προαναφερθέντα σημεία – διαδικασία χρονοβόρα λόγω απαιτούμενων προεργασιών –, με επέκταση να προγραμματίζεται σε άλλα 15 σημεία, με την επιλογή του Δήμου από το WiFi4EU. Κάτι που προβλέπεται από το Πρόγραμμα, το οποίο επί λέξη αναφέρει ότι: «Οι δήμοι που λαμβάνουν κουπόνια θα επιλέξουν τα «κέντρα δημόσιας ζωής» όπου θα δημιουργηθούν σημεία WiFi4EU (σημεία ασύρματης πρόσβασης). Τα κουπόνια WiFi4EU μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μερική χρηματοδότηση ενός έργου υψηλότερης αξίας». Και επίσης: «Το κουπόνι μπορεί να χρησιμεύσει για την αγορά νέου ή την αναβάθμιση παλαιού εξοπλισμού και την αντικατάστασή του από σύγχρονο και διαθέσιμο εξοπλισμό στην αγορά».

Ως εκ τούτου, αποκλειστικό μέλημα της Διοίκησης Θερμαϊκού είναι η παράδοση ενός έργου λειτουργικού, που να εξασφαλίζει συνεχή και πλήρη κάλυψη Wi-Fi, ανεξαρτήτως αριθμού ατόμων, καλύπτοντας τις ανάγκες δημοτών επισκεπτών του Δήμου και θέτοντας ως γνώμονα το συμφέρον και τη βέλτιστη εξυπηρέτηση τους.

Κατάλογος εγγεγραμμένων Δήμων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα WiFi4EU

Ιστορικό εγγράφων και αιτήσεων που υποβάλαμε σε προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων WiFi4EU


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.