Είναι λάθος να δαιμονοποιήσουμε την απλή αναλογική επειδή ελλείψει εκβιαστικών διλημμάτων και υποκλοπής εδρών μέσω του bonus που έδινε το προηγούμενο σύστημα, κάποιοι δεν κατάφεραν να σχηματίσουν πλειοψηφικές διοικήσεις.

Η εφαρμογή (για πρώτη φορά) της απλής αναλογικής δημιούργησε νέα δεδομένα.

Στην πλειοψηφία των δήμων της χώρας προέκυψαν δημοτικά συμβούλια χωρίς να διαθέτει μια παράταξη την απόλυτη πλειοψηφία.

Άρα εκ των πραγμάτων τίθεται ζήτημα συνεργασιών.

Έχουμε όμως ανάλογη κουλτούρα;

Γνώριζαν οι ψηφοφόροι ότι θα προέκυπτε η ανάγκη μετεκλογικής συνεργασίας όταν ψήφιζαν;

Πριν από οποιαδήποτε απάντηση θεωρούμε ότι οι ψηφοφόροι με την απλή αναλογική εξέφρασαν την προτίμησή τους αβίαστα, χωρίς το φόβο της χαμένης ψήφου, οπότε θα λέγαμε ότι έχουμε μια αντικειμενική απεικόνιση της λαϊκής βούλησης, την οποία πρέπει όλοι να σεβαστούμε.

Η οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία δεν θα πρέπει να παραβιάζει το μήνυμα των εκλογέων.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο η διαβούλευση μεταξύ των παρατάξεων προκειμένου να προκύψει μια προγραμματική συμφωνία έχει δυο προαπαιτούμενα:

Πρώτον, να γίνει δημόσια η κατάθεση των προτάσεων (με τη βοήθεια της έντυπης και ηλεκτρονικής ενημέρωσης), και Δεύτερον, για την οποιαδήποτε προγραμματική συμφωνία που θα προκύψει να ζητηθεί η αποδοχή της μέσω μιας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (και συμπληρωματικά μιας δημόσιας κάλπης με εγγυημένη φερεγγυότητα).

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται παρενέργειες (συναλλαγές, παζαρέματα, προσωπικές επιλογές, κ.λ.π) και διασφαλίζεται η διαφάνεια ενώπιον των πολιτών – ψηφοφόρων.

Μέχρι το Σεπτέμβριο που θα αναλάβουν οι νέες δημοτικές αρχές, υπάρχει ο χρόνος να τελεσφορήσει όλη αυτή η διαδικασία .


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.