της Nouly Kozadinou

Επειδή πολλά λέγονται και πολλές ανακρίβειες κυκλοφορούν , ας έχουμε υπόψη μας τα εξής:

Οι εθνικές εκλογές του 2019 θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο 3636\2008 του Παυλόπουλου ο οποίος νόμος τροποποίησε τον νόμο Σκανδαλιδη του 2004

1) Τα λευκά δεν προσμετρώνται στα έγκυρα ψηφοδέλτια

2) Η απόχη όσο μεγάλη και αν είναι ακόμη και 90 % δεν επηρεάζει την νομιμότητα του εκλογικού αποτελέσματος. Απλά δημιουργεί δυσαρμονία του εκλογικού σώματος προς την κυβέρνηση και έλλειμμα Δημοκρατίας

3)Το εκλογικό μέτρο βάσει του εκλογικού νόμου προκύπτει από το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν τα κόμματα που πήραν πάνω από 3% και μπαίνουν στη Βουλή δια το 250.

Οι έδρες του Κοινοβουλίου είναι 300 , ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου προβλέπει απλή αναλογική για τις 250 (238 +12 επικρατείας ) και 50 με το πλειοψηφικό σύστημα που τις παίρνει ως bonus το πρώτο κόμμα (ο νόμος Σκανδαλίδη προέβλεπε μπόνους 40 έδρες)

4) Ένα κόμμα για να μπει στη Βουλή χρειάζεται να έχει ποσοστό 3% και άνω. Περισσότερα κόμματα στη Βουλή σημαίνει συγκέντρωση μεγαλύτερου ποσοστού εγκύρων ψηφοδελτίων του πρώτου κόμματος για να πάρει την αυτοδυναμία.

5)Οι ψήφοι των μικρών κομμάτων που δεν μπαίνουν στη Βουλή επηρεάζουν το εκλογικό μέτρο υπέρ της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος παρέχοντας του ευκολότερα το bonus των 50 βουλευτών.

6) Αν τα κόμματα εκτός Βουλής πιάσουν 6% το πρώτο κόμμα χρειάζεται 38% για αυτοδυναμία , αν πιάσουν 10 % το πρώτο κόμμα χρειάζεται 36,4 για αυτοδυναμία και αν πιάσουν 14 % το πρώτο κόμμα χρειάζεται 34,8 για αυτοδυναμία.
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 τα εκτός Βουλής κόμματα συγκέντρωσαν ποσοστό 6,4%.
Αν επαναλαμβανόταν αυτό και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου τότε η ΝΔ που ήταν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές θα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό της κατά 4,72 δηλαδή θα ήθελε ποσοστό για αυτοδυναμία 37,84 %

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.