Σε άρθρο τους πριν μερικά χρόνια, τα ellinikahoaxes ανέλαβαν να ξεπλύνουν τη βρωμιά των μεταλλείων του Στρατωνίου, χαρακτηριζοντας "απάτη" τις φωτογραφίες με την κόκκινη θάλασσα του Στρατωνίου το Φεβρουάριο 2010. Το δήθεν "έγκυρο" site (που είναι το ίδιο μια σταθερή πηγή fake news) απεφάνθη ότι δεν είναι ρύπανση από τα μεταλλεία αυτό που δείχνουν οι φωτογραφίες αλλά απλώς λάσπη μετά από καταιγίδα. Παρά το ότι υπάρχουν πολλές φωτογραφίες που δείχνουν ότι δεν ήταν κοινή λάσπη... Παρά το ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι του Στρατωνίου εκείνες τις δραματικές μέρες μιλούσαν για "νερά που έκαιγαν και βρωμούσαν θειάφι".

Τα hoaxes που πλέον είναι ξεκάθαρα εργαλείο προπαγάνδας της ΝΔ ασχολήθηκαν φυσικά με το θέμα επειδή μια τέτοια φωτό είχε ανεβάσει ο Καρανίκας... Παρόμοιο "ξέπλυμα" είχε επιχειρήσει αρκετά νωρίτερα η δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Ταχιάου - τότε ΠΟΤΑΜΙ. Αυτό το άρθρο είναι η απάντησή μας στην κα Ταχιάου και το αναρτούμε ξανά γιατί η κουβέντα περί "απάτης" επανέρχεται και ανακυκλώνεται ανά τακτά διαστήματα στα κοινωνικά δίκτυα. Από χθες "παίζει" στο twitter.


Μια οφειλόμενη απάντηση στην κ. Χριστίνα Ταχιάου

Χαμός έγινε στο διαδίκτυο με την παρακάτω φωτογραφία από το Στρατώνι… Η φωτογραφία κυκλοφόρησε στο Τwitter με το hashtag #skouries ως απεικόνιση της ρύπανσης της περιοχής από τα μεταλλεία.



Ακολούθησαν ποικίλες κατηγορίες για «απάτη» και «προπαγάνδα», με πλέον αξιοσημείωτο το άρθρο της Χριστίνας Ταχιάου «Η λάσπη και ο γύρος του κόσμου», που δημοσιεύτηκε στο protagon.gr. Η κ. Ταχιάου έσπευσε να κάνει τη φοβερή «αποκάλυψη» ότι οι Σκουριές δεν είναι παραθαλάσσιες (!) για να καταλήξει ότι …το Στρατώνι είναι πεντακάθαρο και να πάμε για μπάνιο!

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συγγραφέας του άρθρου που καταγγέλει «προπαγάνδα» παρασύρθηκε απλώς από τον τουιτερικό της αναλφαβητισμό και δεν είχε άλλα κίνητρα. Γιατί μεταξύ μας, κυρία Χριστίνα, λίγο να ξέρεις από Twitter καταλαβαίνεις αμέσως ότι το #skouries δεν είναι τοπωνύμιο, αλλά μια λέξη-κλειδί που αφορά τα μεταλλεία και την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική ΓΕΝΙΚΩΣ. Δηλαδή #skouries είναι οι Σκουριές, αλλά είναι και το Στρατώνι και η Ολυμπιάδα και η Μ.Παναγία και η Φισώκα και η Τσικάρα κλπ. Το #skouries μπορεί επίσης να μπει – και μπαίνει, κατά κόρον – και σε tweets που αφορούν την Ινδονησία, τον Αμαζόνιο ή την Παπούα Νέα Γουινέα που έχουν παρόμοια προβλήματα.

Ας ξαναπούμε λοιπόν τα γνωστά και αυτονόητα: Οι Σκουριές είναι στο βουνό και όχι στη θάλασσα! Στις Σκουριές δεν υπάρχει ακόμα μεταλλείο. Άρα η περίφημη φωτογραφία δεν δείχνει ρύπανση από το Επενδυτικό Σχέδιο της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, αφού αυτό δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.

ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΜΩΣ, το σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης που έχει δημιουργήσει στην περιοχή μας η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ μεταλλευτική δραστηριότητα. Η ρύπανση της ευρύτερης περιοχής Στρατωνίου-Στρατονίκης από μεταλλευτικά απόβλητα και όξινη απορροή είναι τεκμηριωμένη από πλήθος μελετών που είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου και αδιάψευστη.

Η φωτογραφία είναι από μια θεομηνία που έπληξε το Στρατώνι στις 10 Φεβρουαρίου 2010. Σωστό. Το Στρατώνι απέχει 5 χλμ από τις Σκουριές. Κι αυτό σωστό. Τη θεομηνία δεν την προκάλεσε ούτε η εταιρεία ούτε το μεταλλείο και κανείς δεν το ισχυριστηκε, ούτε τώρα ούτε τότε. Για του λόγου το αληθές δείτε τις αναρτήσεις μας εκείνων των ημερών εδώ κι εδώ. Η Ομάδα εργασίας του ΤΕΕ που ήρθε στην περιοχή έβγαλε ένα πόρισμα σχετικά με τα ΑΙΤΙΑ της φυσικής καταστροφής, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Όπως όμως θα διαπιστώσουν οι αναγνώστες, το ΤΕΕ απέφυγε να ανοίξει το θέμα του του χημισμού των υλικών που οι ορμητικοί χείμμαροι κατέβασαν στο Στρατώνι.
Ήταν κοινή λάσπη αυτό που πλημμύρισε το Στρατώνι;

Άποψη του όρμου Στρατωνίου από το Κλεισούρι, Φεβρουάριος 2010

Κατηγορηματικά όχι! Σε ολόκληρη την περιμετρική ζώνη του Στρατωνίου υπάρχουν από την εποχή της Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. διάσπαρτοι σωροί θειούχων μεταλλευμάτων, μεταλλευτικών αποβλήτων και «στείρων» που από τότε δρουν σαν μόνιμες πηγές ρύπανσης των υδάτων και των εδαφών. Ένας τέτοιος σωρός θειούχων «στείρων» υπήρχε στην κοίτη του ρέματος «Αργυρώ» που προκάλεσε τη μεγάλη καταστροφή του Φεβρουαρίου 2010. Μαζί λοιπόν με την κοινή λάσπη και τα συνήθη φερτά υλικά που κουβαλάνε τα ρέματα στη διάρκεια παρόμοιων πλημμυρικών φαινομένων, το ρέμα της «Αργυρώς» έφερε μαζί του στείρα μεταλλείου που έχουν χαρακτηριστική εμφάνιση, γνωστή σε όλους τους κατοίκους της περιοχής:



Παράλληλα, το διπλανό ρέμα της «Καρβουνόσκαλας» κουβαλούσε τα δικά του απόβλητα, από τις αποθέσεις της «πλατείας Καρρά» και της «στοάς 53». Τις αποθέσεις αυτές υποτίθεται ότι τις είχε «καθαρίσει» η προηγούμενη εταιρεία TVX, και το ίδιο ισχυριζόταν και η European Goldfields. Στην πραγματικότητα δεν έγινε τίποτα.



Επίσης μέσα στο χωριό κυλούσαν τα όξινα νερά του μεταλλείου από τη στοά «53», αφού η μονάδα επεξεργασίας των νερών/υγρών αποβλήτων είχε τεθεί εκτός λειτουργίας. Οι μαρτυρίες των κατοίκων και επισκεπτών του Στρατωνίου κατά τις πρώτες 1-2 μέρες έκαναν λόγο για νερά «που έκαιγαν και βρωμούσαν θειάφι». Τα κίτρινα νερά της φωτογραφίας δεν είναι «λάσπη» κ. Χριστίνα!



Και επειδή η κοινή λάσπη είναι βαριά και δεν μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλη απόσταση μέσα στη θάλασσα, σε αντιθεση με τα κοκκινοκίτρινα νερά του μεταλλείου, η εικόνα του όρμου του Στρατωνίου όπως την κατέγραψε εκείνη τη μέρα (10/2/2010) η Αερολέσχη Θεσσαλονίκης ήταν η εξής:



Επίσης, η κοινή λάσπη δεν «βάφει» κατά τον τρόπο που δείχνει η επόμενη φωτογραφία, τραβηγμένη αρκετές μέρες μετά τη θεομηνία:



Τα «κόκκινα» όξινα νερά δημιουργούνται μέσα στο δίκτυο των υπόγειων στοών των μεταλλείων Μαντέμ Λάκκου- Μαύρων Πετρών από το φαινόμενο της όξινης απορροής, της οξείδωσης δηλαδή των θειούχων ορυκτών υπό την επίδραση του νερού και του αέρα. Η οξείδωση δημιουργεί θειϊκό οξύ το οποίο απελευθερώνει μέσα στο νερό μέταλλα από τα πολυμεταλλικά ορυκτά της περιοχής. Τα κίτρινα και κόκκινα οξείδια του σιδήρου «φαίνονται» λόγω χρώματος, όμως τα κόκκινα νερά έχουν σημαντικές συγκεντρώσεις διαφόρων βαρέων τοξικών μετάλλων που διαλυτοποιούνται από τα οξέα.

Γι’αυτό θεωρούνται υγρά βιομηχανικά απόβλητα και πρέπει να περάσουν από χημική επεξεργασία για να γίνουν κατάλληλα για απόρριψη στη θάλασσα. Στο Στρατώνι υπάρχει μονάδα επεξεργασίας αυτών των νερών η οποία όμως, αφ’ενός δεν καταφέρνει να συλλέξει όλα τα νερά των υπογείων και αφ’ετέρου από καιρό σε καιρό παύει να λειτουργεί. Το να κυλάνε τα κόκκινα νερά μέσα στο χωριό δεν είναι δυστυχώς και τόσο σπάνιο φαινόμενο. Η παρακάτω φωτογραφία είναι περσινή:Ιούνιος 2012.



Επιπλέον οξύτητα (άρα ρύπανση) δημιουργείται από τις διάσπαρτες αποθέσεις εξορυκτικών υλικών και κυρίως από τους χώρους απόθεσης Καρακόλι και Σεβαλιέ, μεταξύ Στρατωνίου και Στρατονίκης, όπου βρίσκονται περίπου 3 εκατ τόνοι τοξικών αποβλήτων.



Υποτίθεται ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ θα «απορρυπάνει» το Στρατώνι και θα «σταματήσει» την όξινη απορροή. Αυτό που αποκρύπτει όλη αυτή η φιλολογία περί της «απορρύπανσης» που θα κάνει η εταιρεία είναι ότι στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το Καρακόλι θα δημιουργηθεί ένας νέος χώρος απόθεσης ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ αποβλήτων για 20 εκατ. τόνους! Αυτά τα νέα απόβλητα που θα μας φορτώσει η εταιρεία θα προέλθουν από τις νέες μεταλλευτικές δραστηριότητες που προγραμματίζονται, δηλαδή από το ξεκοίλιασμα του Κάκαβου.

Δείτε τη συμβολή του Κοκκινόλακκα με τον καθαρό Ασπρόλακκα, μεταξύ Στρατωνίου και Ιερισσού. Όλα τα νερά της λεκάνης απορροής του Κοκκινόλακα είναι επιβαρυμένα από την όξινη απορροή και είναι ακατάλληλα για ύδρευση, άρδευση.



Οι φωτογραφίες από το Δούναβη και το …Γιανγκτσέ στις οποίες μας παραπέμπει «για να χαλαρώσουμε» η κ. Χριστίνα είναι εντυπωσιακές μεν, άσχετες δε και ως εκ τούτου παραπλανητικές – για να μη χρησιμοποιήσω κι εγώ τη λέξη «προπαγάνδα» που θα ταίριαζε ίσως καλύτερα.

Στο τέλος του άρθρου της η κ. Χριστίνα μας συστήνει για βουτιές το Στρατώνι που «βραβεύτηκε με γαλάζια σημαία από την Ελληνική Επιτροπή Προστασίας της Φύσης». Ας πάει.

Εμείς έχουμε ξαναγράψει με ποιο τρόπο πήρε τη γαλάζια σημαία η παραλία του Στρατωνίου, αλλά θα τα ξαναγράψουμε γιατί οφείλουμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας για τους κινδύνους στην υγεία τους. Αντιγράφουμε πιο κάτω τμήμα της παλαιότερης ανάρτησής μας με τίτλο το Ιστορικό της “Γαλάζιας Σημαίας” του Στρατωνίου και, όπως πάντα, ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ τον οποιονδήποτε να μας διαψεύσει. Προτρέπουμε επίσης τους αναγνώστες μας να διαβάσουν τα ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ της μελέτης “Ρύπανση από βαρέα μέταλλα του Στρυμονικού και του κόλπου της Ιερισσού, βόρειο Αιγαίο”, 2001 (στα αγγλικά εδώ), που υποδεικνύει σαφώς και τον ΕΝΟΧΟ της ρύπανσης. Και μετά όποιος θέλει ας πάει για μπάνιο στο Στρατώνι.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

«H περιοχή με την υψηλότερη ρύπανση από μόλυβδο, ψευδάργυρο και χαλκό είναι ο βυθός κοντά στις εγκαταστάσεις φόρτωσης της μεταλλευτικής δραστηριότητας(εργοστάσιο επίπλευσης) στον όρμο του Στρατωνίου. Συγκεκριμένα η βορειοδυτική πλευρά του κόλπου της Ιερισσού είναι ένα από τα πλέον ρυπασμένα σε μόλυβδο και ψευδάργυρο παράκτια οικοσυστήματα στην ανατολική Μεσόγειο».

Η «Γαλάζια Σημαία» του Στρατωνίου

…Δεν είναι εχθρός του Στρατωνίου αυτός που λέει την αλήθεια. Εχθρός του Στρατωνίου είναι αυτός που αποσιωπά τους πραγματικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία που έχουν καταγραφεί σε επίσημα έγγραφα. Αυτός που κρύβει “τα σκουπίδια κάτω από το χαλί”, αυτός που κουκουλώνει το πρόβλημα αντί να το αντιμετωπίσει στην πραγματική του διάσταση. Δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες, ούτε στο Στρατώνι ούτε στο Δήμο, ένας Δήμαρχος (Χρήστος Πάχτας) που κατάφερε να αποσπάσει μια πλαστή περγαμηνή ποιότητας παρέχοντας ψευδή στοιχεία, όσο κι αν κάποιοι θα πουν “μαγκιά του και μπράβο του”. Δεν είναι “μαγκιά του”, έγκλημα είναι, που κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ και να την πληρώσει ολόκληρος ο Δήμος Αριστοτέλη.

Προκειμένου να προστατεύσουμε κατοίκους και επισκέπτες του τόπου μας, αλλά και τις υπόλοιπες, πραγματικά καθαρές παραλίες του Δήμου μας που δικαίως έχουνε λάβει τη Γαλάζια Σημαία, οφείλουμε να πούμε την αλήθεια για την παραλία του Στρατωνίου. Παραθέτουμε αυτολεξί τα σχετικά με τη θαλάσσια περιοχή Στρατωνίου αποσπάσματα από τις ΜΠΕ της TVX (1999) και της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (2010), καθώς επίσης και την απαγόρευση αλιείας από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας (πρώην ΥΕΝ). Κι ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.


πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.