Morgan Stanley, UBS, LPL Financial και RBC Capital «αποκωδικοποιούν» τα μηνύματα του εμπορικού πολέμου και προβλέπουν την επόμενη μέρα.
Πιο ορατός από ποτέ φαντάζει ο κίνδυνος για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας και βουτιά των διεθνών αγορών, ακόμη και την επόμενη χρονιά, προειδοποιούν ολοένα και περισσότεροι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, υπό το βάρος του νέου γύρου αναζωπύρωσης των εμπορικών διενέξεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

H Morgan Stanley προβλέπει ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να επιβάλλει δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων και το Πεκίνο «απαντήσει» με νέους δασμούς.

«Η παγκόσμια οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση σε χρονικό διάστημα έξι με εννέα μήνες μετά την αύξηση των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», προειδοποιούν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

«Ο κίνδυνος για μια παγκόσμια ύφεση είναι ήδη υψηλός και, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να αυξάνεται», σημειώνουν και εξηγούν πως «η ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ‘μάχη’ Ουάσιγκτον και Πεκίνου αποτελεί βαρίδι για το επιχειρηματικό κλίμα. Ήδη, μεγάλες εταιρείες εκφράζουν προβληματισμό για την πορεία της κερδοφορίας τους. Ωστόσο, η κατάσταση θα επιδεινωθεί όταν οι εταιρείες αυτές αποφασίσουν να αναβάλλουν σημαντικές επενδύσεις λόγω του εν εξελίξει εμπορικού πολέμου».

«Το διεθνές outlook είναι αρκετά κακό», διαπιστώνουν με τη σειρά τους και οι αναλυτές της UBS Wealth Management. «Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για ακόμη υψηλότερη μεταβλητότητα στις αγορές, στον απόηχο της εμπορικής αντιπαράθεσης των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη», σημειώνουν και εξηγούν πως, τη δεδομένη χρονική στιγμή, θα ήταν συνετή η απομάκρυνση των επενδυτών από τις μετοχές, προκειμένου να μειωθεί η έκθεση στον πολιτικό κίνδυνο. Αντίθετα, οι αναλυτές της UBS συνιστούν στους επενδυτές να στραφούν προς την αγορά ομολόγων.

Υπάρχουν ωστόσο και πιο αισιόδοξοι αναλυτές. «Κάθε νέα αρνητική εξέλιξη στο σήριαλ του εμπορικού πολέμου ρίχνει τη Wall 3%. Ωστόσο, αν δούμε την κατάσταση πιο σφαιρικά, μπορούμε να αντιληφθούμε πως η εικόνα είναι θετική», σχολιάζουν οι αναλυτές της LPL Financial, μιλώντας στο CNBC. «Η μεγαλύτερη σωρευτικά πτώση για τον S&P 500 φέτος είναι 7%, ενώ ο μέσος όρος ανά έτος κυμαίνεται στο 10%. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί δύο διορθωτικές κινήσεις στις αγορές, ενώ ιστορικά, ανά έτος, οι αγορές κινούνται σε τροχιά διόρθωσης τουλάχιστον 4 φορές το χρόνο», εξηγούν.

«Εάν η ρητορική του εμπορικού πολέμου δεν εμφανίσει σημάδια αποκλιμάκωσης, τότε η αμερικανική αγορά θα μπορούσε να υποχωρήσει έως και 20%», προβλέπει η RBC Capital, τονίζοντας, ωστόσο, πως το βασικό της σενάριο προβλέπει πτώση των αγορών κατά 10% τους προσεχείς μήνες.

πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.